Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Μεξικό «βάζει τα γυαλιά» στο θέμα των προσφύγων

Το άνοιγμα της χώρας για την φιλοξενία Αφγανών δημοσιογράφων και η διαφοροποίηση της Αθήνας που ενισχύει τις άμυνες για να αποτρέψει ένα νέο προσφυγικό κύμα. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

Το Μεξικό «βάζει τα γυαλιά» στο θέμα των προσφύγων

Οποιος παρακολουθούσε τις εκπομπές του BBC γύρω από τα γεγονότα στην Καμπούλ θα έμενε αποσβολωμένος όταν την περασμένη εβδομάδα στο ίδιο δελτίο που μετέφερε τις εικόνες των ανθρώπων που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιβιβασθούν στα αεροπλάνα, η δεύτερη είδηση ήταν η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι πρόκειται να ενισχύσει το τείχος στον Εβρο προφανώς για να εμποδίσει την έλευση Αφγανών προσφύγων.

Αναμφίβολα, δεδομένης της συγκυρίας, επρόκειτο για ατυχή δήλωση που μεταφέρθηκε μέσω των ξένων ΜΜΕ, όπως του BBC, στα πέρατα του κόσμου. Την ίδια στιγμή που άνθρωποι γκρεμίζονταν από τα αεροπλάνα προσπαθώντας να ξεφύγουν από αυτό που θεωρούσαν τον βέβαιο θάνατο τους στα χέρια των Ταλιμπάν, η κυβέρνηση της Ελλάδος έκανε ότι μπορούσε να αποθαρρύνει τους δύστυχους να προσπαθήσουν να σώσουν τις ζωές τους ερχόμενοι και στην Ελλάδα.

Πόσο διαφορετική ήταν η στάση του Μεξικού -πόσο πιο ευφυής και εναρμονισμένη με τις διεθνείς ευαισθησίες. Αμέσως μόλις έφθασαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ το Μεξικό έστειλε ένα αεροπλάνο και μετέφερε 124 Αφγανούς δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και πολλοί τοπικοί συνεργάτες Αμερικανικών εντύπων όπως των New York Times, της Wall Street Journal,της Washington Post κ.ά. Σε όλους παρεχώρησαν το δικαίωμα εξάμηνης παραμονής στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους και μετά απ’ αυτή την περίοδο θα μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να παραμείνουν στο Μεξικό ή να πάνε σε άλλη χώρα.

Σε αντίθεση με τις φοβικές δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων, οι δηλώσεις του υπουργού των εξωτερικών του Μεξικού Marcelo Ebrard ήταν υπόδειγμα μια πολιτισμένης δημοκρατικής χώρας. «Το Μεξικό» είπε «αποφάσισε να βοηθήσει τα αιτήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα των ανθρώπων στο Αφγάνισταν. Σε αυτή την περίπτωση αφορά αυτούς που διακινδυνεύουν την ζωή τους για να παρέχουν πληροφόρηση και είναι αφοσιωμένοι στην ελευθερία της έκφρασης. Ολες οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή η ομάδα αντιπροσωπεύει αξίες που συνδέονται με την ελευθερία του Τύπου. Η θέση μας συμβαδίζει με την υποστήριξη του Μεξικού στο θεσμό του ασύλου. Το Μεξικό ακολουθεί αυτή την πολιτική πάνω από ενάμιση αιώνα και δεν μπορούμε να μην την ακολουθήσουμε σήμερα».

Να σημειωθεί ότι η παράδοση του ασύλου στην οποία αναφέρεται ο Μεξικανός υπουργός αρχίζει με την υποδοχή των προσφύγων από τον εμφύλιο της Ισπανίας μέχρι την υποδοχή των διωκόμενων από τις δικτατορίες της Χιλής και της Αργεντινής-για να μην ξεχάσουμε ίσως την πιο γνωστή περίπτωση παροχής ασύλου: Στο Ρώσο επαναστάτη Λέον Τρότσκι που είχε εξορισθεί (και μετά δολοφονηθεί) από τον Ιωσήφ Στάλιν.

Να σημειωθεί ότι το Μεξικό κάνει σαφή διαχωρισμό μεταξύ πολιτικού και οικονομικού ασύλου. «Θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε την διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και των ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο», είπε ο Μεξικανός αξιωματούχος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v