Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μετατροπή της οικονομίας σε όπλο και η αντίθετη άποψη

Το σοκ της Ευρώπης για την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από την πλευρά του Πούτιν και οι «πολεμικές δηλώσεις» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το «γονάτισμα» της ρωσικής οικονομίας μέσω κυρώσεων. Γράφει ο Τάκης Μίχας.

Η μετατροπή της οικονομίας σε όπλο και η αντίθετη άποψη

Καθώς οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης οδηγούν σταθερά τις χώρες τους στην μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών, προσπαθούν ταυτόχρονα και να να αναπροσαρμόσουν το αφήγημα τους.

Ετσι σήμερα το κυρίαρχο αφήγημα το οποίο επαναλαμβάνουν όπου βρεθούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι ότι για την οικονομική κρίση ευθύνεται ο Πούτιν και συγκεκριμένα η απόφαση του «μετατρέψει σε όπλο» (weaponize) την οικονομία και ιδιαίτερα την παροχή φυσικού αερίου.

Στο αφήγημα αυτό παρασιωπάται τελείως η χρήση των δυτικών οικονομικών κυρώσεων ως της κατ’ εξοχήν «μετατροπής της οικονομίας σε όπλο». Ας δούμε μερικές από τις δηλώσεις που έκανε στο παρελθόν η ίδια η φον ντερ Λάιεν πού σήμερα εκφράζει το σοκ της για το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί οικονομικά όπλα για να απαντήσει στις δυτικές πιέσεις:

  • «Τώρα θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα καταστήσουμε το Κρεμλίνο υπεύθυνο. Το πακέτο μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το αποδεικνύει. Θα έχει τις μέγιστες επιπτώσεις στην ρωσική οικονομία και πολιτική ελίτ» (25 Φεβρουαρίου)
  • «Πρέπει να διατηρήσουμε την μάξιμουμ πίεση στον Πούτιν και την ρωσική κυβέρνηση. Σήμερα προτείνουμε να πάμε τις κυρώσεις ένα βήμα πιο πέρα. Θα τις κάνουμε ευρύτερες και οξύτερες έτσι ώστε να πλήττουν ακόμα πιο βαθιά την ρωσική οικονομία» (5 Απριλίου)
  • «Στερούμε από την ρωσική οικονομία την δυνατότητα να διαφοροποιείται και να εκσυγχρονίζεται» (4 Μαΐου)
  • «Οι κυρώσεις μας "αποξηραίνουν" την ρωσική οικονομία και κατά συνέπεια την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου» (24 Μαΐου)
  • «Θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αγορές και τεχνολογίες που αποτελούν κλειδιά για την Ρωσία. Θα εξασθενήσουμε την οικονομική της βάση και την ικανότητα της να εκσυγχρονισθεί...Θέλουμε να αποκόψουμε την βιομηχανία της Ρωσίας από τις τεχνολογίες πού είναι αναγκαίες σήμερα για να οικοδομηθεί το αύριο» (Φεβρουάριος 24)

Τα μέτρα αυτά που προανήγγειλε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας όχι απλά σηματοδοτούν την «μετατροπή σε όπλου» της οικονομίας αλλά επιπλέουν στοχεύουν στην ολοκληρωτική καταστροφή της ρωσικής οικονομίας καθώς επίσης και της δυνατότητας της να λειτουργήσει ξανά στο μέλλον.

Από το αφήγημα που χτίζουν καθημερινά οι δυτικές ελίτ για να ερμηνεύσουν/δικαιολογήσουν την επερχόμενη ευρωπαϊκή οικονομική καταστροφή θα απουσιάζει η λέξη «κυρώσεις». Οπως ακριβώς απουσιάζει η λέξη «διεύρυνση» (του ΝΑΤΟ) από το αφήγημα που οικοδομείται για να ερμηνεύσει/δικαιολογήσει την σύγκρουση ΝΑΤΟ (δηλ. ΗΠΑ) και Ρωσίας.

Αυτό δεν είναι τυχαίο. Για τον μεγάλο μελετητή του ολοκληρωτισμού Τζόρτζ Οργουελ η απουσία/παρουσία λέξεων είναι καθοριστική για να κατανοήσει κανείς πως οικοδομείται ο ολοκληρωτισμός. Οπως λέει στο βιβλίο του «1984» ένας εκπρόσωπος τους καθεστώτος:

«Στόχος μας είναι...να περιορίσουμε το εύρος της σκέψης...κάθε χρόνο θα έχουμε λιγότερες λέξεις και στο τέλος δεν θα μπορεί να κάνει κανείς ανατρεπτικές σκέψεις γιατί δεν θα υπάρχουν λέξεις να τις εκφράσουν».

Είναι προφανές ότι οι λέξεις «κυρώσεις» και «διεύρυνση» θα απουσιάζουν από το αφήγημα που οικοδομεί καθημερινά η Δύση για να νομιμοποιήσει την συμπεριφορά της. Διότι με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει ποτέ ο πολίτης της Δύσης να σκεφθεί ότι η επερχόμενη οικονομική καταστροφή ίσως να οφείλεται στις «κυρώσεις» και μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή ίσως να οφείλεται στην ασταμάτητη «διεύρυνση» του ΝΑΤΟ...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v