Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομφούζιο Γκαργκάνα με τα μετοχοδάνεια

Με... κολοκυθιά μοιάζουν τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τα μετοχοδάνεια, κατόπιν δηλώσεων του διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα. Νούμερα που δημιουργούν απορίες και μάλλον... θολώνουν τα νερά, λόγω και... ασυμφωνιών στα αθροίσματα!!!

Κομφούζιο Γκαργκάνα με τα μετοχοδάνεια
του Γιώργου Παπανικολάου

Έκπληξη προκάλεσε στην αγορά το συνολικό νούμερο των δανειακών υποχρεώσεων με εγγύηση μετοχές, που ανέφερε χθες το βράδυ στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γκαργκάνας.

Το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ (780 δισ. δρχ.) μόνον χαμηλό δεν είναι. Τουναντίον, ξεπερνά τις συντηρητικές εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί μέσω πληροφοριών και το προσδιόριζαν σε περίπου 500 δισ. δρχ.

Πέραν αυτού, όμως, αίσθηση έχει προκαλέσει στην κοινότητα των αναλυτών το γεγονός ότι τα νούμερα που φέρεται να παρέθεσε στη συνέχεια ο κ. Γκαργκάνας, αφήνουν σοβαρά κενά.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εκ των 2,3 δισ. ευρώ, τα 2,26 δισ. ”αφορούν” σε υποχρεώσεις ενήμερες, και μόλις τα 59,4 εκατ. ευρώ (ήτοι περίπου 20 δισ. δρχ.) είναι ”σε καθυστέρηση”. Εδώ, παρότι η άθροιση των δύο αριθμών δεν μας δίνει το πρώτο νούμερο, η προσέγγιση είναι ικανοποιητική.

Τα πράγματα βεβαίως αλλάζουν έως και... ριζικά, σε ό,τι αφορά τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με σκοπό τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο κ. Γκαργκάνας φέρεται να είπε, με βάση τα δημοσιεύματα, ότι το συνολικό ποσό των δανείων αυτής της κατηγορίας είναι 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,19 δισ. είναι ενήμερα, ενώ σε καθυστέρηση βρίσκονται μόλις 21,5 εκατ. ευρώ (ήτοι περίπου 7 δισ. δρχ.).

Εδώ βεβαίως προκύπτει... πρόβλημα!!! Εάν τα 1190 εκατ. ευρώ εξυπηρετούνται και τα 21,5 βρίσκονται σε καθυστέρηση, τα... υπόλοιπα 488,5 εκατ. ευρώ (σχεδόν 170 δισ. δρχ.) που υπολείπονται, ώστε να ανέλθει το συνολικό ποσό στα 1700 εκατ. ευρώ, σε ποια... κατάσταση βρίσκονται;

Πέραν αυτού, με ποία λογική ακριβώς χαρακτηρίζονται κάποια δάνεια ενήμερα και κάποια άλλα σε καθυστέρηση; Με βάση την εμπρόθεσμη καταβολή των τόκων (π.χ. η μη καταβολή τόκων για ένα εξάμηνο υποτίθεται ότι καθιστά ένα δάνειο ”καθυστερούμενο”, οπότε δεν επιτρέπεται περαιτέρω και ο λογισμός τόκων εκ μέρους της τράπεζας), ή παίζει κάποιο ρόλο και το θέμα της πληρωμής ή όχι των χρεολυσίων;

Η αγορά ”βοά” εδώ και καιρό ότι μεγάλα μετοχοδάνεια, που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί με βάση τους αρχικούς τους όρους, ”βαφτίστηκαν” ως δάνεια άλλης κατηγορίας, συμβιβάστηκαν ως προς τους όρους αποπληρωμής, για να δοθεί μία -προσωρινή αναμφισβήτητα- διέξοδος στο πρόβλημα.

Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ενημερώσουν υπεύθυνα την κοινή γνώμη για το θέμα των μετοχοδανείων, ώστε να διαπιστωθεί αν και ποιες τράπεζες, όπως και ποιες εισηγμένες εταιρίες και βασικοί μέτοχοι αυτών, έχουν σοβαρό πρόβλημα, οι πρώτες, λόγω πιθανών επισφαλειών και οι δεύτερες, λόγω πιθανής αλλοίωσης στη μετοχική τους φυσιογνωμία.

Ομοίως, ο κ. Γκαργκάνας οφείλει να δώσει με σαφώς μεγαλύτερη ανάλυση τα στοιχεία στη δημοσιότητα, γεγονός που δεν έχει πράξει ως τώρα, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις εκ μέρους του Τύπου, για να το πράξει αποσπασματικά, επ’ ευκαιρία μιας βουλευτικής ερώτησης στη Βουλή.

Είναι πλέον προφανές ότι οι μέθοδοι που ακολουθούνται περισσότερο ανασφάλεια και αβεβαιότητα δημιουργούν στην αγορά, παρά οτιδήποτε άλλο!

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο