Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Το ενδιαφέρον της Alpha Bank για εξαγορά στην ΠΓΔΜ και οι επόμενες κινήσεις της Eurobank στην Πολωνία, οι εξελίξεις στην τριπλή συγχώνευση Marfin-Λαϊκής-Εγνατίας, η συμμετοχή της Cosco στο διεθνή διαγωνισμό για ΟΛΠ-ΟΛΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Το ενδιαφέρον της Alpha Bank για εξαγορά στην ΠΓΔΜ και οι επόμενες κινήσεις της Eurobank στην Πολωνία, οι εξελίξεις στην τριπλή συγχώνευση Marfin-Λαϊκής-Εγνατίας, η συμμετοχή της Cosco στο διεθνή διαγωνισμό για ΟΛΠ-ΟΛΘ, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Alpha Bank: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξαγορά της Komercijalna Banka, μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην ΠΓΔΜ, εκδηλώνει ο όμιλος της Alpha Bank. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Alpha Bank στο ΑΠΕ, η τράπεζα θα υποβάλει μέχρι τέλος του μήνα μη δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του 57% της Komercijalna Banka, μετά τη γνωστοποίηση από την πλευρά της τελευταίας, ότι προτίθεται να παραχωρήσει το ποσοστό αυτό σε ξένο τραπεζικό όμιλο.

ΔΕΗ: Σύμφωνα με την Ημερησία και την Καθημερινή, η ContourGlobal θα κατέβει τελικώς ως κοινοπραξία με τη ΔΕΗ στο διαγωνισμό στο Κόσοβο και όχι μέσω της νέας, μεικτής εταιρείας SENCAP, η οποία δεν προλαβαίνει να συσταθεί ως τις 31 Οκτωβρίου, που λήγει η προθεσμία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών.

Eurobank: Μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες, εκτός απροόπτου, πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις συζητήσεις που διεξάγει ο όμιλος της Eurobank στην Πολωνία για την εξαγορά τοπικής τράπεζας, σύμφωνα με την Ημερησία. Εξελίξεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, αναμένονται και στη Βουλγαρία, όπου μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί η συναλλαγή για την DZI.

Marfin: Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το διοικητικό συμβούλιο της Λαϊκής Τράπεζας και της Marfin απάντησαν στους ισχυρισμούς του πρώην προέδρου της Λαϊκής, Κίκη Λαζαρίδη για απόπειρα δωροδοκίας του. Παράλληλα, αποφασίστηκε ομόφωνα η αναβολή της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση ορισμένων μετόχων της μειοψηφίας. Στελέχη της Marfin αναφέρουν ότι οι αντιδράσεις αποτελούν τμήμα ενός οργανωμένου σχεδίου, με στόχο να πληγεί το εγχείρημα της τριπλής συγχώνευσης των τραπεζών Λαϊκής, Marfin και Εγνατίας.

ΔΕΠΑ: Η επέκταση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας για την προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά και η τροφοδοσία του αγωγού Ελλάδας-Ιταλίας θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom στη Μόσχα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου, αναχωρεί σήμερα για τη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μιλάνο, προκειμένου να έχει επαφές με τους εκπροσώπους της Edison για την κατασκευή του ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου.

ΟΛΠ: Τη συμμετοχή της ναυτιλιακής εταιρείας Cosco στον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση μέρους των διαμετακομιστικών δικαιωμάτων στο λιμάνι του Πειραιά εξασφάλισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, που βρίσκεται στο Πεκίνο.

Εθνική Τράπεζα: Στα 375 εκατ. στερλίνες ανήλθε το ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας το δάνειο πραγματοποιήθηκε μέσω της θυγατρικής National Bank of Greece Funding Ltd, εγγυητής της οποίας είναι η Εθνική Τράπεζα. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 6,2889%, το spread στις 143 μονάδες βάσεις, ενώ υποκείμενο ομόλογο είναι το UKT 2015 με απόδοση 4,75%. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε χθες η έκδοση ομολογιακό δανείου από τιτλοποίηση μέρους του χαρτοφυλακίου δανείων και πιστώσεων μικρών επιχειρήσεων.

Μαΐλλης: Σε επέκταση στις αγορές του Ντουμπάι και της Ινδίας με joint venture θα προχωρήσει το επόμενο εξάμηνο ο όμιλος Μαΐλλη, σύμφωνα με την Καθημερινή. Ήδη, δραστηριοποιείται σε 52 χώρες, με 18 παραγωγικές μονάδες εκ των οποίων οι 15 στην Ευρώπη και άλλες 3 στη Βόρειο Αμερική. Εν τω μεταξύ, τέθηκε σε λειτουργία και η δεύτερη γραμμή πολυεστερικής ταινίας του ομίλου Μαΐλλη στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ.

Αποκρατικοποιήσεις: Τον έλεγχο του 33% της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το ελληνικό Δημόσιο, σε βάθος χρόνου, φαίνεται ότι θέτει στόχο το υπουργείο Οικονομίας, καταδεικνύοντας ότι το ”φράγμα” του 51% καταρρίπτεται, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”.

Γαλακτοβιομηχανία: Τα μέλη της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων θα μπορούν να διαθέτουν γάλα ΑΓΝΟ ενός λίτρου στην τιμή των 0,89 ευρώ ή και χαμηλότερα αν το επιθυμούν, έπειτα από σχετική συμφωνία με τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία. Η μάχη των τιμών ξεκινά με το γάλα και τους χυμούς, ενώ στα επόμενα βήματα βρίσκεται το γιαούρτι. Παράλληλα γίνονται συζητήσεις με την ΠΑΣΕΓΕΣ για την προμήθεια και άλλων προϊόντων σε καλύτερες τιμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v