Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Ο δανεισμός ρεκόρ και η έκρηξη στις κατασχέσεις ακινήτων, τα νεώτερα από το μέτωπο της ΔΕΗ, η είσοδος της Eurobank στη Ρωσία, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Ο δανεισμός ρεκόρ και η έκρηξη στις κατασχέσεις ακινήτων, τα νεώτερα από το μέτωπο της ΔΕΗ, η είσοδος της Eurobank στη Ρωσία, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Τετάρτη.

Δάνεια: Για δανεισμό ρεκόρ 215 δισ. ευρώ και έκρηξη στις κατασχέσεις ακινήτων κάνει λόγο η «Ημερησία», αναφέροντας πως επιπλέον 36 δισ. ευρώ δανείστηκαν το 2007 τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές τους προς τις τράπεζες να φθάσουν τα 215,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 93,9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον Ν. Γκαργκάνα, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε κατά 30-50 μονάδες βάσεις, ενώ, μιλώντας χθες στη Βουλή, προέβλεψε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας στο 3,5% φέτος.

ΔΕΗ: Ο πρόεδρος της ΔΕΗ σχεδιάζει να φέρει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ νέο μνημόνιο με την RWE, στο οποίο θα περιλαμβάνεται πρόταση για συνεργασία στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, γράφει η «Ημερησία», η οποία αναφέρει ότι σαφείς αποστάσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ στο ζήτημα της RWE πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε χθες στο πρακτορείο Reuters ότι «εδώ και μήνες ακούμε για την RWE αλλά RWE δεν βλέπουμε».

Εθνική Τράπεζα: Περί το 8,5% με 9% σε όρους δολαρίου εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί η ετήσια απόδοση ή το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώνει η Εθνική σε όσους συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου και αποκτήσουν προνομιούχες μετοχές, στοιχείο που συνεπάγεται ότι η τράπεζα θα καταβάλλει ετήσιο μέρισμα ή απόδοση περίπου 200 εκατ. δολάρια, ή 126 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χρηματιστήριο».

Citibank: Την εξαγορά του δικτύου των καταστημάτων καθώς και των εργασιών λιανικής της Citibank στην Ελλάδα εξετάζουν οι μεγάλες εγχώριες τράπεζες στην περίπτωση που η αμερικανική τράπεζα αποφασίσει να περιορίσει την παρουσία της στη χώρα μας, γράφει η «Καθημερινή». Όπως αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική και η Marfin Egnatia εξετάζουν τα θετικά και αρνητικά σημεία του εγχειρήματος και έχουν βολιδοσκοπήσει στελέχη της Citigroup, ενώ η Πειραιώς παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασιστεί η τακτική που θα ακολουθήσει.

Forthnet: Χθες οικονομικός δικτυακός τόπος ανέφερε ότι η Forthnet και η On Telecoms βρίσκονται σε συζητήσεις, γράφει η «Ελευθεροτυπία», αναφέροντας ότι τραπεζίτες τοποθετούν το τίμημα για την On Telecoms μεταξύ 80 και 100 εκατ. ευρώ.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Σε μήλον της Έριδος έχει εξελιχθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για μεγάλους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους λόγω της μεγάλης καταθετικής του βάσης, σύμφωνα με το «Βήμα», το οποίο αναφέρει ότι εγχώριες τράπεζες, εφοπλιστές και θεσμικοί χτίζουν θέσεις στη μετοχή και ότι στόχος είναι η μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη εν όψει αποκρατικοποίησης.

Lamda Development: Επενδύσεις ύψους 503 εκατ. ευρώ «τρέχει» αυτή την περίοδο η Lamda Development, ενώ επιπλέον 90 εκατ. ευρώ μπορεί να διατεθούν στο μέλλον για τρία ακόμα έργα στην Κηφισιά και τα Σπάτα, αναφέρει το «Κέρδος», αναπαράγοντας τις επισημάνσεις που έγιναν κατά την παρουσίαση της εταιρείας στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Eurobank: Με την ίδρυση γραφείου αντιπροσωπείας κάνει την είσοδο της στην αγορά της Ρωσίας η Eurobank, αναφέρει η «Ναυτεμπορική».

Wind: Στο ποσό των 230 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιήσει εντός του τρέχοντος έτους η Wind. Όπως αναφέρει η «Ημερησία», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από το ποσό αυτό, 70 εκατ. ευρώ πρόκειται να επενδυθούν από την Tellas.

Alapis: Κοντά στην ολοκλήρωση των εξαγορών δυο εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου σε Βουλγαρία και Ρουμανία βρίσκεται η Alapis σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ημερησία», ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, καθώς εκτιμάται ότι αυτήν την περίοδο μπορούν να επιτευχθούν πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις.

Creata Farm: Τριπλάσιες πωλήσεις και παρουσία σε πέντε αγορές του εξωτερικού, με συνολικό τζίρο περίπου 14 δισ. ευρώ έως το 2011 είναι στόχος εφικτός για την Creta Farm, δήλωσε στην «Ημερησία», ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενώ αποκάλυψε ότι επίκειται είσοδος της εταιρείας στην ισπανική αγορά.

Σοφοκλέους: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αυριανές συνεδριάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΔΣ του Χ.Α., καθώς αναμένεται από την Ε.Κ. να εγκριθεί η δημιουργία omnibus account που αφορά ένα κοινό κωδικό για ξένους θεσμικούς επενδυτές που θα επιτρέψει τις ανοικτές πωλήσεις βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Ταυτόχρονα το ΧΑ θα ανακοινώσει την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών και κανονισμού του, γράφει η «Καθημερινή», σημειώνοντας πως την Μεγάλη Τρίτη θα βρεθεί στην Αθήνα το κλιμάκιο του FTSE για την αναθεώρηση των δεικτών των ελληνικών μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v