Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορολογία: Τέλος τα ψέματα. Φτιάξτε το!

Κράτος απόρων ή παγκόσμιοι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής; Ας μην κρυβόμαστε πια πίσω από το δάχτυλό μας. Η υπόθεση της φοροδιαφυγής πρέπει να αντιμετωπιστεί μια και διά παντός...

Φορολογία: Τέλος τα ψέματα. Φτιάξτε το!
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κράτος απόρων ή παγκόσμιοι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής;

Το "κοινό μυστικό" της ελληνικής φορολογικής πραγματικότητας αποτυπώθηκε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο στα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΣΕΒ, σύμφωνα με τα οποία το 10% των Ελλήνων φορολογουμένων "κουβαλάει στην πλάτη του" το υπόλοιπο 90% και συνολικά μία στις δύο ελληνικές οικογένειες δεν πληρώνει καθόλου φόρους…

"Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι" ίσως να μονολογούν οι φοροδιαφεύγοντες, όμως η πικρή αλήθεια στην Ελλάδα είναι ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 74% του συνολικού εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες μόλις το 4%.

Την ίδια ώρα, οι περίφημες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές για τις οποίες τόσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης έχουν εξαγγελθεί από την τρέχουσα όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση, πληρώνουν φόρο -κατά μέσο όρο- 6.100 ευρώ, όσο δηλαδή και ένας μισθωτός υπάλληλος, φορολογητέων αποδοχών 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Αυτή η κατάσταση ίσως εμφανίζεται κατάφορα άδικη και καταδικαστέα, όμως δεν είναι σημερινή.

Αποτελεί ένα μόνιμο αγκάθι στα δημόσια οικονομικά της χώρας και συντελεί σε μια επαναλαμβανόμενη αδικία σε βάρος των ακουσίως ή εκουσίως ειλικρινών φορολογουμένων, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Ταυτόχρονα, καταδεικνύει την πραγματική απουσία βούλησης ή και ικανότητας εκ μέρους του συνόλου των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων της χώρας να δαμάσουν το θεριό της φοροδιαφυγής, διαιωνίζοντας μια διαδικασία μεταφοράς πλούτου όχι από τους πλούσιους στους φτωχούς αλλά από τους φτωχούς στους απατεώνες.

Το γεγονός και μόνο ότι πλήθος μελετών διεθνών αλλά και εγχώριων οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ, το ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ αλλά και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, εκτιμά ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα πλησιάζει τα 30 δισ.ευρώ, ήτοι περισσότερο από το έλλειμμα που υπολογίζεται ότι θα έχει φέτος η χώρα μας, καταδεικνύει αυτήν την απουσία βούλησης ή ικανότητας εκ μέρους της Πολιτείας να συλλάβει τη φοροδιαφυγή.

Εάν η παρούσα κυβέρνηση κατόρθωνε να εξασφαλίσει μόνο τα 2/3 αυτού του ποσού, ήτοι 20 δισ. ευρώ, αφενός θα εξάλειφε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας -και τις όποιες κοινοτικές του προεκτάσεις- και αφετέρου θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία δικαιότερη φορολογική πολιτική, μειώνοντας τους συντελεστές και ενισχύοντας έτσι πραγματικά την οικονομία μέσω της αύξησης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων.

Είτε το θέλει όμως είτε το μπορεί, πρέπει να βρει τρόπο να το πράξει.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί μια ξεκάθαρη κοινωνική απαίτηση και υπό τις συνθήκες της παρούσας οικονομικής κρίσης το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Είναι χρέος της να το κερδίσει…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v