Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ευθεία των εκλογών

Σκοπιανό και συντάξεις βαρύνουν καταλυτικά στον χρόνο της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Όμως, το κυβερνητικό σχήμα του οποίου θα ηγείται ο κ. Α. Τσίπρας, όποτε κι αν στηθούν οι κάλπες, ανακοινώθηκε χθες.

Στην ευθεία των εκλογών

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Χαρακτηριστικά ενός σχήματος το οποίο συγκροτήθηκε με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση εμφανίζει η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Πολιτική διεύρυνση προς την κεντροαριστερά  αλλά και προς τα δεξιά, με την είσοδο, από τη μία πλευρά, των κυριών Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Μ. Ζορμπά, αλλά και του κ. Μ. Μπόλαρη, και από την έτερη της κας Κ. Παπακώστα, ηλικιακή ανανέωση και ενδεχομένως ένα πιο ριζοσπαστικό στίγμα, μέσω της ένταξης των Μ. Καλογήρου, Στ. Γιαννακίδη και Κ. Νοτοπούλου, αλλά και διατήρηση των βασικών υπουργείων (Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών κ.λπ.) στα χέρια της υφιστάμενης «φρουράς», για λόγους συνέχειας του κυβερνητικού έργου σε κρίσιμους τομείς.

Η δομική αλλαγή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εμφανίζεται να ευθυγραμμίζεται με την ευρεία απαίτηση για αρτιότερες υπηρεσίες τόσο κατά της εγκληματικότητας όσο και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ενώ η μετακίνηση του κ. Α. Χαρίτση, μέχρι πρότινος αναπλ. υπουργού Οικονομίας, στο υπουργείο Εσωτερικών, εμφανίζεται επίσης να συνδέεται με ζητήματα οργάνωσης και συντονισμού ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, δεδομένης της «μεταπήδησης» του κ. Π. Σκουρλέτη σε θέση κομματικού χαρακτήρα.

Κυριότερα, δε, ο ανασχηματισμός εμφανίζεται να εντάσσεται στο αφήγημα της «επόμενης ημέρας» μετά τα μνημόνια, καθώς μέσω του νέου σχήματος, το οποίο συμπεριλαμβάνει επιλογές του στενού κύκλου του πρωθυπουργού,  ο κ. Α. Τσίπρας θα κληθεί να καταδείξει τον βαθμό ανεξαρτησίας της κυβέρνησής του από τις επιταγές των δανειστών και άρα τη δυνατότητά του να εφαρμόσει πολιτικές οι οποίες «εκκρεμούν» έως τώρα.

Βεβαίως, ο βίος της νέας κυβέρνησης εξαρτάται άμεσα τόσο από τις εξελίξεις στο ζήτημα της πΓΜΔ, δεδομένης της στάσης που έχει δηλώσει ότι θα τηρήσει ο κυβερνητικός εταίρος κ. Π. Καμμένος, αλλά και από το ακανθώδες θέμα της μείωσης των συντάξεων, κατά τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δεδομένου του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται μία εξέλιξη αυτού του είδους.

Υπό αυτό το πρίσμα, εάν -κατά τις δημοσκοπήσεις- το στοίχημα του προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη για τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι καταρχήν η αυτοδυναμία και -εάν τούτο απαιτηθεί- η συγκρότηση ενός ευρύτερου «μετώπου», τότε το αντίστοιχο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα όφειλε να είναι η διατήρηση των ποσοστών του σε «αξιοπρεπή» επίπεδα και πάντως πάνω από το 20% της λαϊκής ψήφου.

Αμφότερα αυτά τα στοιχήματα κρίνονται ως επισφαλή και συναρτώνται, κατά τα φαινόμενα, απολύτως από τις εξελίξεις στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων, επί του οποίου θα κληθεί να αποφανθεί -άμεσα- η νέα κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, τόσο στις επικείμενες συζητήσεις με τους δανειστές της χώρας όσο και με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, δίχως να θεωρούνται, ωστόσο, αυτές οι ενδείξεις ως οριστικές.

Κυριότερα, το στοιχείο εκείνο το οποίο αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά τις προθέσεις του εκλογικού σώματος -στο παραπάνω πλαίσιο- θα είναι η δυνατότητα της νέας κυβέρνησης να πείσει ότι διαθέτει, πρώτον, ένα συγκροτημένο και βιώσιμο σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στην «επόμενη μέρα» και σε ταχύτερους αναπτυξιακούς ρυθμούς -και βεβαίως την ικανότητα να το υλοποιήσει- και δεύτερον, εάν διαθέτει τη διαπραγματευτική ικανότητα για να επιφέρει τις όποιες αλλαγές επί των «συμπεφωνημένων» με τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας.

Διότι, για να αποφευχθεί το πικρό ποτήρι των συντάξεων, πρέπει να υπάρχουν και πειστικές... «εναλλακτικές». Διαφορετικά, η συζήτηση διευρύνεται επικίνδυνα.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v