Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ας πάμε επιτέλους μέσω… Τρικάλων

Δεν εφηύραν τον τροχό, όμως, έμαθαν να τον χρησιμοποιούν και πλέον οδεύουν ταχύτερα, την ίδια ώρα που άλλοι ακόμη αγκομαχούν. Ας κοιτάξουμε το παράδειγμα των Τρικάλων και είναι βέβαιο ότι θα βγούμε ωφελημένοι.

Ας πάμε επιτέλους μέσω… Τρικάλων

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν το ζητούμενο είναι να κάνουμε την καθημερινότητά μας καλύτερη αλλά και να πάρουμε πραγματική αξία για τα χρήματα που δίνουμε στο κράτος και στις κάθε λογής παραφυάδες του, ο δρόμος είναι ένας και τον έδειξαν τα Τρίκαλα: η τεχνολογία.

Δίχως ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, σταθερά και μεθοδικά, ο Δήμος Τρικκαίων έθεσε στην υπηρεσία των δημοτών του την τεχνολογία, προσφέροντας ψηφιακά μία σειρά από υπηρεσίες, ο αριθμός των οποίων ολοένα και αυξάνεται.

Από την οθόνη του υπολογιστή ή εκείνην του «έξυπνου τηλεφώνου» ο καθένας έχει πλέον πρόσβαση στην πύλη ανοικτών δεδομένων του δήμου Τρικκαίων, από όπου μπορεί είτε να αντλήσει πληροφόρηση, είτε να δημιουργήσει εφαρμογές για απλά και καθημερινά πράγματα.

Από τις θέσεις στάθμευσης και την πρόσβαση σε αυτές, έως την απομεμακρυσμένη εξυπηρέτηση για κάποιο πιστοποιητικό, ή τη συμμετοχή σε δημόσιες διαβουλεύσεις του δήμου, ή ακόμη και την άντληση πληροφόρησης σχετικά με το πού ακριβώς περνά το κάθε δίκτυο (φωτισμός, οπτικές ίνες κ.α.), ο κόπος έδωσε τη θέση στον… τρόπο και στην τεχνολογία. 

Ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για τα αξιοθέατα, ο δημότης μπορεί να κάνει ηλεκτρονικές πληρωμές προς τον δήμο με τη χρήση των κωδικών του στο Taxisnet ή να εντοπίσει τις θέσεις των κάδων απορριμμάτων, ο τεχνικός μπορεί να διακριβώσει από πού διέρχονται δίκτυα ενώ ο δυνητικός κατάλογος των υπηρεσιών εμφανίζεται, ουσιαστικά, δίχως τέλος.

Δίχως ουρές μπροστά από τα γκισέ ή τα ταμεία και από την άνεση της οικίας του, του γραφείου του ή ακόμη και από τον… δρόμο, μέσω smartphone, η πληροφόρηση διατίθεται ελεύθερα και με διαφάνεια.

Πρόκειται, βέβαια, για ένα έργο… σε εξέλιξη, το οποίο βελτιώνεται καθημερινά και εμπλουτίζεται, ώστε να προσφέρει ολοένα περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες, όμως δείχνει τον δρόμο που ολόκληρη η υπόλοιπη Ελλάδα οφείλει να ακολουθήσει.

Η ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας αλλά και συνολικά του τρόπου με τον οποίο «λειτουργεί» και κινείται ο τόπος μας, που υπόσχεται αυτός ο δρόμος, είναι σαφής και όφειλε να είναι προφανής προς όσους κρατούν τα ηνία της χώρας.

Όχι μόνον διότι έτσι παραμερίζεται το τέρας της γραφειοκρατίας και συνάμα εξασφαλίζεται μεγαλύτερος βαθμός διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου, αλλά κυριότερα διότι προσφέρεται καλύτερη υπηρεσία προς τον πολίτη έναντι των χρημάτων που αυτός καταβάλλει με τη μορφή φόρων.

Όπως επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει από την παρούσα στήλη, το κύριο πρόβλημα της κρατικής μηχανής δεν είναι ούτε το μέγεθός της, ούτε το μερίδιο δαπανών που αναλώνει, αλλά η αποτελεσματικότητά της.

Στον Δήμο Τρικκαίων, κατά τα φαινόμενα,  το γεγονός αυτό έχει καταστεί αντιληπτό. Εάν το ίδιο συνέβαινε στη λοιπή δημόσια διοίκηση, στην παιδεία, στην υγεία ή στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, η χώρα μας θα συνέχιζε να φιγουράρει τόσο χαμηλά στους διεθνείς δείκτες μέτρησης ανταγωνιστικότητας;

Δεν θα υπήρχε μεγαλύτερος βαθμός ανταποδοτικότητας για τα χρήματα που καταβάλλει ο κάθε φορολογούμενος πολίτης και δεν θα επικρατούσε ένας μεγαλύτερος βαθμός διαφάνειας στις συναλλαγές του με «το κράτος»;

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα έχει καλύψει μόνον ένα τμήμα της απόστασης που πρέπει να διανύσει, ώστε να προσεγγίσει το ζητούμενο της «ψηφιακής εποχής».

Εάν δεν επιταχύνει, είναι βέβαιον ότι θα παραμείνει ουραγός.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v