Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παστρικές δουλειές!

Το θεάρεστον σχετικά με την ύπαρξη διαφάνειας είναι ότι δεν επιτρέπει την άνθηση όλων εκείνων των αρνητικών στοιχείων που αναπτύσσονται… στο σκοτάδι. Ας το θυμόμαστε αυτό ιδίως για τα εθνικά μας θέματα.

Παστρικές δουλειές!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πέραν της όποιας αξίας, ιστορικής ή άλλης, έχουν τα πρακτικά τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας από τις -γνωστές κατά τα λοιπά- συσκέψεις που είχαν οι πολιτικοί αρχηγοί της πΓΔΜ αναφορικά με το επίμαχο εθνικό τους ζήτημα, στέκουν ως τρανή υπόμνηση της ύπαρξης διαλόγου σχετικά με το ζήτημα αυτό, στη γείτονα χώρα.

Επίσημου και θεσμοθετημένου διαλόγου, στη διάρκεια του οποίου τηρήθηκαν πρακτικά των συνομιλιών και η κάθε πλευρά ανέπτυξε τις απόψεις της, κατά τα φαινόμενα ελεύθερα και απρόσκοπτα, παραθέτοντας τη συλλογιστική της και τις προτάσεις της για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Η κάθε πλευρά έθεσε τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές της», οι ενδοιασμοί και τα όριά της κατέστησαν σαφή και η πολιτική ηγεσία της χώρας άντλησε τα όποια συμπεράσματά της χαράσσοντας στη συνέχεια την πορεία της.

Μπορεί να υπήρξαν διαφωνίες και χάσμα απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ή μεταξύ πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, όμως, υπήρξε αναμφισβήτητα επίσημος διάλογος τουλάχιστον σε δύο διαφορετικές συσκέψεις, στις αρχές του 2018 και στη συνέχεια τον Μάιο, δηλαδή σε δύο κρίσιμες συγκυρίες για τις διαπραγματεύσεις αυτής της χώρας με τη δική μας.

Στη συνέχεια, η μονογραφή της σχετικής συμφωνίας, των Πρεσπών, και βεβαίως το θέμα τέθηκε στην κάλπη του πρόσφατου δημοψηφίσματος, το οποίο η συντριπτική πλειονότητα του εκεί εκλογικού σώματος τίμησε… δια της απουσίας της, για λόγους που η ιδία έκρινε και γνωρίζει.

Τι από όλα αυτά είχαμε στην Ελλάδα;

Σε τι βαθμό τιμήσαμε τους δημοκρατικούς θεσμούς ή ακόμη και τις επιταγές εξασφάλισης μίας ενιαίας εθνικής γραμμής επί ενός εθνικού ζητήματος το οποίο ταλανίζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας επί σχεδόν μία τριακονταετία, αν όχι περισσότερο;

Όχι μόνον δεν θεσμοθετήθηκε το περίφημο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, περί του οποίου άπαντες εμφανίζονται να συμφωνούν, όχι μόνον δεν είχαμε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ακόμη και την ενημέρωση που επιχείρησε να παράσχει το Υπουργείο Εξωτερικών προς τους εκπροσώπους των κομμάτων «μποϊκοτάρισαν» ορισμένοι εξ αυτών, επικαλούμενοι -με κάποιο μέτρο δίκιου- την απουσία πρότερου… διαλόγου ή ενημέρωσης!

Όσο για δημοψήφισμα επί αυτού του εθνικού ζητήματος, βεβαίως, ούτε λόγος.

Εμείς δεν θα αλλάξουμε το Σύνταγμά μας, άρα, ποια η ανάγκη δημοψηφίσματος, διερωτώνται ορισμένοι, επαναλαμβάνοντας εμμέσως έτσι το περίφημο «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» αναφορικά με ένα θέμα επί του οποίου δεν είναι βέβαιον ότι θα ληφθεί μία αρεστή απάντηση εάν τεθεί στη λαϊκή ετυμηγορία ενώ θα παραχωρηθεί έδαφος άνθησης των κάθε λογής εθνικιστικών ή και λαϊκιστικών τάσεων.

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, το ζήτημα είναι ότι εδώ, στη γενέτειρα της Δημοκρατίας, ο διάλογος έλειψε και στη γειτονική χώρα, η οποία εμφανίζεται να δίνει μάχη για την εισδοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και για τη διασφάλιση της σταθερότητάς της έναντι των κινδύνων που προβάλλουν για την ίδια στα Βαλκάνια, τούτος υπήρξε.

Αντίθετα, αυτό που εμφανίζεται ότι είχαμε -ολοένα και πιο βέβαια- είναι η λεγόμενη «μυστική διπλωματία», είτε αυτή διεξήχθη στα πάρκινγκ της Δοϊράνης, είτε στις καφετέριες της Ευρώπης, όπως βεβαίως είχαμε και πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, με στόχο την αποκόμιση κομματικού οφέλους. 

Ας τα έχουμε όλα αυτά υπόψη μας την επομένη φορά που θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε ένα εθνικό θέμα… από τα γνωστά… που μας ταλανίζουν επί τόσα χρόνια!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v