Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη βάσανο της κάλπης

Μία «Προοδευτική Συμμαχία» ή μία «οπισθοδρομική συμμαχία»; Όποια κι αν είναι η απάντηση, πιθανότατα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αντίθετα, αυτό που έχει, είναι οι προσεχείς δημοσκοπήσεις και βεβαίως οι… εκλογές.

Στη βάσανο της κάλπης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η συμβουλή που φέρεται να έδωσε στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης κατά την πρόσφατη εκδήλωση στο Γαλάτσι, ότι «πρόεδρε, μετά απ' αυτό μπορείς να κάνεις εκλογές όποτε θέλεις» είναι, κατά πάσα βεβαιότητα, η πλέον ενδεδειγμένη.

Διότι μόνο μέσα από τη βάσανο της επόμενης κάλπης -και δη της εθνικής- θα καταδειχθεί η όποια αξία όλου «αυτού» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Σκουρλέτης.

Έως τότε, όσοι στέκουν από τη μία πλευρά του φράχτη θα μπορούν να μιλούν για «φθαρμένα υλικά» και άλλα συναφή, ενώ όσοι στέκονται από την άλλη πλευρά θα μπορούν,  βασίμως ή όχι, να κάνουν λόγο για την «κοκκινο-πράσινη συμμαχία» που συγκροτείται υπό την στέγη του κ. Τσίπρα.

Δίχως αμφιβολία, ο λόγος ύπαρξης της πρόσφατης εκδήλωσης στο Γαλάτσι, για τη συγκρότηση της περίφημης «Προοδευτικής Συμμαχίας» περί της οποίας κάνει λόγο επί τόσο καιρό ο κ. Τσίπρας, εν πολλοίς, εξυπηρετήθηκε.

Ήρθαν πούλμαν από όλη την Ελλάδα, η ευμεγέθης αίθουσα γέμισε, προσωπικότητες του απώτερου και του πρόσφατου παρελθόντος του κεντρώου και κεντρο-αριστερού χώρου εμφανίστηκαν και τελικώς δημιουργήθηκαν εντυπώσεις. Εντός και εκτός των τειχών.

Διότι, δίχως τη βάσανο της κάλπης ή τουλάχιστον των μετρήσεων, μόνον περί εντυπώσεων μπορεί να γίνεται λόγος.

Κατά πόσον αυτό το οποίο συγκροτήθηκε αφορά μία ανασύσταση του «προ σκανδάλων ΠΑΣΟΚ», το οποίο μπορεί να διεγείρει πρωτο-πασοκικές μνήμες και να συνεπάρει τα πλήθη, ή εάν αφορά μία «συμμαχία του παλιού» ή -όπως ορισμένοι την χαρακτήρισαν- μία «οπισθοδρομική συμμαχία», είναι εντελώς αδιάφορο.

Αντίθετα, αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει δεκτή αυτή η ομάδα από το εκλογικό σώμα και δη από το πάλαι ποτέ ακροατήριο ΠΑΣΟΚ.

Όπως αντίστοιχα είναι ενδιαφέρον, κατά πόσον ένα υποτιθέμενα -κάποτε- ριζοσπαστικό κόμμα, το οποίο αναρριχήθηκε στην εξουσία στη βάση της ψήφου δυσαρέσκειας έναντι του «παλαιού» και με την υπόσχεση της κάθαρσης αυτού του «παλαιού», μπορεί να πορευτεί βασιζόμενο -τουλάχιστον μερικώς- σε ό,τι παλαιότερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς.

Διότι εδώ, πλέον, η συζήτηση αφορά στο «αφήγημα». Το μήνυμα, δηλαδή, που «αυτό» στο οποίο αναφέρεται ο κ. Ραγκούσης μπορεί να εκπέμψει στην κοινωνία και κατά πόσον τούτο αρκεί, ώστε να προσφέρει την ειδοποιό διαφορά στην κάλπη.

Διότι, εντέλει, αυτό είναι το διακύβευμα.

Κατά τα λοιπά, μία συνάθροιση όπως αυτή του προηγούμενου Σαββάτου στο Γαλάτσι, εύλογο είναι ότι προκαλεί εκνευρισμό αλλά συνάμα και ότι ενισχύει «εξ αντανακλάσεως» τη συσπείρωση στο ΚΙΝΑΛ και υπό αυτήν την έννοια «κάνει καλό» σε ό,τι απέμεινε από το «ορίτζιναλ» ΠΑΣΟΚ.

Γεγονός που ενδεχομένως να αντικατοπτριστεί στις επόμενες μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Οποιαδήποτε, όμως, ενίσχυση της συσπείρωσης στο ΚΙΝΑΛ -προερχόμενη εκ του κεντρώου χώρου- συνεπάγεται -εξ ορισμού- μικρότερη πιθανότητα άντλησης δυνάμεων για τη ΝΔ από τον συγκεκριμένο χώρο και άρα μικρότερη πιθανότητα εξασφάλισης της αυτοδυναμίας κατά την προσεχή εθνική κάλπη.

Υπό το πρίσμα αυτό και μόνον, όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα στο Γαλάτσι, ακόμη κι αν δεν αποφέρουν σημαντικά εκλογικά οφέλη στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να επηρεάσουν συνολικά τις πολιτικές εξελίξεις στον τόπο.

Σαφέστερα δείγματα αυτού, όμως, μπορούμε να λάβουμε μόνον από τις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος και οριστικές απαντήσεις από την κάλπη των ευρωεκλογών και βεβαίως των εθνικών εκλογών.

Έως τότε πρόκειται απλώς για μία μάχη εντυπώσεων.   


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v