Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελικά για τι ψηφίζουμε;

Η αναγωγή των ευρωεκλογών σε πρόκριμα για την διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών είναι, απλά, λάθος. Ακόμη κι αν αυτό το λάθος… «βολεύει», παραμένει λάθος.

Τελικά για τι ψηφίζουμε;

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, προφανώς, θα εκπέμψουν και ένα πολιτικό μήνυμα ως προς τις προθέσεις του εκλογικού σώματος για την κάλπη των εθνικών εκλογών, η οποία κατά μέγιστο μπορεί να απέχει έως ένα τετράμηνο.

Ούτως ή άλλως, αμφότεροι οι βασικοί διεκδικητές της εξουσίας στην Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν προσδώσει στην κάλπη της 26ης Μαΐου, χαρακτήρα διάφορο εκείνου που πραγματικά έχει, δηλαδή της ανάδειξης των μελών της επόμενης ευρωβουλής.

Ο μεν πρώτος ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού, όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα στην Βουλή, ο δε έτερος ζητά, επίσης από τον ελληνικό λαό, την αποπομπή του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη της ΝΔ ως πρώτης πολιτικής δύναμης.

Βεβαίως, αμφότεροι μπορούν να ζητούν ό,τι κρίνουν σκόπιμο, όμως, η συγκεκριμένη κάλπη της 26ης Μαΐου, θα αναγράφει «ευρωεκλογές» ή κάτι το συναφές και αποτελεί ολίσθημα η προσπάθεια μετατροπής της, έστω εμμέσως, σε οτιδήποτε διαφορετικό.

Υπό αυτό το πρίσμα, όσο θεμιτή κι αν κρίνεται για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές της χώρας η διεκδίκηση της λαϊκής ψήφου κατά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, είναι άτοπη η προσπάθεια μετατροπής τους σε αιτία πρόκλησης εθνικών εκλογών, όπως ζήτησε χθες ο φίλτατος κ.Μητσοτάκης.

Για την ακρίβεια, την διαφορά μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ευρωπαϊκών και εθνικών, φρόντισε να αναδείξει ο ίδιος λίγο αργότερα στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, όταν ερωτηθείς σχετικά με την βεβαιότητά του για την επίτευξη αυτοδυναμίας στις εθνικές εκλογές, απάντησε: «Οι εκλογές είναι ευρωεκλογές. Θα μου θέσετε το ερώτημα μετά τις ευρωεκλογές….».

Γιατί δυο μέτρα και δυο σταθμά, άρα;

Γιατί να ζητά ο φίλτατος κ.Μητσοτάκης παραίτηση της κυβέρνησης το βράδυ των ευρωεκλογών και προκήρυξη εθνικών εκλογών σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν επιφυλάσσεται γνώμης σε ό,τι αφορά «στα δικά του»;

Ο δε έτερος λόγος που επικαλέστηκε χθες, για την επίσπευση της εθνικής εκλογικής αναμέτρησης σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις ευρωεκλογές, αυτός του χαμένου χρόνου και της «ταλαιπωρίας της χώρας» επί τετράμηνο, πώς ακριβώς συνάδει με τη στάση προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες δεν παραιτήθηκαν, παρά την ήττα τους σε προηγούμενες ευρωεκλογές;

Εάν είναι να παραιτείται η εκάστοτε κυβέρνηση οσάκις το κυβερνών κόμμα χάνει στις ευρωεκλογές, ποιος ο λόγος διενέργειας εθνικών εκλογών; Ας στήνουμε μία κάλπη για όλα, να τελειώνουμε. Ούτως ή άλλως θα είναι και συμφερότερο από οικονομικής απόψεως.

Ας μην γελιόμαστε φίλτατοι.

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης έχει -έως έναν βαθμό- δίκιο όταν ζητά πρόωρες εκλογές σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

Δεδομένης της λήξης της νόμιμης θητείας της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο και άρα της εγγύτητας των εθνικών εκλογών ο χρόνος μετά τις ευρωεκλογές, ούτως ή άλλως θα αφορά μία περίοδο κατά την οποία θα ήταν πολιτικά αδόκιμη η λήψη «μεγάλων αποφάσεων» ή η πραγματοποίηση τομών από την πλευρά της κυβέρνησης και υπό αυτήν την έννοια ισοδυναμεί με χρόνο, εν πολλοίς, χαμένο, όποια κυβέρνηση κι αν ήταν στην εξουσία.

Η αναγωγή όμως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών σε πρόκριμα για την διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών συνιστά –πολύ απλά- λάθος.

Εάν αυτό το «λάθος» βολεύει από πολιτικής απόψεως, είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v