Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρή λύση

Τα διλήμματα τέθηκαν και απαντήθηκαν με τον πλέον σαφή τρόπο, καθιστώντας υποχρεωτική, από πολιτικής πλευράς, την αναζήτηση νωπής λαϊκής εντολής. Είναι η καθαρή λύση.

Καθαρή λύση

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η οδός των πρόωρων εθνικών εκλογών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας αποτελεί τη μόνη προσήκουσα και καθαρή λύση υπό το φως της βαριάς ήττας που υπέστη το κυβερνών κόμμα, ΣΥΡΙΖΑ, στις χθεσινές ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές κάλπες.

Οτιδήποτε διαφορετικό, το οποίο θα τοποθετούσε τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών κατά τη συνταγματική εκπνοή της κυβερνητικής θητείας, το φθινόπωρο, θα άνοιγε διάπλατα το παράθυρο σε κάθε λογής κινδύνους για την οικονομία αλλά και ευρύτερα για τον τόπο.

Δεδομένης της ετυμηγορίας του εκλογικού σώματος, τόσο στην κάλπη των ευρωεκλογών όσο και των περιφερειακών εκλογών αλλά και σε εκείνες που στήθηκαν στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, είναι απολύτως απαραίτητη η ύπαρξη νωπής λαϊκής εντολής σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω πορεία του τόπου.

Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας προς τον ελληνικό λαό, για την έγκριση του σχεδίου του για την πορεία της χώρας και την ανανέωση της εμπιστοσύνης του προς την κυβέρνηση απερρίφθη ευθέως, γεγονός που αποδέχθηκε χθες και ο ίδιος.

Το δε εύρος αυτής της απόρριψης, το οποίο κατέστη σαφές -ακόμη και γεωγραφικά- βάφοντας γαλάζιο τον πολιτικό χάρτη της χώρας, δείχνει καθαρά ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά ένα τμήμα της κυβερνητικής του πολιτικής αλλά ένα ευρύτερο άθροισμα στοιχείων αυτής.

Μολονότι η υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίστηκε να βαρύνει στον τρόπο διαμόρφωσης της ετυμηγορίας του εκλογικού σώματος, ιδίως στη Β. Ελλάδα, δεν ήταν η μόνη, με τη βεντάλια των σημείων αιχμής να συμπεριλαμβάνει από την υπερφορολόγηση έως τα ζητήματα της καθημερινότητας και της επιβολής του νόμου και της τάξης έως εκείνα που αφορούν στην πολιτική προστασία και βεβαίως σειρά άλλων.

Η καθαρή νίκη της ΝΔ, βάσει διαφοράς άνω των 9 ποσοστιαίων μονάδων, επί του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστά σαφές, δε,  το εύρος των αιτίων που οδήγησαν στο χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα και την αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη της χώρας.

Συνάμα απαντά με τον πλέον ευθύ τρόπο στο δημοψηφισματικό δίλημμα προ του οποίου έθεσαν το εκλογικό σώμα της χώρας, τόσο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης -και μεγάλος κερδισμένος των χθεσινών εκλογών- Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εάν ο πρωθυπουργός αγνοούσε το χθεσινό μήνυμα της κάλπης, είναι βέβαιον ότι θα άνοιγε τον δρόμο σε εσωκομματική εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και σε περαιτέρω αμφισβήτηση την πολιτική νομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, φερειπείν επί του προϋπολογισμού, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί το προσεχές φΦθινόπωρο.

Από τη χθεσινή κάλπη, εξάλλου, εξάγεται και σειρά άλλων συμπερασμάτων που σχετίζονται τόσο με την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής και την αποδυνάμωση της Χ.Α. όσο και με την ανάδυση της Ελληνικής Λύσης, του Κ. Βελόπουλου, και της Μέρα 25 του Γ. Βαρουφάκη, ως κομμάτων που εισέρχονται στο ευρωκοινοβούλιο με διαμετρικά αντίθετες πολιτικές ατζέντες.

Εάν, δε, η κατάκτηση της τρίτης θέσης στην κατάταξη των αποτελεσμάτων των χθεσινών ευρωεκλογών από το ΚΙΝΑΛ και η υποχώρηση της ΧΑ στην πέμπτη εμπεριέχει ένα σαφές μήνυμα ως προς την ενίσχυση του κεντρώου χώρου έναντι των άκρων, τότε η είσοδος τόσο της Ελληνικής Λύσης όσο και της Μέρα 25 σηματοδοτεί μία αναδιάταξη των διαμετρικά αντίθετων άκρων του πολιτικού φάσματος.

Αυτό, όμως, αφορά μία άλλη συζήτηση.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v