Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σωστό μήνυμα

Από την πλευρά τους, θέλουν «καθαρούς λογαριασμούς» και ετοιμάζονται να μας στείλουν το κατάλληλο μήνυμα. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι η απάντησή μας.

Το σωστό μήνυμα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ακριβώς επομένη των εκλογών στην Ελλάδα, δηλαδή τη Δευτέρα, 8 τρέχοντος, η χώρα μας αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των «υπό εξέταση» θεμάτων του Eurogroup, στον απόηχο της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της οικονομίας (έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, το αποκαλούν οι «πολιτικά ορθοί»).

Εάν αυτό όντως συμβεί, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες η οποία απέστειλε τη σχετική είδηση, θα γίνει παρά τη διενέργεια των εκλογών στην Ελλάδα, «προκειμένου να στείλουν το ‘σωστό μήνυμα’ σε όποια κυβέρνηση προκύψει», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ένα μήνυμα το οποίο, δίχως άλλο, θα αφορά στο περίφημο «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), που τόσο «ταλαιπώρησε» τις σχέσεις μας με τους κοινοτικούς μας εταίρους σε διάφορες φάσεις του μνημονιακού βίου.

Προφανώς, δε, το μήνυμα αυτό δεν θα αφορά μόνον στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην εκπλήρωση σειράς μνημονιακών δεσμεύσεων (ορισμένες εκ των οποίων καλύφθηκαν μετά από αγώνα δρόμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών) ή ακόμη σε ζητήματα παροχών της ύστατης ώρας, αλλά κυριότερα στις προθέσεις που θα τρέφει η κυβέρνηση της «επόμενης ημέρας» επί της εκπλήρωσης δεσμεύσεων που αφορούν στο μέλλον και ιδίως εκείνην των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Ας μην έχουμε αμφιβολίες, δε. Το «χαρτί» που θα έχουν μπροστά τους οι υπουργοί Οικονομικών των εταίρων μας στην ευρωζώνη μπορεί να φέρει ως τίτλο «έκθεση ενισχυμένης εποπτείας» και να αφορά στα έως τώρα πεπραγμένα, αλλά το βλέμμα όλων τους θα είναι στραμμένο στις προθέσεις όσων έχουν κερδίσει τις εκλογές.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σημαντικό μήνυμα αυτής της υπόθεσης δεν είναι εκείνο που θα μας στείλουν οι φίλτατοι των Βρυξελλών και ο χορός των υπουργών Οικονομικών της Ευρωομάδας, αλλά εκείνο που είναι προετοιμασμένη να απευθύνει η Αθήνα προς αυτούς.

Διότι εάν χθες ευτυχήσαμε να δούμε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σε νέο ιστορικό χαμηλό και στο επίπεδο του 2,35%, τούτο δεν συνέβη μόνον εξαιτίας της προσδοκίας των αγορών ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι «φιλοεπιχειρηματικού» χαρακτήρα και ότι διαμέσου της οικονομικής της πολιτικής θα ξαναπάρει εμπρός η οικονομία, αλλά και επειδή η παρούσα κυβέρνηση έκανε -σε μεγάλο βαθμό- ό,τι όφειλε για την εκπλήρωση των μνημονιακών της δεσμεύσεων έναντι εταίρων και λοιπών δανειστών.

Τήρησε, με άλλα λόγια, αυτό το περίφημο «Pacta sunt servanda», παρά τις παλινωδίες στις οποίες είχε υποπέσει κατά το αρχικό εξάμηνο διακυβέρνησής της…

Μπορεί το «DNA» της να μην τη βοήθησε στη φιλο-επιχειρηματική στροφή που και η ίδια έκανε και ίσως να την οδήγησε σε αμφίβολης ποιότητας επιλογές σε ό,τι αφορά στην υπερφορολόγηση ή στην εξάλειψη προβλημάτων διαρθρωτικού χαρακτήρα από την οικονομία ή ακόμη και με τη διαχείριση σειράς ΔΕΚΟ που σήμερα εμφανίζουν αρνητικά αποτελέσματα, όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σε βασικά ζητούμενα του Γ’ μνημονίου, την πατρότητα του οποίου, ούτως ή άλλως, είχε.

Δεδομένων όλων αυτών, κύριο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης οφείλει να είναι -πέρα από την υλοποίηση των προεκλογικών της υποσχέσεων- η τήρηση εκείνων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα.

Ανεξαρτήτως εάν τούτες δεν συνάδουν με τις υποσχέσεις που η ίδια έχει κάνει.

Διότι, εντέλει, αυτό που ενδιαφέρει είναι η χώρα. Έτσι δεν είναι;   

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v