Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τώρα είναι η ώρα!

Το έργο και οι συμμαχίες που κτίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και η μεταρρυθμιστική ατζέντα της παρούσας κυβέρνησης μπορούν να δώσουν στον τόπο μία νέα αρχή. Οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε.

Τώρα είναι η ώρα!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου, χθες, από την κυβέρνηση, θέτει την ίδια, το λοιπό πολιτικό προσωπικό και τους πολίτες αυτής της χώρας ενώπιον των ευθυνών τους.

Η κυβέρνηση εξελέγη -με ευρεία πλειοψηφία- στη βάση μίας μεταρρυθμιστικής ατζέντας την οποία οφείλει να φέρει σε πέρας, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, παρακάμπτοντας τις τυχόν αντιδράσεις οργανωμένων συντεχνιών και συμφερόντων και το όποιο πολιτικό κόστος αυτές φέρουν.

Η Ελλάδα μπορεί σήμερα να στέκει εκτός των στενών ορίων που της έθεσαν επί μία οκταετία τρία διαδοχικά μνημόνια, ωστόσο, πολλές από τις αιτίες που την οδήγησαν στη χρεοκοπία και στα πρόθυρα της κατάρρευσης παραμένουν ακόμη αθεράπευτες.

Ουδεμία επίκληση της θέσης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα στις διεθνείς κατατάξεις χωρών από πλευράς ανταγωνιστικότητας απαιτείται, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος ενός προβλήματος με το οποίο καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι οι επιχειρηματίες αυτής της χώρας.

Όταν απαιτείται σειρά ετών ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης δραστηριοτήτων σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας, ας μην περιμένουμε σωτηρία αυτού του τόπου διαμέσου των επενδύσεων.

Όταν το ύψος εισφορών και φόρων οδηγούν στην απώλεια του κινήτρου προς εργασία, ας μην περιμένουμε άνθηση της απασχόλησης και τερματισμό του «brain drain».

Όταν «κουμάντο» κάνουν συντεχνίες, συνδικάτα και τοπικά ή άλλα συμφέροντα, ας μην περιμένουμε «προκοπή».

Απωθούμε αντί να έλκουμε το κεφάλαιο σε αυτό τον τόπο και διαιωνίζουμε έτσι τη μιζέρια του και την εγκατάλειψή του από ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει: τα νιάτα του.

Ο φαύλος κύκλος της αποεπένδυσης που ταλανίζει την ελληνική οικονομία επί τόσα χρόνια οφείλει να δώσει τη θέση του σε έναν ενάρετο αντίστοιχο, βάσει του οποίου η χώρα θα ανακτήσει επενδύσεις και διαμέσου αυτών την κυριαρχία της.

Διότι μόνον όταν μία χώρα διαθέτει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες και δεν επαφίεται αμιγώς σε εισαγωγές, μπορεί να ελπίζει για το μέλλον της. Μόνον όταν μπορεί να απασχολήσει τα παιδιά της και να φροντίσει επαρκώς και αξιοπρεπώς για τις μεγαλύτερες ηλικίες της, μπορεί να ατενίζει υπερήφανα τους κατοίκους της.

Σε αυτόν τον τόπο, επί σειρά ετών, παράγουμε, αν όχι ελάχιστα, σίγουρα όχι αρκετά και σαφώς προσφέρουμε στον φορολογούμενο πολίτη λιγότερα από όσα πληρώνει.

Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένης της νωπής και ισχυρής λαϊκής εντολής που έλαβε η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τώρα είναι η ώρα να αρχίσει η ανοικοδόμηση ενός νέου οικονομικού προτύπου, επί του οποίου θα πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Αποτελεί καθήκον της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης να τιμήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, για την υλοποίηση των οποίων την επέλεξε το εκλογικό σώμα.

Κατά ακριβώς, δε, τον ίδιο τρόπο οφείλει η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική να σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και να ασκήσει εποικοδομητική -αντί στείρα- κριτική.

Αποτελεί, άλλωστε, η σημερινή κατάσταση της χώρας και δικό της δημιούργημα, βάσει όσων έπραξε -ή αμέλησε να πράξει- κατά τη θητεία της από το 2015 έως τώρα και υπό αυτό το πρίσμα αποτελεί και δικό της καθήκον η συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου που η ίδια προώθησε μέσω του Γ’ μνημονίου.

Σπάνια ο τόπος διέθετε μία τόσο ευνοϊκή συγκυρία, όσο η σημερινή, ώστε να ορθώσει το ανάστημά του και να ανακτήσει την κυριαρχία του.

Οφείλει να την εκμεταλλευτεί. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v