Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγα λόγια και πολλή δουλειά

Άπαντες τίθενται προ των ευθυνών τους, τη στιγμή κατά την οποία η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με μία πιθανή επιδημία, όπως αυτή που μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός. Η πολιτεία και οι πολιτικοί επικεφαλής της, όπως βεβαίως και ο Τύπος.

Λίγα λόγια και πολλή δουλειά

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν η εξάπλωση του κορωνοϊού υπήρξε τόσο ραγδαία στη γειτονική Ιταλία, η οποία ήδη μετρά τους νεκρούς της από αυτή την επιδημία, πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεται κανείς ότι η Ελλάδα «είναι θωρακισμένη» έναντι αυτού του ιού, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας;

Ακόμη κι αν πρόθεσή του ήταν να καθησυχάσει τους πολίτες επιστρατεύοντας τη συγκεκριμένη έκφραση, το μόνο που κατόρθωσε ήταν να προσβάλει τη νοημοσύνη τους και να ενσπείρει αμφιβολίες ως προς την ακρίβεια της περιγραφόμενης κατάστασης.

Η σωστή ενημέρωση και η παράθεση των σχεδίων που έχει εκπονήσει η Πολιτεία, όπως βεβαίως και η συστηματική εφαρμογή τους, επενεργούν θετικά στην ψυχολογία των πολιτών, καθώς οδηγούν στα ζητούμενα αποτελέσματα. Ο «καθησυχασμός» και μάλιστα μέσω «μαξιμαλιστικών» δηλώσεων, ασφαλώς όχι, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της ανησυχίας των πολιτών.

Αν, για παράδειγμα, ο φίλτατος υπουργός επικαλούνταν στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη θνησιμότητα που συνοδεύει τη γνωστή μας εποχική γρίπη έναντι εκείνης του κορωνοϊού, θα γινόταν σαφές από πού προέρχεται, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ο πραγματικός κίνδυνος, σε παγκόσμιο επίπεδο.   

Υπό αυτό το πρίσμα, εάν επιθυμούμε να αποφύγουμε τις σκηνές πανικού που σημειώνονται στη γειτονική Ιταλία, οφείλουμε άπαντες -του Τύπου συμπεριλαμβανομένου- να επιδείξουμε την προσήκουσα σοβαρότητα, ως προς τις περιστάσεις.

Ιδίως, δε, οι πολιτικοί προϊστάμενοι του χώρου της Υγείας, όπως ο φίλτατος κ. Κικίλιας, ο οποίος πέρυσι τέτοια εποχή (08/02/19) εγκαλούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για τον αριθμό των θυμάτων της εποχικής γρίπης, τα οποία έως τότε αριθμούσαν τα 39. Εφέτος, που η γρίπη μετρά ήδη 60 θύματα, πρέπει το ζήτημα να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης κομματικού χαρακτήρα; Προφανώς όχι!

Κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο, όμως, δεν πρέπει να υποτιμάται και η νοημοσύνη των πολιτών, ως προς τις διαστάσεις των απειλών με τις οποίες είναι αντιμέτωποι.

Ο κ. Κικίλιας μπορεί να ισχυρίζεται ότι η «χώρα είναι θωρακισμένη», καθώς «... έχει 13 νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα, κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, έχει τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έχει την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και Ειδικών Επιστημόνων...», όμως θα ήταν απολύτως χρήσιμο να μεριμνήσει ούτως ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται στην αγορά σε είδη προστασίας του κοινού, όπως σε μάσκες, γάντια και είδη απολύμανσης.

Εάν οι πολίτες δεν μπορούν να προμηθευτούν τα στοιχειώδη για την προστασία τους, πόσο προστατευμένοι μπορούν να νιώσουν έναντι αυτής της απειλής, ακόμη κι αν ο αρμόδιος υπουργός τούς διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι «θωρακισμένη» έναντι του κορωνοϊού;

Αντίστοιχα, πόσο «θωρακισμένη» μπορεί να θεωρείται η χώρα, όταν ο ίδιος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, δηλώνει δημοσίως ότι  έχει φανεί πως η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος, επισημαίνοντας ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου των αεροδρομίων, παγκοσμίως.

Έτσι, λοιπόν, φίλτατοι, όπως στέκουν σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα, ούτε οι «μαξιμαλιστικές» δηλώσεις βοηθούν ούτε βεβαίως ο εφησυχασμός.

Αντίθετα, η επίδειξη σοβαρότητας, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την επιμελή εφαρμογή του, μπορούν να τονώσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v