Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίξτε τη βεντάλια της στήριξης

Δεν είναι καιρός ούτε για «οικονομίες» ούτε για «εφεδρείες», σε ό,τι αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελμάτων. Εάν δεν στηριχθούν τώρα, αύριο ίσως είναι πολύ αργά, για όλους.

Ανοίξτε τη βεντάλια της στήριξης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κραυγή αγωνίας υψώνουν δεκάδες κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και επαγγελματίες, οι οποίοι, εν μέσω της λαίλαπας που μαστίζει την αγορά, έχουν μείνει εκτός του πλέγματος προστασίας που θέσπισε η κυβέρνηση έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας της Covid-19.

Από τις επισκευές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, έως τα πρατήρια υγρών καυσίμων και τις διαδικτυακές πύλες ή ακόμη και τα μικρομάγαζα λιανικής πώλησης άρτου, τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς, υπάρχουν δεκάδες δραστηριότητες που δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα αναστολής λειτουργίας αλλά σήμερα κυριολεκτικά φυτοζωούν και βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Και τούτο καθώς, αν και παραμένουν σε λειτουργία, ούτε πελατεία εξυπηρετούν, εξαιτίας των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας και της γενικής ανυπαρξίας κίνησης στην ελληνική αγορά αλλά ούτε συμπεριλαμβάνονται στους καταλόγους Κωδικών Άσκησης Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που κατάρτισε η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων μέσω φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, επιδότησης ενοικίου, αναστολής συμβάσεων εργασίας προσωπικού κ.λπ.

Μολονότι η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη, ότι ο σχετικός κατάλογος είναι «δυναμικός» και μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω  περιλαμβάνοντας και άλλες ΚΑΔ, είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν ακόμη οικονομικές δραστηριότητες που δεν έχουν πληγεί από την παρούσα λαίλαπα. 

Ενδεικτική της αγωνίας που διακατέχει σειρά κλάδων είναι η φωνή που ύψωσε χθες η ΠΟΠΕΚ, η οποία αποτελεί τον συλλογικό φορέα του κλάδου των πρατηρίων υγρών καυσίμων, ζητώντας  την ένταξη των πρατηρίων στα έκτακτα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, δηλ. αποζημίωση (μισθός) των εργαζομένων, επίδομα ενοικίου των πρατηρίων, αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ. καθώς και τη λειτουργία των πρατηρίων παροχής καυσίμων μόνο για τρεις ημέρες την εβδομάδα, με περιορισμένο ημερήσιο ωράριο.

Ως αποτέλεσμα της οξύτητας που λαμβάνει πλέον η κατάσταση στην αγορά, με κυριολεκτικά εκατοντάδες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το «λουκέτο», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ζήτησε χθες από την κυβέρνηση την ικανοποίηση τριών επιπρόσθετων μέτρων:

Πρώτον, να συμπεριληφθούν όλοι ανεξαιρέτως οι ΚΑΔ στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης, στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις που σήμερα λειτουργούν και δεν εξαιρούνται από την αναστολή, θεωρούν ότι λόγω μειωμένου ή και ανύπαρκτου τζίρου πρέπει να προβούν σε μερική ή ολική αναστολή της λειτουργίας τους. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εργαζόμενοι στους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας να επωφεληθούν και αυτοί από τα ευεργετήματα του ισχύοντος νόμου και δεύτερον, το ίδιο να ισχύσει και για το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Τέλος, να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να σταματήσουν άμεσα τη σφράγιση επιταγών στο οκταήμερο και να δοθεί παράταση τουλάχιστον δύο μηνών για να θεωρηθεί ακάλυπτη μία επιταγή, με όλες, βέβαια, τις νομοθετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται για τον εκδότη, να παραμένουν σε ισχύ. Αυτό το μέτρο, δε, να έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Υπό τις παρούσες δραματικές περιστάσεις, η κυβέρνηση οφείλει να τείνει ευήκοον ους προς την ελληνική αγορά και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της.

Υπό το φως των προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, που μιλούν για ραγδαία ύφεση, είναι μάταιο να θεωρείται ότι θα υπάρξουν επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν αλώβητες  από τις οικονομικές επιπτώσεις της Covid-19.

Δεν είναι ο καιρός ούτε για διατήρηση οικονομικών «εφεδρειών» ούτε για απουσία διορατικότητας σε σχέση με την πορεία της οικονομίας.

Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ξεκάθαρα.                          


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v