Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα, μηνύματα και εντυπώσεις

Με το «πατείς με, πατώ σε» στα μπαρ και τα λοιπά κέντρα νυκτερινής διασκέδασης, ας μην προσποιούμαστε ότι τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αντίθετα, θα ήταν προτιμότερο να δούμε την αλήθεια κατάματα.

Μέτρα, μηνύματα και εντυπώσεις

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε θέση να κεφαλαιοποιήσει το «καλό της όνομα». Την εμπιστοσύνη, δηλαδή, που ενέπνευσε προς τους απανταχού ταξιδιώτες χάρη στις συγκριτικά θετικότερες επιδημιολογικές επιδόσεις της, έναντι σειράς άλλων χωρών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Από αυτή την «κεφαλαιοποίηση», η Ελλάδα αναμένει πολλά. 

Αν και σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η 1η Ιουνίου βρήκε κλειστό το 80% των ξενοδοχείων, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι το προσεχές διάστημα ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες του κλάδου θα επαναδραστηριοποιηθούν και δεν θα αφήσουν το καλοκαίρι να χαθεί. Έτσι, ελπίζεται ότι θα μειώσουν τις δυνητικές απώλειες από πλευράς εσόδων για τους ίδιους και την οικονομία, αλλά και θα βοηθήσουν στην αναχαίτιση, τουλάχιστον έως έναν βαθμό, της ανόδου της ανεργίας

Αντίστοιχο κτίσιμο εμπιστοσύνης ελπίζεται ότι θα προσφέρει και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον τομέα του τουρισμού αλλά και τη λειτουργία της αγοράς, ο οποίος υπήρξε χθες αντικείμενο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Όλο αυτό το «καλό όνομα», όμως, τίθεται εν αμφιβόλω από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η καθημερινότητα. Στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, εκ των πραγμάτων, η εικόνα είναι άλλη.

Ο κανόνας αφορά συναθροίσεις σε καθεστώς «πατείς με, πατώ σε» και φυσικά σε σχεδόν πλήρη καταστρατήγηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης εκ μέρους των πελατών, παρά την όποια προθυμία των καταστηματαρχών να προσαρμοστούν στις επιταγές του νόμου.

Αντίστοιχο σκηνικό επικρατεί και σε πολλούς χώρους δημόσιας συνάθροισης ενώ οι διαφοροποιήσεις δεν αναμένεται να είναι μεγάλες σε ό,τι αφορά στην τήρηση των μέτρων και στις τουριστικές περιοχές, όταν αυτές ανοίξουν πλήρως.

Για αστυνόμευση και «αναγκαστική» επιβολή  των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης θα ήταν ανούσιο ακόμη και λόγος να γίνει. Ούτως ή άλλως, μέτρα αυτού του χαρακτήρα τηρούνται μόνο σε συναινετική βάση και όχι με αστυνομική επιβολή.

Ποιο είναι όμως το μήνυμα που στέλνει, έτσι, η χώρα μας;

Δεδομένων των έως τώρα θετικών επιδόσεων της Ελλάδας, μήπως θα ήταν προτιμότερη η διατήρηση των ελέγχων στα αεροδρόμια και τα λοιπά σημεία εισόδου στην επικράτεια, αλλά η χαλάρωση των λοιπών μέτρων που υφίστανται για τους δημόσιους χώρους;

Ποιο το νόημα, εντέλει, διατήρησής τους σε ισχύ, όταν αυτά καταστρατηγούνται σχεδόν πλήρως από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα; Μήπως το μόνο που επιτυγχάνεται έτσι είναι η μείωση του τζίρου των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης αλλά και των ξενοδοχείων;

Τα μέτρα πολιτικής, ευλόγως, πρέπει να αξιολογούνται και να επανεξετάζονται. Ακριβώς όπως ο φίλτατος υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας διασκέδασε τις εντυπώσεις πρόσφατα, ανασκευάζοντας ευσχήμως τα περί διαχωρισμού των νησιωτικών περιοχών ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, μήπως θα ήταν σκόπιμο να επανεξεταστούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεδομένης της καθημερινής καταστρατήγησής τους;

Ακριβώς όπως ο ίδιος θεώρησε ότι ένας τυχόν διαχωρισμός των νησιών στη βάση της επικινδυνότητάς τους δεν θα ήταν απλώς εσφαλμένος αλλά πέραν πάσης λογικής, καθώς, όπως είπε, θα έστελνε το λάθος μήνυμα και θα δημιουργούσε εντυπώσεις, έτσι και η διατήρηση σε ισχύ μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που δεν εφαρμόζονται στην πράξη στέλνει ακριβώς το ίδιο μήνυμα. Ασχέτως εάν λίγο νωρίτερα είχε κατηγοριοποιήσει τα νησιά βάσει των υγειονομικών τους εγκαταστάσεων…

Έτσι, λοιπόν, ας φανούμε ρεαλιστές. Η διατήρηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας έχει νόημα. Η διατήρηση μέτρων που καταστρατηγούνται, καθημερινά, δεν έχει… 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v