Η πανδημία και τα σύννεφα που μαζεύονται

Είναι πολλά τα σημάδια και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήδη πλήττει άλλες χώρες και στην Ελλάδα, μάλλον... στραβά αρμενίζουμε.

Η πανδημία και τα σύννεφα που μαζεύονται

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε μία χώρα στην οποία η μάχη για την επικράτηση της κοινής λογικής συχνά αποδείχθηκε μάταιη, ίσως να μην προκαλούν έκπληξη τα ευρήματα δημοσκοπικής έρευνας σύμφωνα με την οποία η πλειονότητα των πολιτών (60,9%) εκτιμά πως η εξάπλωση της Covid-19 οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση, εκούσια ή ακούσια.

Όπως επίσης, ίσως, να μην προκαλεί έκπληξη ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις (ποσοστό 22,4%) δεν πρόκειται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, όταν και όποτε υπάρξει το σχετικό εμβόλιο, επειδή είτε είναι γενικά κατά των εμβολίων είτε εκτιμά ότι δεν θα προσβληθεί από τον κορωνοϊό (συνημμένα τα σχετικά αποσπάσματα της έρευνας).

Εντός αυτού του περίγυρου, όμως, καλούμαστε να υπάρξουμε, ευχόμενοι την αποφυγή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, όσο δυσχερές κι αν αυτό φαντάζει.

Τα δύο παραπάνω ευρήματα δημοσιοποίησε χθες ο κ. Δ. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB, στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την επισήμανση «αυτοί είμαστε!».

Όλα αυτά, δε, χθες, ημέρα κατά την οποία η χώρα μας έθεσε σε ισχύ το «κλείσιμο» των συνόρων με τη Σερβία, όπου παρατηρείται νέα έξαρση του κορωνοϊού, όπως και σε σειρά άλλων κρατών, με χαρακτηριστικότερα την Ιταλία, η οποία φοβάται ένα δεύτερο κύμα, την Ισπανία, όπου τα περιοριστικά μέτρα έχουν εν μέρει επανέλθει και δη στα βορειοδυτικά της χώρας, το Ισραήλ, όπου κλείνουν ξανά μπαρ, γυμναστήρια και αίθουσες εκδηλώσεων, κρατίδια της Γερμανίας και βεβαίως τη Βαλκανική, από όπου κατέφθασαν χθες πολλά από τα νέα κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα.

Σε μία στιγμή, δηλαδή, κατά την οποία το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύκλου της πανδημίας και της επιστροφής περιοριστικών μέτρων είναι άμεσα ορατό, στην Ελλάδα σχεδόν ο ένας στους τέσσερις δεν θέλει ούτε να ακούσει για εμβόλιο και ποσοστό πάνω από 60% (των ερωτηθέντων στην έρευνα) πιστεύει ότι η πανδημία προκλήθηκε είτε επίτηδες είτε κατά λάθος αλλά πάντως από ανθρώπινο χέρι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, γιατί θα έπρεπε να πιστεύουμε ότι θα έχουν την όποια ελπίδα επιτυχίας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή υγιεινής που θεσπίστηκαν για να αποφύγουμε ακριβώς αυτό, δηλαδή την επανεμφάνιση της νόσου;

Τι ακριβώς πήγε λάθος στους χειρισμούς των ιθυνόντων και δεν κατέστη σαφές προς τόσο πολλούς ανθρώπους ότι υπάρχει, αφενός, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και αφετέρου, ότι εάν όντως αναγκαστεί η χώρα να επιστρέψει σε περιοριστικά μέτρα, τούτα θα έχουν καταλυτικά αρνητικές οικονομικές συνέπειες;

Αφορά αυτό το λάθος στην επικοινωνιακή οδό που επιλέχθηκε για να μεταφερθεί το συγκεκριμένο μήνυμα ή στην αδυναμία ή άρνηση των αποδεκτών του να το ενστερνιστούν;

Όπως κι αν έχει η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, υπό το φως του κινδύνου προ του οποίου βρίσκεται εκ νέου η χώρα, η κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα μέγιστα, ούτως ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο υποτροπής.

Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα; Νέα και ενδεχομένως αποτελεσματικότερη επικοινωνιακή προσέγγιση; Κάποια άλλη μέθοδος; Όποιος κι αν είναι ο δρόμος που θα επιλεγεί, από την εξέλιξή του θα εξαρτηθεί και η πορεία της χώρας.

Είναι μάταιο να πιστεύουμε ότι εν μέσω τουριστικής περιόδου, θα είναι εύκολο να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, όταν ένας σημαντικός αριθμός πολιτών πιστεύει πως στέκει άτρωτος στον κορωνοϊό.

Δεν αρκεί, δε, να ευχόμαστε να το αποφύγουμε. Τα σύννεφα είναι ήδη πολλά…

Ν. Γ. Δρόσος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v