Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάτι: Η ώρα της δικαιοσύνης

Η ανάγκη διαλεύκανσης όσων είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι υπερβαίνει τις διαστάσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς αφορά, επί της ουσίας, την ισχύ των θεσμών σε αυτό τον τόπο. Το μαχαίρι πράγματι πρέπει να φθάσει στο κόκκαλο.

Μάτι: Η ώρα της δικαιοσύνης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσα τραγικά συνέβησαν πριν από δύο χρόνια στο Μάτι, στοιχίζοντας τη ζωή 102 ανθρώπων, και όσα ήρθαν στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», σχετικά με την καταγγελλόμενη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την εμπιστοσύνη που τρέφει ο κάθε πολίτης προς το σύστημα.

Αυτή η εμπιστοσύνη αφορά στην εναπόθεση των ελπίδων του, τόσο σε φορείς όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διάσωση της ζωής και της περιουσίας του όποτε αυτή απειλείται από τις φλόγες όσο και σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη, ως το τελευταίο καταφύγιό του ενάντια στην αδικία.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διαλεύκανση όσων διαδραματίστηκαν πριν από δύο χρόνια στο Μάτι δεν αφορά μόνο στην απόδοση ευθυνών ή ακόμη και στην προσπάθεια αποφυγής αντίστοιχων τραγικών περιστατικών στο μέλλον. Κυριότερα, αφορά στην επιβεβαίωση ή μη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύστημα και τους θεσμούς αυτού του τόπου.

Η διαδικασία αυτή, δε, περνά αποκλειστικά διαμέσου του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, το οποίο, όπως όλοι οι θεσμοί σε μία ευνομούμενη και συντεταγμένη δημοκρατία, καλείται για ακόμη μία φορά να επιβεβαιώσει την ανεξάρτητη λειτουργία του.

Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν εάν οι εντεταλμένοι από την πολιτεία φορείς επιτέλεσαν το καθήκον τους και αντιστοίχως εάν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους, της κάθε βαθμίδας, στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων του ρόλου τους. Όπως, ασφαλώς, δικαιούνται να γνωρίζουν εάν ευσταθούν οι καταγγελίες περί προσπάθειας συγκάλυψης αυτής της υπόθεσης, που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες που δημοσίευσε η «Καθημερινή της Κυριακής» και αποδίδονται στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Β. Ματθαιόπουλο και τον διεξάγοντα έρευνα επί της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι αξιωματικό Δ. Λιότσιο, προκαλούν όχι μόνον αποτροπιασμό ως προς την καταγγελλόμενη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που σχετίζονται με τα προ διετίας γεγονότα στο Μάτι αλλά σοκάρουν τον κάθε πολίτη με την κυνικότητα των απειλών, οι οποίες εκστομίζονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Εάν, όντως, υφίστανται «τιμωρητικές» πρακτικές στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπως αυτές που περιγράφονται στην ηχογραφημένη συνομιλία των δύο ανδρών και αφορούν στη σκόπιμη στέρηση πτητικών μέσων από κατασβέσεις πυρκαγιών, με παραδείγματα εκείνες των Κυθήρων και της Μάνης, τότε το απόστημα είναι πολύ βαθύτερο και προφανώς δεν αφορά μόνον στην προσπάθεια συγκάλυψης όσων διαδραματίστηκαν στο Μάτι.

Η ευθύνη της διαλεύκανσης και αυτών, δε, αφορά αποκλειστικά τη Δικαιοσύνη και ουδέναν άλλον, του πολιτικού προσωπικού αυτού του τόπου συμπεριλαμβανομένου. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η πολιτική διαμάχη η οποία μαίνεται εσχάτως και επ’ αυτού του ζητήματος, ελάχιστα προσφέρει ως προς το πραγματικό ζητούμενο.

Τούτων δοθέντων, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο τόσο στην «παρέλαση» από την Ευελπίδων όσων θα κληθούν να απολογηθούν για τα προ διετίας γεγονότα στο Μάτι, η οποία αρχίζει αυτή την Παρασκευή, όσο και στην προκαταρκτική εξέταση που διεξάγεται επί των καταγγελιών, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας από την «Καθημερινή της Κυριακής».

Η Δικαιοσύνη, αναμφίβολα, θα κρίνει βάσει του διαθέσιμου μαρτυρικού και αποδεικτικού υλικού και όσων ορίζει η κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποδώσει τις προσήκουσες ευθύνες.

Πέραν όλων των άλλων, δε, με το έργο της θα βοηθήσει και στις επιλογές που θα κάνουν οι πολίτες κατά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν αυτή συμβεί...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v