Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν θέλει μέτρα, λογική... θέλει!

Τι νόημα έχει να παροτρύνει τους επιστήμονες η κυβέρνηση να μη διστάσουν να προτείνουν νέα μέτρα κατά της πανδημίας, όταν δεν εφαρμόζονται τα υφιστάμενα; Ας αφήσουμε, δε, την υπόθεση των... εκκλησιών.

Δεν θέλει μέτρα, λογική... θέλει!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η παρότρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες, προς τους ειδικούς να μη διστάσουν να προτείνουν τη λήψη νέων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το κοινό αίσθημα, υπό το φως της νέας έξαρσης που τείνει να λάβει η πανδημία.

«Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό για τη λήψη κάποιου μέτρου, μη διστάσετε να το κάνετε έγκαιρα», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τους επιστήμονες, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες.

Συνιστά, όμως, αυτή η παρότρυνση κενό γράμμα, δεδομένης της στάσης που τηρεί η Πολιτεία τόσο έναντι της ανάγκης εποπτείας των μέτρων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμόζονται πλημμελώς όσο και εκείνων που διστάζει να λάβει, στο όνομα κάποιας ακατανόητης λογικής ή -ακόμη χειρότερα- σκοπιμοτήτων πελατειακού χαρακτήρα.

Πέραν της προφανούς ανακολουθίας να μην εφαρμόζεται και στις εκκλησίες ή τους χώρους λατρείας άλλων θρησκειών η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, όταν το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει για κάθε άλλο κλειστό χώρο δημόσιας συνάθροισης, είναι έως και εκκωφαντική η πλημμελής τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν σε τουριστικά θέρετρα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και αλλού.

Επιπρόσθετα, δε, αποτελούν ασφαλή συνταγή για την αναζωπύρωση της πανδημίας, όσα διαδραματίζονται σε λαϊκές αγορές ανά την Αθήνα και τα λοιπά αστικά κέντρα, δεδομένων των συνθηκών συνωστισμού που παρατηρούνται μεταξύ των καταναλωτών.

Η παρούσα κυβέρνηση δρέπει ακόμη τις δάφνες που της προσέφερε η διαχείριση του αρχικού σταδίου της πανδημίας και παρείχε εύσημα στη χώρα μας εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. Οδηγεί, όμως, τη χώρα, κατά πάσα βεβαιότητα, προς ένα δεύτερο γύρο της πανδημίας, η χαλαρότητα με την οποία περιβάλλει πλέον την υπόθεση της τήρησης ή μη των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, που η ίδια έχει θεσπίσει.

Όσο σαφές ήταν ότι η κάθετη και έγκαιρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, άλλο τόσο σαφές είναι ότι η παρούσα χαλαρή στάση στην εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και προφύλαξης από τον κορωνοϊό οδηγεί σε ένα νέο κύμα της νόσου Covid-19.

Εντέλει, προκαλεί την κοινή λογική η ύπαρξη δύο μέτρων και δύο σταθμών, σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας υγειονομικής προστασίας σε κάθε δημόσιο κλειστό χώρο συνάθροισης των πολιτών αλλά όχι στις εκκλησίες.

Υπό το πρίσμα όλων αυτών, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί όντως να αποφύγει η χώρα μία νέα έξαρση της πανδημίας, που θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ένα νέο -οικονομικά δυσβάσταχτο- γύρο περιοριστικών μέτρων ή ακόμη και υγειονομικής καραντίνας, τότε οφείλει να επανεξετάσει τις πρακτικές που ακολουθεί τόσο σχετικά με την εποπτεία της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων όσο και σε ό,τι αφορά στην επέκτασή τους, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.

Είναι εύλογο ότι η αστυνόμευση δεν είναι πανάκεια, ούτε βεβαίως μπορεί να εφαρμοστεί παντού και συνεχώς. Όμως η πολιτική της μηδενικής ανοχής έναντι κρουσμάτων παραβατικότητας σε κέντρα διασκέδασης και λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είχε αποφέρει αποτελέσματα κατά τα αρχικά στάδια της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, μετά τον τερματισμό της καραντίνας.

Η τροπή που λαμβάνει η πανδημία και το γεγονός ότι στις όμορες χώρες αλλά και διεθνώς παρατηρείται έξαρση της πανδημίας, καθιστά επιτακτική την επαναφορά αυτής της πολιτικής μηδενικής ανοχής στη χώρα μας.

Διαφορετικά…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v