Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα μόδα των... λειτουργικών βελτιώσεων

Επί της ουσίας χθες δεν είχαμε ανασχηματισμό, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου. Είχαμε την βελτίωση ενός... ήδη καλού σχήματος. Ούτως ή άλλως, ανασχηματισμός θα σήμαινε ομολογία ήττας.

Η νέα μόδα των... λειτουργικών βελτιώσεων

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στον απόηχο αυτού που “συνέβη” χθες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να υποστηριχθεί ότι ούτε ανασχηματισμό αλλά ούτε και εκλογές θα έχουμε σύντομα σε αυτόν τον τόπο. Κάτι, όχι απαραίτητα αρνητικό…

Ανασχηματισμό δεν θα έχουμε, διότι υποτίθεται ότι είχαμε χθες, και εκλογές δεν θα έχουμε, για σειρά λόγων, συμπεριλαμβανομένης της έξαρσης της πανδημίας, των ελληνοτουρκικών αλλά και των λόγων για τους οποίους υποτίθεται ότι είχαμε ανασχηματισμό χθες, δηλαδή, της οικονομίας.

Ας τα δούμε, όμως, ένα-ένα.

Αυτό το οποίο είχαμε χθες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν ήταν μία ομολογία ήττας του προηγούμενου σχήματος, - κάτι που εξ’ ορισμού είναι οποιοσδήποτε ανασχηματισμός - καθώς τούτο παρέμεινε εν πολλοίς ακέραιο. Ούτως ή άλλως, την αναβάθμιση δύο υπουργών (Σκυλακάκη, Παπαθανασίου) και την υπουργοποίηση δύο βουλευτών (Ράπτη, Ταγαρά), δεν την λες ανασχηματισμό. Η τοποθέτηση του Π. Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αντίθετα,  αποτελεί μία ουσιαστική κίνηση, τόσο για το πολιτικό πρόσημο που φέρει όσο και του τεχνοκρατικού του κύρους.

Πάντως, σύμφωνα με τον φίλτατο Στ. Πέτσα αυτό που έγινε χθες ήταν η “λειτουργική βελτίωση του κυβερνητικού σχήματος”ή πώς “το καλό γίνεται καλύτερο”, ένα πράγμα…

Δεδομένου, όμως, ότι ήδη συνέβη αυτό το “καλό που έγινε καλύτερο”, αφενός κρίνεται απίθανο να έχουμε μία... επανάληψη του στο εγγύς μέλλον – οπότε τίθεται τέλος στη σεναριολογία περί ανασχηματισμού – και αφετέρου, δεδομένων των λοιπών ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες βρίσκεται η πατρίδα μας, δεν εμφανίζεται πιθανόν να οδεύσουμε και σε εκλογές, παρά τις έως τώρα περί του αντιθέτου εικασίες.

Ούτως ή άλλως, μία εχέφρων κυβέρνηση θα όφειλε να μην οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εν μέσω μίας πανδημίας σε έξαρση, αλλά και υπό το φως της τροπής που έχουν λάβει οι διαφορές με την γείτονα Τουρκία.

Η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής, παρά τις περί του αντιθέτου ενδείξεις των δημοσκοπήσεων, ελλοχεύει τον κίνδυνο επαναληπτικών εκλογών με υπηρεσιακή κυβέρνηση και άρα με μία μακρά περίοδο δίχως ισχυρή διακυβέρνηση  του τόπου. Κάτι προφανώς επικίνδυνο σε περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αντίστοιχα, εάν η κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η ελληνική οικονομία επέβαλε την περαιτέρω βελτίωση του ήδη καλού κυβερνητικού σχήματος - όπως διατείνεται το Μαξίμου – ούτως ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο οι πόροι που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό, τότε μία πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, προφανώς, θα επέφερε αχρείαστη καθυστέρηση στην επίτευξη αυτού του σκοπού.

Με λίγα λόγια, ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές. Τουλάχιστον, σε πρώτη ανάγνωση.

Διότι, ως γνωστόν, στην πολιτική όπως και στη ζωή, υπάρχουν και… απρόοπτα. Για την ακρίβεια, το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς η παρούσα διαδικασία “διορθωτικών κινήσεων” στην κυβέρνηση, με την αντικατάσταση υπουργών οι οποίοι καταφανώς δεν έχουν αποδώσει τα “συμπεφωνημένα”, θα μπορούσε να είναι ικανή αιτία ενός νέου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, κανονικού αυτήν την φορά.

Αντίστοιχα, εξαρτώμενης της τροπής που θα λάβουν τα ελληνοτουρκικά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες κάλπες και στον σχηματισμό ενός διαφορετικού κυβερνητικού σχήματος, ενδεχομένως με ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση

Όμως, φίλτατοι, όλα αυτά προφανώς είναι... σενάρια. Προς το παρόν οδεύουμε με το “λειτουργικά βελτιωμένο” κυβερνητικό σχήμα που διαθέτει η χώρα και προσέχουμε για τα τυχόν… απρόοπτα!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v