Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεστ και μάσκες παντού!

Βάσει της διεθνούς εμπειρίας, δίχως διαγνωστικά τεστ κινούμαστε περίπου στο σκοτάδι με την πανδημία. Αντίστοιχα, δίχως μάσκες προστασίας και κανόνες υγιεινής, αντιμετωπίζουμε αυξημένο κίνδυνο. Συμφωνούν όλοι σε αυτό;

Τεστ και μάσκες παντού!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στα τέλη Ιουλίου, η Βρετανία ανακοίνωσε – στον απόηχο όσων βίωσε στην έως τώρα εξέλιξη της πανδημίας - την έναρξη μίας νέας εκστρατείας για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, προτρέποντας τους πολίτες της να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό.

Για την ακρίβεια, το αρμόδιο τμήμα του βρετανικού ΕΣΥ (NHS Test and Trace) κάλεσε τους Βρετανούς να υποβληθούν σε δωρεάν τεστ και ανακοίνωσε ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου, κατά την οποία αναμένεται η επανεμφάνιση και του ιού της γρίπης, θα διπλασιάσει τις δυνατότητες διεξαγωγής αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων, σε 500.000 ημερησίως.

Αντίστοιχα, δωρεάν τεστ διεξάγονται για όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν αεροπορικώς στην Γερμανία ενώ ήδη είναι εκτεταμένη η χρήση αυτών των διαγνωστικών εξετάσεων ανά τη χώρα.

Περισσότερα τεστ προφανώς σημαίνουν περισσότερα διαγνωσμένα κρούσματα φορέων του κορονοϊού ή/και νοσούντων με Covid-19. Σημαίνουν, όμως, και μεγαλύτερη δυνατότητα ιχνηλάτησης και τελικώς ελέγχου της κατάστασης.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, όπου η επιστροφή παραθεριστών από τα νησιά ή άλλους προορισμούς, οδήγησε σε νέα αύξηση των κρουσμάτων, αυτή η δυνατότητα απουσιάζει ή εντέλει δεν υφίσταται σε αντίστοιχο βαθμό.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό και η εκτίμηση που διατύπωσε πρόσφατα ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, περί 10.000 συμπολιτών μας που μεταδίδουν τον κορονοϊό. Πρόκειται για μία “προβολή” η οποία εδράζεται στην διεθνή εκτίμηση ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι 10 φορές περισσότερα από αυτά που δείχνουν τα τεστ.

Αντίστοιχα, όμως, όσο λιγότερα τα τεστ που διεξάγονται τόσο περισσότερο ομιχλώδες το τοπίο του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την πανδημία, θα όφειλαν να συμπεριλαμβάνουν και δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, ούτως ώστε να υπάρξει ακριβέστερη διακρίβωση της έκτασης της πανδημίας, κατά τα πρότυπα που ακολουθούνται στη Βρετανία και τη Γερμανία.

Πέραν, δε, των διαγνωστικών εξετάσεων, η πορεία των πραγμάτων καλεί, κατά τους ειδικούς, και για την «καθολική χρήση μάσκας και σε κλειστούς χώρους και σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους», όπως προτείνει, με δηλώσεις του, (Πρώτο Θέμα 17/08/2020) ο  Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η καθολική χρήση της μάσκας είναι σημαντική. Ό,τι μέτρα και να πάρουμε αυτό είναι το κυρίαρχο μέτρο».

Σε ακριβώς αυτή την κατεύθυνση, δε, κινείται ήδη η Γαλλία, όπου επιβλήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ορισμένες περιοχές, όπως και η Ισπανία και η Βρετανία.

Αντίστοιχες ανησυχίες, ως προς τα λεγόμενα “ορφανά κρούσματα” τρέφει, όμως και ο ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν πάνω από 50 ορφανά κρούσματα την ημέρα και, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, επανέλαβε την πρόταση του για χρήση μάσκας στις ηλικίες μεταξύ 10 και 19 ετών.

Μεταξύ των ειδικών, δε, εμφανίζεται ισχυρή η άποψη ότι η επιστροφή σε κλειστούς χώρους, κατά τη χειμερινή περίοδο, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, γεγονός που καλεί για την έγκαιρη λήψη των κατάλληλων μέτρων.

Το καθήκον αυτό αφορά προφανώς την αρμόδια επιτροπή η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση και την ίδια την κυβέρνηση. Το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών καλεί για αυξημένα τεστ και για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, κλειστούς ή ανοικτούς.

Θα το αγνοήσουμε;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v