Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χαμένη μάχη της πλατείας

Εάν δείχνουν «κάτι» τα νέα μέτρα που φέρεται να μελετά η ΕΛΑΣ για τον έλεγχο των συναθροίσεων στις πλατείες, αυτό είναι πως οι εμπνευστές τους αγνοούν στοιχειώδη ζητήματα ψυχολογίας και δη των νεαρότερων ηλικιών…

Η χαμένη μάχη της πλατείας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οδήγησαν τους νέους στις πλατείες, βάζοντας λουκέτο μετά τις 12 το βράδυ σε μπαρ και λοιπά κέντρα διασκέδασης και τώρα διοργανώνουν «τη μάχη της πλατείας», απαγορεύοντας συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων.

Πόσο μυαλό χρειάζονται, άραγε, όσοι μηχανεύτηκαν αυτά τα μέτρα, ώστε να αντιληφθούν πως οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε επανάληψη των σκηνών που εκτυλίχθηκαν στις αρχές Μαΐου στην πλ. Αγ. Ιωάννου της Αγ. Παρασκευής, στην πλ. Βαρνάβα στο Παγκράτι και αλλού, με τη νεολαία να «διεκδικεί δυναμικά» το δικαίωμα στη συνάθροιση;

Οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χθες, δίχως να διαψευστούν, ότι η Ελληνική Αστυνομία καταστρώνει σχέδια προκειμένου να αποφευχθούν σκηνές συνωστισμού στις δημόσιες πλατείες, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας, αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας.

Επιλεκτικά, μεταξύ αυτών, εξετάζονται μέτρα όπως η διατύπωση «παραινέσεων» σε περιπτεριούχους, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε πλατείες, να μην πωλούν «πολλά οινοπνευματώδη ποτά». Αντίστοιχα εξετάζεται ο «αποκλεισμός» πλατειών με κορδέλες της Αστυνομίας και η μετάδοση συστάσεων αποφυγής συνωστισμού μέσω μεγαφώνων. Όπως επίσης εξετάζεται η παρουσία ειδικών μονάδων αποσυγχρωτισμού στις πλατείες, που θα διατυπώνουν συστάσεις αποσυμφόρησης.

Είναι απολύτως σαφές ότι οι εμπνευστές αυτών των μέτρων, ελάχιστη γνώση έχουν είτε από την ψυχολογία της μάζας είτε του πνεύματος που διακατέχει τις νεαρότερες ηλικίες, των εφήβων δηλαδή, οι οποίοι συνωστίζονται κάθε βράδυ στις πλατείες.

Όχι μόνο δεν αντέχουν σε κριτική τα παραπάνω μέτρα αλλά ξεπερνούν ακόμη και τη στοιχειώδη λογική, καθώς, αφενός, οι περιπτεριούχοι καλούνται να κρατούν «λογαριασμό» των φιαλών μπίρας ή άλλων οινοπνευματωδών που πώλησαν στον κάθε πελάτη τους και αφετέρου, θεωρείται αδύνατο αυτοί οι πελάτες να επιλέξουν ως τόπο προμήθειας των όποιων «αναψυκτικών» τους κάποιο περίπτερο ή κάβα που βρίσκεται σε απόσταση από πλατεία. Ως σκέψη και μόνον όλο αυτό αγγίζει τα όρια του γελοίου.

Με άλλα λόγια, από τη μία πλευρά τερματίζεται υποχρεωτικά τα μεσάνυχτα η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η εποπτεία των οποίων είναι προφανώς ευχερέστερη, με αποτέλεσμα να οδηγείται η νεολαία αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας στις πλατείες καθώς οι καιρικές συνθήκες ακόμη το επιτρέπουν, ενώ, πλέον, επιχειρείται η εκδίωξή τους και από εκεί. Δεν ήταν αναμενόμενο όλο αυτό;

Όταν έβαζαν λουκέτο στην εστίαση και γενικότερα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εν μέσω θέρους, τι περίμεναν; Ότι ο κόσμος θα κάτσει σπίτι του;

Φίλτατοι, ας μην το ταλαιπωρούμε το θέμα. Η καταστολή οδηγεί στην αντίδραση και υπό τις παρούσες περιστάσεις, αυτή η αντίδραση οδηγεί σε αποτελέσματα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είναι σαφώς προτιμότερη η άρση του μέτρου της παύσης λειτουργίας τη 12η νυκτερινή για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και η θέσπιση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε κάθε δημόσιο, ανοικτό ή κλειστό, χώρο, παρά η προσπάθεια διάλυσης συγκεντρώσεων στις πλατείες ή αλλού. Ούτως ή άλλως, έτσι όπως βαίνουν τα πράγματα, είμαστε ένα βήμα πριν την επιβολή ενός νέου lockdown και ως εκ τούτου, τζάμπα ο κόπος για τη «μάχη της πλατείας».

Η κατάσταση είναι έτσι κι αλλιώς σοβαρή και το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να την αντιμετωπίσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα.

Διαφορετικά…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v