Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Τα μέσα μεταφοράς και η νάρκη των σχολείων

Το τοπίο της μάχης κατά του κορωνοϊού είναι πλήρως ναρκοθετημένο. Οι υγειονομικές «βόμβες» βρίσκονται πίσω από κάθε «στροφή» ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική να επαναλάβει το lockdown στην Αττική. Δικαίως ή αδίκως.

Κορωνοϊός: Τα μέσα μεταφοράς και η νάρκη των σχολείων

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η κυβέρνηση φοβάται τις οικονομικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα δεύτερο lockdown, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, στην Αττική. Πιθανότατα δικαίως καθώς το πρώτο στοίχισε ακριβά και μάλιστα περισσότερο από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν, υπό το φως της πορείας του τουρισμού, εφέτος.

Έχει εναποθέσει, δε, τις ελπίδες της για την αποφυγή αυτού του lockdown, όπως μας είπε χθες ο φίλτατος κ. Στ. Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρώτον, στο νέο πακέτο μέτρων που θέσπισε για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας και στη συμμόρφωση που θα επιδείξουν οι πολίτες έναντι αυτού και δεύτερον, στην αύξηση του αριθμού των κλινών ΜΕΘ, για την οποία δηλώνει ότι προσπαθεί.

Πρόκειται, ωστόσο, για φρούδες ελπίδες.

Ο λόγος απλός. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο. Αφενός, οι δημόσιες συγκοινωνίες αναδεικνύονται σε μείζονα εστία μεταδοτικότητας του ιού, καθώς ούτε η συχνότητα των δρομολογίων επαρκεί, ούτε το μέτρο της χρήσης της μάσκας τηρείται επαρκώς, ούτε υπάρχει επαρκής εποπτεία τήρησης των μέτρων υγειονομικής αποστασιοποίησης. Τον ρόλο αυτόν εμφανίζονται να λαμβάνουν καθημερινά οι ίδιοι οι επιβάτες, διαπληκτιζόμενοι τόσο για τη μάσκα όσο και για την τήρηση των αποστάσεων. 

Αφετέρου, αν και διανύουμε μόλις τη δεύτερη εβδομάδα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ήδη τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί οδήγησαν στο κλείσιμο περισσοτέρων από 75 εκπαιδευτικών δομών (τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία) ανά την επικράτεια και ιδίως στην Αττική. Λογικό, στον βαθμό που ευσταθούν οι καταγγελίες ότι δεν τηρείται η υποχρέωση της χρήσης μάσκας, είτε κατά την προσέλευση και αποχώρηση πολλών εκ των μαθητών όπου γινόμαστε μάρτυρες συνθηκών συγχρωτισμού, είτε στη διάρκεια των διαλειμμάτων από τα μαθήματα.

Όσο για τις κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες εναποθέτει τις ελπίδες της για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση, πρόκειται μάλλον για το δίλημμα «της κότας και του αβγού», καθώς εάν δεν τηρούνται τα μέτρα, όσες ΜΕΘ κι αν δημιουργηθούν, προφανώς δεν θα αποδειχθούν αρκετές. Ιδίως εάν πρόκειται μόνο για τις 40 για τις οποίες γίνεται λόγος εσχάτως.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη το 70% των κλινών ΜΕΘ που προορίζονταν για ασθενείς κορωνοϊού στην Αττική έχει καλυφθεί, με αποτέλεσμα να... διευρύνεται ο αριθμός τους με κλίνες που προορίζονταν για ασθενείς από άλλες νόσους.

Υπ’ αυτό το πρίσμα και στον βαθμό που συνεχιστούν τα πράγματα με την παρούσα τροχιά, το στοίχημα ενός νέου lockdown στην Αττική εμφανίζεται να έχει ήδη χαθεί. Αντίθετα, εάν υπάρξει κάποιου είδους κοινωνική αφύπνιση και όλως αιφνιδίως παρατηρηθεί μία ευρύτερη τήρηση των υγειονομικών μέτρων εκ μέρους ενός μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας, τότε ίσως υπάρξει ελπίδα.

Εάν βασιστούμε, όμως, στα παραδείγματα που κατακλύζουν καθημερινά τα (ηλεκτρονικά ή μη) πρωτοσέλιδα του Τύπου, αυτά δηλαδή που αφορούν στους κάθε λογής αρνητές της χρήσης μάσκας (το αυτόφωρο ήδη ισχύει) στα σχολεία και στις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως και σε όσους υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους επιτάσσονται από τους «λόγους των αγίων» ή από τις ανησυχίες πως όλη αυτή η υπόθεση στόχο έχει «να μας βάλουν τσιπάκια», τότε, προφανώς, η μάχη είναι χαμένη.

Βέβαια, αυτοί είμαστε ή ακριβέστερα και «αυτοί». Σε καιρούς πανδημίας, όμως, «αυτοί» είναι που τελικά κρίνουν την έκβαση της μάχης. Είτε η κυβέρνηση «εγκληματεί» καθυστερώντας το lockdown, όπως της προσάπτουν ορισμένες ψυχές, είτε όχι…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v