Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κορωνοϊός και το κυνήγι της ουράς μας

Με τη χώρα να οδεύει προς ακόμη αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα από αύριο, όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς και την πανδημία να εξακολουθεί να καλπάζει, μήπως έχει φθάσει η ώρα να το «ξαναδούμε το πράγμα»;

Ο κορωνοϊός και το κυνήγι της ουράς μας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, ως «εχθρός» αναγνωρίζονται οι μετακινήσεις και εξ αυτού του λόγου εκεί επιβάλλονται οι νέοι περιορισμοί. Πρόκειται, όμως, για την πολλοστή φορά που ανακοινώνονται νέα μέτρα το τελευταίο διάστημα, με επωδό, σχεδόν κάθε φορά, ότι πρέπει να περιμένουμε… τρεις εβδομάδες έως ότου δούμε πώς θα αποδώσει η κάθε δέσμη!

Έτσι, λοιπόν, αν και ήδη από τις 19 Οκτωβρίου εξεταζόταν, στη διάρκεια σύσκεψης επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, φθάσαμε σήμερα 12 Νοεμβρίου να πηγαίνουμε από τη μία δέσμη μέτρων στην… επόμενη, δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Την Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου και ενώ η χώρα είχε ήδη χωριστεί σε 4 ζώνες βάσει του επιδημιολογικού κινδύνου που αντιμετώπιζε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε την καθολική υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και την απαγόρευση της κυκλοφορίας μεταξύ 12:30 το βράδυ και 5:00 το πρωί, στις επιβαρυμένες περιοχές.

Παρά ταύτα, μετά από μία εβδομάδα, στις 29 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την πρόθεσή του να απευθυνθεί εκ νέου στους πολίτες, προϊδεάζοντας για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Εξαιτίας του φονικού σεισμού στη Σάμο, η ανακοίνωση των νέων μέτρων μετατέθηκε κατά μία ημέρα ενώ ήδη από τις 29/10 Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη περνούσαν στο «κόκκινο», επίπεδο 4.

Έτσι, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε την κατάργηση του συστήματος των 4ων ζωνών και την υιοθέτηση συστήματος δύο ζωνών από την Τρίτη  3 Νοεμβρίου, ώστε «να κινηθούμε προληπτικά, με δυναμικό σχέδιο τον Νοέμβριο». Αντ’ αυτού, τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανακοίνωνε ότι «ο πρωθυπουργός, μετά από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας, αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών από τις 06:00 το πρωί αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 για τις επόμενες 14 ημέρες».

Μία ημέρα μετά, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμπε μήνυμα αισιοδοξίας, απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «... υπάρχει μια ρεαλιστική ελπίδα, η οποία είναι εύλογη και την οποία πρέπει να καλλιεργούμε, ότι παρά τις δυσκολίες, σχετικά σύντομα θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια και μετά μας περιμένουν καλύτερες ημέρες».

Παρά ταύτα την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την επιβολή ενός νέου -ελαφρύτερου αυτή τη φορά- lockdown από τις 7 Νοεμβρίου, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. Ωστόσο, για ακόμη μια φορά αυτά αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Και πώς να μην είναι, όταν οι δρόμοι των πόλεων και βεβαίως της Αθήνας παραμένουν καθημερινά  μποτιλιαρισμένοι με κίνηση αυτοκινήτων και χιλιάδες πολίτες να κάνουν απρόσκοπτα τη... βόλτα τους, με ή δίχως καφέ στα χέρια.

Ως εκ τούτου, όπως ανακοίνωσε χθες ο φίλτατος κ. Χαρδαλιάς, από αύριο Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου, επιβάλλονται και νέοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, σε όλη τη χώρα, κατά τις νυκτερινές ώρες.

Με άλλα λόγια, φίλτατοι, επί τρεις εβδομάδες προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα καθολικό lockdown εξαιτίας του οικονομικού κόστους που αυτό έχει, αλλά στην πραγματικότητα κυνηγάμε την ουρά μας. Υιοθετούμε νέα μέτρα, για να πάμε σε ακόμη αυστηρότερα, μόλις τα… προηγούμενα αποδειχθούν ανεπαρκή. Ως αποτέλεσμα, οδεύουμε σε αυτό που η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αποφύγει από την πρώτη στιγμή. Ένα καθολικό και απόλυτο lockdown, αντίστοιχο εκείνου που βίωσε η χώρα μας την προηγούμενη Άνοιξη.

Με αυτό τον τρόπο, όμως, η χώρα επωμίζεται τελικά τόσο το ανθρώπινο όσο και το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η καθυστέρηση υιοθέτησης αυτού του απόλυτου lockdown, το οποίο, τελικά -κατά πάσα βεβαιότητα- δεν θα μπορέσει να αποφύγει. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v