Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλη κυκλοφορίας: Ολοι οι μήνες, όλα τα λεφτά!

Από τη μία, ζητούν τα τέλη κυκλοφορίας κι από την άλλη, επιβάλλουν στους πολίτες -προφανώς για.. καλό σκοπό- περιοριστικά μέτρα. Οσο για ενδεχόμενη μείωση... σφυρίζουν αδιάφορα! Για ξαναδείτε το θέμα, κύριοι της κυβέρνησης!

Τέλη κυκλοφορίας: Ολοι οι μήνες, όλα τα λεφτά!

Φίλτατοι, καλή σας μέρα!

Η διαβεβαίωση που έδωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας πως  θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για επαγγελματικά και εταιρικά οχήματα που παρέμειναν ακινητοποιημένα στη διάρκεια των lockdowns είναι -ευλόγως- ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα βήμα μετέωρο, το οποίο θα παραμένει ως τέτοιο, ενόσω δεν αντιμετωπίζεται συνολικά το συγκεκριμένο ζήτημα, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους λοιπούς πολίτες αυτής της χώρας. 

Η πανδημία και η επιβολή περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που τη συνόδευσαν, κράτησαν τους πολίτες στα σπίτια τους επί σχεδόν δύο μήνες την προηγούμενη Άνοιξη και επί ακόμη έναν την τρέχουσα περίοδο. Ως εκ τούτου, όσο αναγκαία κι αν υπήρξε η επιβολή αυτών των μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, είχε χαρακτήρα υποχρεωτικό και στέρησε εκατομμύρια ανθρώπους από τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης τους, με ή χωρίς τα οχήματά τους.   

Για την ακρίβεια, αν και αυτός ο περιορισμός ήταν απαραίτητος για την ανάσχεση της πανδημίας, ταυτόχρονα εξάλειψε κατά περίπου 3 μήνες ή κατά 25% την αξία των τελών που είχαν καταβάλει οι πολίτες αυτής της χώρας, ώστε να έχουν το δικαίωμα κυκλοφορίας των οχημάτων τους στην Ελλάδα, στη διάρκεια του 2020.

Από τη μία πλευρά, το κράτος διεκδίκησε επιτυχώς το πλήρες αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και από την άλλη, απαγόρευσε για χρονική περίοδο που, μέχρι στιγμής, ισοδυναμεί με το ένα τέταρτο του έτους -ανεξαρτήτως των λόγων που επικαλέστηκε γι' αυτή του την ενέργεια- τη χρήση των οχημάτων για τα οποία κατέβαλαν αυτό το αντίτιμο οι πολίτες.

Δεν θα έπρεπε να τους αποζημιώσει γι' αυτό το γεγονός; 

Πλέον, δε, αναρτήθηκαν στο Taxisnet και τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το έτος 2021, κατά το οποίο -είναι περίπου βέβαιο- ότι θα επιβληθούν και νέα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία. Δηλαδή, θα απομειωθεί για ακόμη μία φορά η αξία των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων, που δεν έχουν ακόμη καν καταβάλει οι πολίτες αυτής της χώρας.

Υπό το φως όλων αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε πρόσφατα, στη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Open,  και περιορίστηκε να απαντήσει ότι ενδεχόμενη παράταση στην προθεσμία πληρωμής των Τελών Κυκλοφορίας θα αποφασιστεί προς το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι η μείωσή τους.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, αποδέχθηκε ότι και η μείωση αποτελεί ένα στοιχείο «προς αξιολόγηση»: «Αυτό αποτελεί ένα στοιχείο προς αξιολόγηση, καθώς κάποιοι επιχειρηματίες που έχουν κλειστές επιχειρήσεις επιβαρύνονται και από Τέλη Κυκλοφορίας», είπε ο φίλτατος κ. Σταϊκούρας, λέγοντας όμως μόνον τη μισή αλήθεια.

Όταν η κυβέρνηση επιβάλλει υποχρεωτικώς την ακινησία των οχημάτων, τότε δεν μπορεί να διεκδικεί το πλήρες αντίτιμο των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, για τον απλούστατο λόγο ότι τούτο ισοδυναμεί με ευθεία κλοπή από τις τσέπες των πολιτών. Η δε ενδεχόμενη παράταση της διορίας πληρωμής των τελών δεν θεραπεύει το ζήτημα.

Ούτε καν ασπιρίνη δεν είναι!

Τι θα έπρεπε να πράξει ο κάθε πολίτης, ώστε να αμυνθεί έναντι αυτού του φαινομένου; Να υποστεί τη βάσανο της κατάθεσης των πινακίδων του οχήματός του για όσο διάστημα διαρκεί η κάθε καραντίνα; Ποιο θα ήταν το όφελος αφού έχουν ήδη καταβληθεί τα τέλη του 2020;

Η κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα, φίλτατοι, δεν επιτρέπει απερισκεψίες. Η ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας 2021 στο Taxisnet όφειλε να έχει συνοδευτεί και από ανάλογες προσαρμογές για την κάλυψη των περιόδων της υποχρεωτικής ακινητοποίησης των αυτοκινήτων.

Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να διορθωθεί ένα προφανές λάθος…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v