Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Χρειάζεται και βούρδουλας!

Επρεπε να υποκύψει η Ελλάδα στους «ψεκασμένους» και στους αρνητές της πανδημίας, αφήνοντάς τους στο απυρόβλητο; Επιτέλους, είμαστε ξέφραγο αμπέλι ή συντεταγμένη πολιτεία;

Κορωνοϊός: Χρειάζεται και βούρδουλας!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η παραγγελία εισαγγελικής έρευνας, χθες, με αντικείμενο τη διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αδικημάτων όπως η διασπορά ψευδών ειδήσεων ή η διέγερση σε ανυπακοή εκ μέρους αρνητών της πανδημίας, ήταν η μόνη οδός που θα μπορούσε να ακολουθήσει μία συντεταγμένη πολιτεία, υπό τις παρούσες συνθήκες.

Όταν οι νεκροί από την πανδημία αριθμούν καθημερινά τις δεκάδες και στις μονάδες εντατικής θεραπείας δίνουν μάχη για τη ζωή τους εκατοντάδες συμπολίτες μας, θα ήταν αδιανόητο να παραμείνει αδιάφορη η πολιτεία και οι θεσμοί της έναντι όσων όχι μόνον αρνούνται την ύπαρξη της πανδημίας αλλά ακόμη χειρότερα χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνα τα εμβόλια με τα οποία προσδοκάται η σωτηρία μας από αυτήν.

Ας υπάρξει, λοιπόν, εισαγγελική έρευνα επί όσων φέρονται ως πρόσωπα ή φορείς που έχουν ενδεχομένως τελέσει τα παραπάνω αδικήματα, είτε μέσω δημοσιευμάτων, είτε μέσω άλλων δημόσιων αναρτήσεών τους σε κοινωνικά δίκτυα, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, διότι το κακό έχει παραγίνει.

Όταν η χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι πλέον υποχρεωτική, δεν είναι δυνατόν να παραμένουν ατιμώρητοι όσοι προτρέπουν τρίτους να μην κάνουν χρήση αυτής της μάσκας. Όπως αντίστοιχα δεν πρέπει να βρίσκονται στο απυρόβλητο όσοι προτρέπουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, επικαλούμενοι τον κίνδυνο να τους… εμφυτευτούν έτσι τσιπάκια. 

Έλεος πια με όλους αυτούς τους «ψεκασμένους»! Ας υποστούν, επιτέλους, τα επίχειρα των επιλογών τους.

Κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο, δε, θα όφειλε η πολιτεία να διαχειριστεί και εκείνους οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να παραβιάσουν το νόμο, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις κάθε είδους, από πάρτι έως... πολιτικές, επικαλούμενοι τον όποιο λόγο. Διαφορετικά, προς τι ο κόπος με την τήρηση της νομιμότητας;

Εάν η πολιτεία δεν εκπληρώσει τον φυσικό της ρόλο ως προς την επίβλεψη της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας, εν προκειμένω για τη μη διάδοση του κορωνοϊού, τότε, πολύ απλά παύει να είναι συντεταγμένη ως προς τους νόμους της και υποχωρεί σε κατάσταση ανομίας και χάους, ενδεχομένως υπό τον μανδύα της ανοχής.

Δίχως αμφιβολία, φίλτατοι, μία ανεκτική πολιτεία είναι μία σοφή πολιτεία. Ενώπιον των θανάσιμων κινδύνων, όμως, που θέτει η παρούσα πανδημία, η ανάγκη συνέπειας ως προς την τήρηση των νόμων είναι αυταπόδεικτη.

Στην Κίνα, όπως μας θύμισε χθες το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο DW, δεν υπέστησαν ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό κατά τρόπο σχεδόν απόλυτο. Εφάρμοσαν μαζικά τα τεστ, τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τους ελέγχους επισκεπτών από το εξωτερικό, με 14 ημέρες υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στη χώρα και πλέον μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν «δαμάσει το θεριό», ακόμη και χωρίς εμβόλιο.

Το βαρύ κόστος που αναγκάστηκαν να καταβάλουν, ανθρώπινο και οικονομικό, ασφαλώς δεν μπορεί να ξεχαστεί. Όμως έχει τεθεί πλέον φραγμός, τουλάχιστον έως έναν βαθμό. Μπόρεσαν, δε, να φθάσουν εκεί, δίχως αμφιβολία, χάρη και στο ολοκληρωτικού χαρακτήρα πολίτευμα που διαθέτουν. Διαδηλώσεις με ή χωρίς μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή μάσκες εκεί δεν επιτρέπονται και η τιμωρία για τους τυχόν παραβάτες είναι σκληρή και δεδομένη.

Στη Δύση και βεβαίως στη χώρα μας, ευλόγως, δεν μπορούμε να φθάσουμε σε τέτοιου είδους «λύσεις». Δεν θα τις επέτρεπε ο χαρακτήρας του δικού μας πολιτεύματος. Μπορούμε όμως και οφείλουμε να τηρούμε τους νόμους που υιοθετήσαμε, βάσει των δικών μας δημοκρατικών  διαδικασιών.

Δεν χρειάζεται να γίνουμε Κίνα, ώστε να γλιτώσουμε από το «θεριό».

Μπορούμε όμως να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα, εάν επιδεικνύουμε αυτή την περίφημη προσωπική ευθύνη και βεβαίως, εάν τηρούμε τους νόμους μας! 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v