Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε το κόμμα!

Μια ψυχή είχε προτρέψει κάποτε τους Αμερικανούς να μη ρωτούν τι μπορεί να κάνει η πατρίδα τους γι' αυτούς αλλά τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για την πατρίδα τους. Χθες, ένας Λαρισαίος γιατρός μάς έδωσε ένα λαμπρό παράδειγμα.

Κορωνοϊός: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε το κόμμα!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η πρωτοβουλία του Γιώργου Λαμπρούλη, γιατρού και βουλευτή του ΚΚΕ, να ζητήσει, χθες, την άδεια της Βουλής ώστε να απαλλαγεί από τις βουλευτικές του υποχρεώσεις και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Νοσοκομείο της Λάρισας, δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητη. Συνιστά παράδειγμα προσφοράς στον συνάνθρωπο, προς μίμηση από όλους, από όποιο μετερίζι κι αν προέρχονται και όποιες κι αν είναι οι δυνατότητές τους να προσφέρουν.

Σε μία εποχή κατά την οποία οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, κάθε συμβολή στον αγώνα τους, ακόμη και η ελαχίστη, δηλαδή, το να να κατορθώσουμε να μη νοσήσουμε εμείς οι ίδιοι, στηρίζει την προσπάθειά τους και ελαφρύνει το φορτίο που έχουν στους ώμους τους.

Το πρόσφατο παράδειγμα των νοσηλευτριών από την Κρήτη, τα Γρεβενά, την Κομοτηνή και τα Γιάννενα, οι οποίες μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη ώστε να βοηθήσουν στο έργο των συναδέλφων τους στις ΜΕΘ, όπως και αυτό του γιατρού-πνευμονολόγου Γ. Λαμπρούλη, συνιστούν υποδείγματα εθελοντικής προσφοράς τα οποία δεν μπορούν να αγνοηθούν, καθώς ανταποκρίνονται στο ζητούμενο των καιρών. Την επίδειξη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Ακριβώς, δηλαδή, του πνεύματος που απουσίασε από τη Θεσσαλονίκη και οδήγησε την πολιτεία στην επίταξη υπηρεσιών υγείας, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αυτοβούλως προσφερθεί.

Σε μία εποχή που θρηνούμε καθημερινά εκατόμβες θυμάτων από τον κορωνοϊό, δεν χωρούν ούτε παζάρια, ούτε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες, ούτε δισταγμοί. Είναι η ώρα ο καθένας να προσφέρει ό,τι μπορεί και όπως μπορεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Το κράτος ούτε στην περίοδο που προηγήθηκε της πανδημίας ούτε στη διάρκειά της κατόρθωσε να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στον προσήκοντα βαθμό. Πλέον, οφείλει να επιδείξει ότι διαθέτει, αφενός, την ικανότητα της αποδοχής με τον κατάλληλο τρόπο της όποιας προσφοράς δεχθεί, είτε αυτή προέλθει από πρόσωπα είτε από φορείς και αφετέρου, εκείνης της λήψης των κατάλληλων βημάτων για την περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, εναπόκειται και στην Πολιτεία η επιτυχία της έκκλησης που απηύθυνε χθες ο Λαρισαίος γιατρός -και φυσικά το κόμμα στο οποίο είναι ενταγμένος- προς συναδέλφους του ιατρούς να συνδράμουν το προσωπικό του ΕΣΥ. Κυριότερα, όμως, εναπόκειται στην ίδια την ελληνική κοινωνία και στον τρόπο με τον οποίο η ίδια θα υποδεχθεί αυτή την έκκληση προσφοράς. Δεν χρειάζεται να είμαστε γιατροί ή νοσηλευτές για να βοηθήσουμε στο έργο εκείνων οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Αρκεί να επιδείξουμε, επιτέλους, αυτή την -διαβόητη πλέον- ατομική ευθύνη, η απουσία της οποίας οδήγησε σε τόσα «κορωνο-πάρτι» ή σε άλλες εκδηλώσεις συγχρωτισμού, συχνά με τραγικά αποτελέσματα επί του αριθμού των κρουσμάτων και των θυμάτων της πανδημίας.

Αρκεί να μην προσφέρουμε εύφορο έδαφος στους αρνητές της πανδημίας ή των εμβολίων, αντιστρατευόμενοι την ανάγκη τήρησης των περιοριστικών και υγειονομικών μέτρων. Αρκεί να είμαστε, εντέλει, υπεύθυνοι πολίτες. Κάτι που μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το καπέλο, κομματικό ή άλλο, τυχόν φέρει ο καθένας από εμάς.

Για ακριβώς αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό το παράδειγμα που έθεσαν τόσο οι νοσηλευτές οι οποίοι συνέρρευσαν στη δοκιμαζόμενη  Θεσσαλονίκη όσο και ο κ. Λαμπρούλης στη Λάρισα. 

Ας μην αγνοηθεί.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v