Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγκλωβισμένοι στο Μαξίμου

Το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι σημαντικό, αλλά σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις μειώνεται. Η έγκαιρη «αξιοποίησή» του, όμως, συναντά εμπόδια…

Εγκλωβισμένοι στο Μαξίμου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το επίμονο πρόσωπο της παρούσας πανδημίας και οι προφανείς κοινωνικές και οικονομικές του επιπτώσεις κατατρώγουν ήδη το δημοσκοπικό προβάδισμα της κυβέρνησης, όπως κατέδειξε εκ νέου, χθες, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata. Επί του παρόντος, ωστόσο, αυτό το προβάδισμα παραμένει σημαντικό.

Σύμφωνα με την Prorata, η πλειονότητα των πολιτών εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται σε δημοσκοπική πτώση 2% για τη ΝΔ. Αντίστοιχα σήματα μείωσης της ψαλίδας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είχαν επιμελώς εκπέμψει και οι δημοσκοπήσεις των Κάπα Research (-1,7 μονάδες), Metron Analysis (-1,9 μονάδες), MRΒ (-2,1 μονάδες) και Pulse (-1 μονάδα), οι οποίες, αν και κατέγραφαν υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, εντόπιζαν επίσης μόνον ήπια ανάκαμψη των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται αδύναμο να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά της κυβέρνησης. Όμως αυτή είναι μία διαφορετική συζήτηση.

Υπό άλλες συνθήκες, εάν δεν υπήρχε η παράμετρος της πανδημίας, είναι σαφές ότι η σμίκρυνση της δημοσκοπικής ψαλίδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκέψεις πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, δεδομένης και της παρέλευσης του αρχικού έτους διακυβέρνησης, αλλά και του γεγονότος ότι όσο το προβάδισμα της ΝΔ είναι ισχυρό, αυξάνονται και οι πιθανότητες εξασφάλισης αυτονομίας ακόμη και υπό το σύστημα της απλής αναλογικής.

Υπό τις παρούσες, ωστόσο, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη, πρώτον, με τη διαφαινόμενη παράταση του χρονικού εύρους της πανδημίας και του γεγονότος ότι τούτη, πέραν του ότι θα σημάνει επανεκκίνηση της οικονομίας από σαφώς χαμηλότερες βάσεις, καθιστά απαγορευτική ακόμη και τη σκέψη πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Όπως επίσης σημαίνει ότι θα υπάρξει ένταση της πίεσης για τη συνέχιση παροχής στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ούτως ή άλλως, δεδομένης της παράτασης του lockdown, η ανάγκη συνέχισης παροχής αυτής της στήριξης, την οποία επικροτεί και το ΔΝΤ, είναι προφανής, όπως αντιστοίχως προφανής θα είναι και η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος, εάν δεν παραταθεί αυτή η στήριξη.

Τούτων δοθέντων, εάν το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να καρπωθεί το προβάδισμα που ακόμη διαθέτει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -και είναι σημαντικό-, ο χρόνος διενέργειας πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να τοποθετηθεί πριν παρέλθει το κύριο «σώμα» της πανδημίας, βοηθούντος και του εμβολίου και αρχίσει να στέκεται ξανά η χώρα στα πόδια της. Κατά τους πλέον αισιόδοξους, δηλαδή, από το δίμηνο του προσεχούς Ιουνίου-Ιουλίου έως τις αρχές του φθινοπώρου.

Διαφορετικά, η εξάντληση της τετραετίας, πλην απροόπτου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί χρόνος για την πληρέστερη ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών, με την ελπίδα να υπάρξει αντικατοπτρισμός αυτού στην κάλπη.

Αν και σε όλη αυτή τη συζήτηση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος απρόοπτων εξελίξεων, επί εθνικών ή άλλων θεμάτων, που θα μπορούσαν να επισπεύσουν τη διενέργεια εκλογών για την ανανέωση της λαϊκής εντολής, το διάστημα έως τον επόμενο Ιούνιο θεωρείται ελεύθερο εκλογικών διαδικασιών. Από εκεί και μετά, δε, στα όποια εκλογικά διλήμματα θα βαρύνει και η τότε διαμόρφωση της ψαλίδας καθώς και οι σκέψεις εξάντλησης της τετραετίας για τους παραπάνω λόγους.

Πράγμα καλό όχι μόνο βάσει των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων αλλά, κυριότερα, για την ίδια την οικονομία, η ανάκαμψη της οποίας απαιτεί κλίμα σταθερότητας και ηρεμίας.

Ν. Γ. Δρόσος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v