Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο,τι κάνουμε μόνοι μας!

Ανεξάρτητα από τον τρόπο και την ταχύτητα που θα ανοίξει η αγορά, ο έλεγχος της πανδημίας και βεβαίως η προσωπική μας υγεία εναπόκειται, κυρίως, σε εμάς. Ας μην το ξεχνάμε!

Ο,τι κάνουμε μόνοι μας!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν υποθέσουμε, έστω προς στιγμήν, ότι υπάρχει κάποια χρησιμότητα σε περιστατικά μαζικής εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως αυτό που σημειώθηκε στο χωριό Ραπτόπουλο των Αγράφων, αυτή, δίχως άλλο, αφορά στην υπόμνηση του γεγονότος πως τα πάντα εξαρτώνται από εμάς.

Παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα όσοι μετείχαν σε αυτό το γλέντι από το οποίο φέρεται να ιχνηλατείται η μαζική διασπορά του ιού. Ένα γλέντι που ήδη οδήγησε σε έναν θάνατο, διασωληνώσεις και σειρά κρουσμάτων.

Πήραν, δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι μία συνειδητή απόφαση και πήγαν να γιορτάσουν. Τι πιο ανθρώπινο, ιδίως υπό το φως του περιορισμού στον οποίο άπαντες υποβαλλόμαστε, ώστε να γλιτώσουμε από την εξάπλωση της πανδημίας. Συνάμα, με πόσο τραγικές συνέπειες, όμως!

Έτσι, λοιπόν, ανεξάρτητα από τη διαδικασία και τη σταδιακότητα ανοίγματος της αγοράς, είναι απολύτως χρήσιμο να θυμόμαστε ότι μόνο εμπόδιο στην πανδημία στέκουν οι πράξεις μας και η συμπεριφορά μας. Όπως πάντα ήταν, από την αρχή της πανδημίας και όπως θα συνεχίσει να είναι για μακρύ χρονικό διάστημα ακόμη.

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι όλοι μας υφιστάμεθα μία σαφή κόπωση. Αυτή η υπόθεση, που κρατά ήδη ένα δεκάμηνο, δεν είχε μόνο βαρύ ανθρώπινο και οικονομικό κόστος. Επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε, δρούμε και αντιμετωπίζουμε τα πάντα γύρω μας. Έβαλε στην καθημερινότητά μας τις μάσκες υγειονομικής προστασίας, τα μέτρα αποστασιοποίησης και -με διαφόρους τρόπους- την κατ’ οίκον απομόνωση. Μας χώρισε από φίλους, συγγενείς και συνήθειες, εργασιακές, κοινωνικές και εντέλει, προσωπικές.  Μείωσε τις αντοχές της κοινωνίας.

Η ίδια ανάγκη τήρησης των μέτρων που υπήρχε όταν ξεσπούσε αυτή η πανδημία, όμως, υπάρχει ακόμη και θα συνεχίσει να υπάρχει, για μήνες. Για την ακρίβεια, όταν η χώρα μετρά σχεδόν εκατό νεκρούς τη μέρα, οι ΜΕΘ ασφυκτιούν και το ΕΣΥ παραλύει, η ανάγκη τήρησης των μέτρων αποστασιοποίησης και υγειονομικής προστασίας είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. 

Δεν χρειαζόμαστε σκηνές “Harrods”, με κοσμοσυρροή και πελάτες να εφορμούν στα καταστήματα. Δεν χρειαζόμαστε ακρότητες και υπερβολές, για να περάσουμε τα Χριστούγεννα, τα οποία προφανώς θα είναι διαφορετικά από ό,τι στο παρελθόν. 

Για ακριβώς αυτόν τον λόγο δεν είναι ορατό κι ένα μαζικό άνοιγμα της αγοράς. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει όλοι να λάβουμε σε σχέση με την αγορά και την πανδημία. Πρέπει ακόμη, παρά την επικείμενη άφιξη του εμβολίου στην πατρίδα μας, να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, καθώς μόνον αυτά μας χωρίζουν από την πανδημία.

Υπό αυτό το πρίσμα, αν και αποτελεί διακαή επιθυμία των περισσοτέρων, η ταχεία επαναλειτουργία της αγοράς, τούτη θα ισοδυναμούσε με κοινωνική αυτοκτονία, υπό τις παρούσες περιστάσεις.

Είναι ασύμβατη η μάχη που καθημερινά δίνει το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας κατά της πανδημίας με την ταυτόχρονη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, κατά τρόπο ευρύ ή γενικό. Διότι, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Με αυτό θα ισοδυναμούσε ένα γενικό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Έτσι, λοιπόν, ας κάνει ο καθένας από εμάς ό,τι καλύτερο μπορεί, ώστε να μείνει εκτός κορωνοϊού, προφυλάσσοντας την προσωπική του υγεία και άρα και αυτήν όσων βρίσκονται γύρω του. Αυτό είναι, ίσως, το σημαντικότερο μήνυμα αγάπης που θα μπορούσε να εκπέμψει ο καθένας από εμάς τα φετινά Χριστούγεννα.

Ένα μήνυμα ζωής.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v