Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός και... εορταστικά μπερδέματα

Τα μυστήρια του αριθμού «9» φαίνεται ότι είναι πολλά και τα ξεπερνά μόνον η... Εκκλησία! Το πώς και το γιατί, δε, αφορούν ένα πραγματικό θαύμα, υπό τις τρέχουσες επιδημιολογικές περιστάσεις!

Κορωνοϊός και... εορταστικά μπερδέματα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεδομένης της φύσης των πραγμάτων, είναι σαφές πως ορισμένοι θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για «θαύμα».

Η αιφνίδια διαφυγή της Εκκλησίας από τον «κανόνα του 9», δηλαδή την ιδιόρρυθμη αλυσίδα που σχηματίζεται μεταξύ του ανώτατου αριθμού προσώπων που επιτρέπεται να σχηματίσουν ουρά αναμονής σε κατάστημα με click away ή να γιορτάσουν ρεβεγιόν κατ’ οίκον ή, τέλος, να συμμετάσχουν σε εκκλησιαστική λειτουργία, και μάλιστα μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση αυτών των ορίων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αν μη τι άλλο, δημιουργεί συνειρμούς περί... θαύματος!

Ιδίως επειδή ο συγκεκριμένος αριθμός ουδέποτε συζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση, όπως διαβεβαιώνει η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

Αντίστοιχη είναι η άποψη που εξέφρασε και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς υποστήριξε ότι δημιουργείται μια μικρή σύγχυση με τον αριθμό 9 αφού όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφωνούν με τη θέση για γιορτές μόνο μεταξύ των μελών μίας οικογένειας που ζει στο ίδιο σπίτι ενώ άλλοι συνάδελφοί του κάνουν λόγο για ενδεχόμενο υπερμετάδοσης, σε διαφορετική περίπτωση.

Όπως κι αν έχει, ωστόσο, βάσει απόφασης η οποία εκδόθηκε ήδη σε ΦΕΚ, αν και το όριο των 9 παραμένει για τις «ουρές» του click away και για τα ρεβεγιόν κατ’ οίκον, στους Μητροπολιτικούς Ναούς ο αριθμός των επιτρεπόμενων ατόμων διαμορφώνεται σε 50 (κληρικοί και λαϊκοί) και στους 25 για τις υπόλοιπες εκκλησίες, με γνώμονα τα 15 τ.μ. ανά παριστάμενο.

Όλα αυτά, δε, συμβαίνουν ενώ ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας επισημαίνει, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ότι «η Εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της. Τα γεγονότα που είδαμε, δεν τιμούν την Εκκλησία», ενώ τόνισε πως «προέχει η δημόσια υγεία. Η Εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο».

Βέβαια, της αναθεώρησης των παραπάνω ορίων είχε προηγηθεί η αντίδραση ιεραρχών, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να αφουγκραστεί τις πνευματικές ανάγκες του λαού» (Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος) και ότι ενώ επιτρέπονται άλλες δραστηριότητες όπως η άθληση, «δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάει στην Εκκλησία να προσκυνήσει, να εκκλησιαστεί και να κοινωνήσει» (Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός).

Αντίστοιχα, είχε καταγραφεί και η υπόθεση της επιβολής προστίμου 1.500 ευρώ σε εκκλησία στο Κορωπί, εξαιτίας της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που οδήγησε στην οργίλη αντίδραση της Μητρόπολης Μεσογαίας: «... Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επιβάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα».

Αντίστοιχα, είχε υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, κατά την οποία συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Αν και ο πρωθυπουργός  φέρεται να παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών, τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, τελικώς φαίνεται ότι η όλη υπόθεση οδηγήθηκε σε «θαύμα» και σε διεύρυνση του ανώτατου αριθμού των παρισταμένων κατά τις λειτουργίες!

Κάτι είναι και αυτό, μέρες που είναι. Τώρα ως προς την πανδημία... «έχει ο Θεός», που λέει και ο λαός μας!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v