Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Η ευθύνη μας και η ευθύνη σας

Κάνουν όλοι αυτό που πρέπει; Ο καθένας από εμάς και η Πολιτεία για λογαριασμό όλων μας; Από την απάντηση που θα δώσετε σε αυτό το ερώτημα εξαρτώνται οι περαιτέρω επιπτώσεις, ανθρώπινες και οικονομικές, της πανδημίας. Κι ας… έρχεται το εμβόλιο!

Κορωνοϊός: Η ευθύνη μας και η ευθύνη σας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το εμβόλιο αναμένεται ότι θα δώσει λύση, στη διάρκεια των επόμενων μηνών, στο δράμα που υφίσταται σήμερα η υφήλιος και βεβαίως η Ελλάδα. Η παγκόσμια κοινότητα έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε αυτό, βασίμως, κατά τα φαινόμενα. Όσο μακριά κι αν αποδειχθεί ότι βρίσκεται, τελικά, το φως στην άκρη του τούνελ είναι ήδη ορατό.

Μέχρι να εξέλθουμε, ωστόσο, αυτού του τούνελ, θα συνεχίσουμε να μετράμε κρούσματα και νεκρούς από την πανδημία. Αναπόδραστα.

Μόνη ασπίδα μας έναντι αυτής, έως τότε, η προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς και εκείνη που συλλογικά ανέλαβε, για λογαριασμό όλων μας, η Πολιτεία. Ευλόγως, εξίσου σημαντικές αμφότερες.

Ως προς το τι πράττει ο καθένας από εμάς, γνώμη έχουμε όλοι μορφώσει. Και για τους άλλους και για τον εαυτό μας. Αρκεί να είμαστε ειλικρινείς. Ούτως ή άλλως, η προσωπική ευθύνη σε καιρό πανδημίας δεν εξαντλείται ούτε στην κοινωνική αποστασιοποίηση, ούτε στους κανόνες υγιεινής, ούτε καν στην τήρηση των όρων του lockdown.

Ως προς την Πολιτεία, δε, τα πράγματα είναι μάλλον απλά, καθώς η ίδια θέτει τον πήχη. Έτσι, λοιπόν, όταν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώνει μόλις 526 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα επί συνολικά μόλις 11.861 τεστ, εκ των οποίων οι 4.966 μοριακά και οι 6.895 rapid, είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όχι μόνον επειδή ο αριθμός των τεστ και δη των μοριακών είναι χαμηλός, ακόμη και για τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας, αλλά επειδή η ίδια η Πολιτεία, μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, 18 του μηνός, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι ξεκινούν μαζικά τεστ, ήδη από αυτή την εβδομάδα, για τον ακριβέστερο έλεγχο της πανδημίας και των ασυμπτωματικών φορέων του ιού.

Μόνον τα rapid test, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα ανέρχονταν σε 12.000 ημερησίως. Βάσει δε των ίδιων ανακοινώσεων, οι πολίτες καλούνταν ήδη από το βράδυ της Δευτέρας 21/12/20 (δηλαδή από... χθες), να δηλώσουν συμμετοχή στην ειδική πλατφόρμα (https://testing.gov.gr/) που επρόκειτο να λειτουργήσει για τον σκοπό αυτό. Κάτι που δεν είχε γίνει, τουλάχιστον έως αργά το βράδυ, οπότε γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Ακόμη κι αν αποδώσουμε, όμως, την όποια τυχόν καθυστέρηση στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού, ο πήχης είναι δεδομένος, όπως δεδομένα είναι και τα έως τώρα βήματα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι μαύρες τρύπες της ιχνηλάτησης στη Μακεδονία, όταν κάλπαζε η πανδημία, όπως καταγράφηκαν χθες από το Euro2day.gr καταδεικνύουν -αν μη τι άλλο- τις ελλείψεις και τα κενά στην όλη προσπάθεια. Δείχνουν, δε, ότι το πρωθυπουργικό mea culpa ως προς τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα δεν απεικονίζει ολόκληρη την εικόνα ή τη χρονική της διάρκεια.

Φίλτατοι, ας μην τρέφουμε αυταπάτες.

Παρά την επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού -κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις- από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021, δύσκολα θα διαφύγουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας. Το αποτύπωμα, ωστόσο, αυτού του τρίτου κύματος και το ανθρώπινο ή οικονομικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλουμε, εναπόκειται σε εμάς και… βεβαίως στην πολιτεία.

Εάν αμφότεροι αναλάβουμε πραγματικά τις ευθύνες μας, ο «λογαριασμός» της επόμενης ημέρας ίσως είναι ελαφρύτερος και ίσως βγούμε νωρίτερα από αυτό το μακρύ τούνελ.

Εάν όχι…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v