Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμβόλιο βγάζει κάλπη

Εκλογές το φθινόπωρο και μάλιστα διπλές, υπό προϋποθέσεις. Σενάριο; Προφανώς! Πιθανό; Περισσότερο παρά ποτέ! Θα κριθεί τους επόμενους μήνες και ιδίως από την έκβαση του στοιχήματος του επόμενου καλοκαιριού.

Το εμβόλιο βγάζει κάλπη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών βάζει τα πράγματα, τουλάχιστον θεωρητικά, σε μία τάξη.

Κυρίως σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα που θα έχει η προσπάθεια υπέρβασης της πανδημίας και άρα τερματισμού του ανθρώπινου κόστους που τη συνοδεύει, αλλά βεβαίως και σε ό,τι αφορά στη σταδιακή επιστροφή της χώρας σε κάποιου είδους κανονικότητα και αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρά ταύτα, όπως ακόμη όλα δείχνουν, ο δρόμος θα είναι μακρύς και το πρώτο εξάμηνο του 2021 θεωρείται, σε μεγάλο βαθμό, ήδη χαμένο για την οικονομία.

Η αβεβαιότητα περί την πραγματική πορεία των πραγμάτων παραμένει υψηλή, υπό το φως σειράς παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένων των τυχόν επιπτώσεων της μετάλλαξης του κορωνοϊού, των όποιων πρακτικών καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς, αλλά ακόμη και των κάθε είδους επιπτώσεων που θα έχουν στην οικονομική ζωή του τόπου παράμετροι όπως το Brexit (ακόμη κι αν δεν είναι άτακτο). Η δε διαπιστωθείσα καθυστέρηση στην -ευρωπαϊκή- διαδικασία κατανομής των εμβολίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ «διασφάλισε» ότι η πορεία αποκατάστασης των πραγμάτων θα είναι βραδύτερη του αρχικώς αναμενομένου. Όσο για τα ελληνοτουρκικά, ούτε λόγος.

Υπό το φως όλων αυτών αλλά εξαρτώμενης και της έκβασης που θα έχει το τουριστικό στοίχημα του επόμενου καλοκαιριού για την οικονομία, η χώρα είναι ιδιαίτερα πιθανό να κληθεί να λάβει τότε «τις αποφάσεις της». Πριν αρχίσει να ξεδιπλώνεται ένα ενδεχόμενο κύμα απολύσεων και λουκέτων στην οικονομία αλλά και ενώ θα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η σταδιακή διαδικασία αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ύψους 32 δισ. ευρώ  για την ανάκαμψή της.

Το ενδεχόμενο αυτό, δηλαδή μίας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2021, ενισχύει το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα διατηρεί ακόμη σημαντικό, διψήφιο αλλά φθίνον, προβάδισμα έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της τάξης των 15 μονάδων, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της MRB. Πρόκειται για ένα προβάδισμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές ακόμη και την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου του 2021, αλλά το ενδεχόμενο αυτό δείχνει να «σκοντάφτει» στη διαφαινόμενη καθυστέρηση κατανομής των εμβολίων, με ευρωπαϊκή υπαιτιότητα. 

Τούτων δοθέντων, αλλά και με τη «βακτηρία» που προσφέρουν στην κυβέρνηση οι «αποκαλύψεις» περί την Folli Follie, ο δρόμος για -πιθανώς διπλές- κάλπες το φθινόπωρο εμφανίζεται ανοικτός, πλην απροόπτων.

Η πανδημία ανέτρεψε τους όποιους σχεδιασμούς έτρεφαν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για εκλογές εντός του 2020 και εκμετάλλευση του προβαδίσματος των περίπου 20 μονάδων που είχε η ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ για την υπέρβαση του ζητήματος της απλής αναλογικής, όμως, το εμβόλιο τους επαναφέρει και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα.

Είναι σαφώς πιθανότερο, δε, να υπάρξει διπλή κάλπη υπό το φως της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της δημοσκοπικής διαφοράς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων αλλά και της αδυναμίας του ΚΙΝΑΛ να έλξει μία μεγαλύτερη μερίδα ψηφοφόρων. Δεδομένων αυτών των παραμέτρων και η όποια αναβίωση της κινητικότητας εσχάτως περί του ενδεχόμενου σύμπλευσης των λεγομένων «προοδευτικών δυνάμεων» υπό κοινή σκέπη. Κάτι που ακόμη εμφανίζεται ασαφές.

Υπό αυτό το πρίσμα και με τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους να αναλώνονται μεταξύ της όποιας συνέχισης των περιοριστικών μέτρων, της νέας έντασης στην οποία οδηγείται η πολιτική ζωή του τόπου αλλά και των προσδοκιών της αγοράς για συνέχιση των μέτρων στήριξης ακόμη και μετά την άρση του lockdown, τα πράγματα θα κριθούν το καλοκαίρι.

Εάν αποδειχθεί αίσιο, τότε από Σεπτέμβριο όλα δείχνουν εκλογές, εάν όχι… ίσως και ολοκλήρωση τετραετίας!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v