Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εμβολιασμοί, η επιστολή Μητσοτάκη και τα όργανα… που άρχισαν!

Πόσους συμβιβασμούς επί θεμελιωδών δικαιωμάτων είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε χάριν της ταχείας επιστροφής στην «κανονικότητα»; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς προτείνει να αρχίσουμε από την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών…

Οι εμβολιασμοί, η επιστολή Μητσοτάκη και τα όργανα… που άρχισαν!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ότι υπήρχαν πολλές πιθανότητες το 2021 να εξελιχθεί σε χρονιά των… δικαστών ήταν σαφές. Ότι θα ανοίξει η πόρτα, όμως, τόσο νωρίς στην αυγή του έτους σε αυτές τις δικαστικές περιπέτειες και μάλιστα από τη χώρα μας, είναι ασφαλώς εντυπωσιακό.

Διότι όσο σημαντικός κι αν είναι ο τουρισμός για μία χώρα όπως η δική μας κι όσο κι αν κοπτόμαστε εξ αυτού του λόγου για την αποκατάσταση της ελευθερίας της κυκλοφορίας, κατά τη διαδικασία αυτή δεν είναι δυνατόν να γίνονται συμβιβασμοί στα δικαιώματα ενός τμήματος του πληθυσμού. Ελληνικού, ευρωπαϊκού ή διεθνούς…

Δεν είναι δυνατόν, με άλλα λόγια, να συμβιβαζόμαστε επί των βασικών μας ελευθεριών, όπως αυτή της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών, που αποτελούν τμήμα και συνάμα καθορίζουν την ταυτότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ο λόγος για την πρωτοβουλία που ανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθύνει επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτείνοντας τη θεσμοθέτηση πιστοποιητικού εμβολιασμού για «τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19».

Αν και στην επιστολή του ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης καθιστά σαφές ότι «... δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα».

Με άλλα λόγια, αν και ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 δεν θα είναι υποχρεωτικός για την πραγματοποίηση ταξιδιών, επί της ουσίας ελεύθερα να ταξιδεύουν θα είναι μόνον τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί! Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η δυνατότητα του να ταξιδεύει κανείς θα αποτελέσει «θετικό κίνητρο» για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Εμμέσως, δηλαδή, θα καταστεί έτσι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όσους επιθυμούν να ταξιδεύσουν για λόγους επαγγελματικούς, οικογενειακούς ή άλλους, ενώ ασαφές παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τις αστικές ή τις υπεραστικές συγκοινωνίες, στις οποίες παρέλειψε να αναφερθεί ο φίλτατος κ. Μητσοτάκης. Για τη χρήση τους θα αποτελεί προϋπόθεση ο εμβολιασμός κι αν ναι από πότε, υπό το φως της αργής πορείας που λαμβάνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας;

Το ζήτημα, φίλτατοι, δεν είναι καινούργιο, καθώς είναι ακόμη νωπές οι μνήμες αντίστοιχης «πρωτοβουλίας» που είχε λάβει η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas τον Νοέμβριο και του σάλου που αυτή προκάλεσε τότε.

Πλέον, όμως, επανέρχεται επιτακτικά, τόσο μέσω της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού -περί της οποίας πληροφορηθήκαμε από την ευρωπαϊκή έκδοση Politico και όχι απευθείας από την ελληνική κυβέρνηση- όσο και μέσω των αντιδράσεων που προκαλούν στη Γερμανία προτάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσους υπεραμύνονται αυτής της  κίνησης, οι υγειονομικοί καλούνται να περιθάλψουν ασθενείς και οφείλουν, άρα, να τους προφυλάσσουν από ενδεχόμενη μετάδοση της νόσου. Το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, ωστόσο, απέρριψε η Γερμανική Ένωση Νοσηλευτών (DBP), εν μέσω αντιδράσεων μελών της.

Αντίστοιχες αντιδράσεις προκάλεσε, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, και το ενδεχόμενο απαγόρευσης της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών στη Γαλλία, από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, βάσει νομοσχεδίου που προωθεί η εκεί κυβέρνηση…

Ακόμη, δε, το 2021 μόλις άρχισε…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v