Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Μάχες εντυπώσεων και ουσίας

Η επαναλειτουργία της αγοράς από σήμερα θέτει άπαντες προ των ευθυνών τους. Κινήσεις που δείχνουν προχειρότητα ή ελλιπή σχεδιασμό εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως η εν ριπή οφθαλμού ανάκληση αύξησης προστίμων, δεν είναι το ζητούμενο.

Κορωνοϊός: Μάχες εντυπώσεων και ουσίας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Υπό τις παρούσες συνθήκες γενικευμένης οικονομικής δυσπραγίας, ένα πρόστιμο ύψους 500 ευρώ είναι όχι μόνον τιμωρητικού αλλά εξοντωτικού χαρακτήρα για το μέσο νοικοκυριό.

Η επιβολή του, δε, κινδυνεύει να οδηγήσει σε απαξίωση τον όποιο αποτρεπτικό του ρόλο και κατά συνέπεια σε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπραξε άριστα που τελικώς υπαναχώρησε από την αρχική του εξαγγελία, ακόμη κι αν τούτο συνέβη εντός μικρού χρονικού διαστήματος, από την εισαγωγική του ομιλία στη Βουλή έως την τριτολογία του, και αφού είχε μεσολαβήσει η σφοδρή κριτική της αξιωματικής και λοιπής αντιπολίτευσης.

Όσο δόκιμη ή ακόμη και πολιτικά θαρραλέα κι αν ήταν, όμως, η ταχύτατη ανάκληση αυτής της εξαγγελίας και η διατήρηση του προστίμου για όσους παραβιάζουν τα μέτρα περί κορωνοϊού στα 300 ευρώ (ήδη διπλασιασμένου από τα 150 ευρώ), δεν παύει να δημιουργεί ερωτήματα το σκεπτικό που συνόδευσε τη διατύπωσή της. Ιδίως υπό το φως της διαβεβαίωσης του πρωθυπουργού πως η επιβολή του αυξημένου προστίμου θα κριθεί τελικά μετά από δεκαήμερο, ανάλογα με την πορεία της συμμόρφωσης προς τα μέτρα.

Όταν ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 650 ευρώ, η επιβολή προστίμου 500 ευρώ οδηγεί, με βεβαιότητα, σε αδυναμία -και συχνότατα αδιαφορία- για την αποπληρωμή του, ενισχύοντας έτσι την ήδη υφέρπουσα κουλτούρα μη πληρωμών.

Η διαμόρφωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς την εφορία σε ποσά που υπερβαίνουν τα 106 δισ. ευρώ, παρά τα εκτενή μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, κ.λπ.), δεν έχει οδηγήσει σε ορισμένα συμπεράσματα την κυβέρνηση; Δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο μεγαλώνουν τα χρέη άλλο τόσο διογκούται και η βεβαιότητα του κοινού ότι δεν θα μπορέσει να τα εξοφλήσει; Δεν αντιλαμβάνονται, οι φίλτατοι της κυβέρνησης, ότι έτσι συμβάλλουν στην περαιτέρω διεύρυνση της μαύρης οικονομίας;

Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με το ύψος των προστίμων για τους παραβάτες των μέτρων περί κορωνοϊού. Ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι ισχύουν ακέραιες οι επισημάνσεις του φίλτατου κ. Μητσοτάκη περί της ζημίας που προξενούν στο κοινωνικό σύνολο όσοι παραβιάζουν τα μέτρα, δεν είναι σαφές ότι η αύξηση του προστίμου δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου;

Δεν είναι αντιληπτό ότι μπορεί να δημιουργηθεί ηθικός φραγμός ακόμη και στους αστυνομικούς που θα κληθούν να βεβαιώσουν την παράβαση, εάν έχουν ενώπιόν τους κάποιον, ο οποίος ενδεχομένως δεν είχε ανταποκριθεί στη διαδικασία των SMS αλλά είναι πενιχρών εισοδημάτων, όπως είναι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της ΕΛΣΤΑΤ;

Από σήμερα, η αγορά επαναλειτουργεί και δημιουργεί προσδοκίες, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, για την επιστροφή μας σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Ας μη γελιόμαστε, όμως, ούτε λεπτό. Από τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας, πολλοί δεν θα καταφέρουν να σηκώσουν κεφάλι και πέρα από το βαρύ ανθρώπινο κόστος που ήδη κατέβαλε η χώρα μας, θα φέρει για καιρό και τα οικονομικά τραύματα που της προξένησε η πανδημία.

Τούτου δοθέντος και υπό το φως της προφανούς κοινωνικής κόπωσης έναντι των μέτρων, η επικράτηση νηφαλιότητας εκ μέρους όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, είναι αναγκαία, ούτως ώστε να τερματιστεί μία ώρα αρχύτερα η παρούσα περιπέτεια.

Η παράμετρος της προσωπικής ευθύνης ήταν παρούσα από το ξέσπασμα αυτής της πανδημίας και παραμένει το ισχυρότερο «χαρτί» για την αντιμετώπισή της. Τα πρόστιμα έπονται…

 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v