Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιρουέτες στα χρόνια του κορωνοϊού

Μέτρα λαμβάνονται και μέτρα ανακαλούνται. Πού είναι το πρόβλημα; Απολύτως κανένα, πλην του τραύματος που προξενούν στην εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση. Αυτό, δε, είναι σοβαρό.

Πιρουέτες στα χρόνια του κορωνοϊού

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ανάκληση μέτρων, η εφαρμογή των οποίων κρίθηκε ως αδόκιμη, είναι εύλογη και κατανοητή ως προς τη λογική της. Το σκέφτηκαν ξανά οι άνθρωποι, υπό το φως των αντιδράσεων, και τα πήραν πίσω.

Αυτό που δεν είναι κατανοητό ή εύλογο αφορά στους λόγους που τους ώθησαν ευθύς εξαρχής να εξαγγείλουν μέτρα τα οποία ήσαν πρόθυμοι να «μαζέψουν» μόνο μετά από λίγες ώρες και αφού αυτά είχαν προκαλέσει σάλο διαμαρτυριών. Δεν ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί;

Την αρχή έκανε, βεβαίως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις πρόσφατα, ανακαλώντας την αύξηση του προστίμου για παραβιάσεις των μέτρων περί κορωνοϊού στα 500 ευρώ και διατηρώντας το στα 300 ευρώ (διπλασιασμένο από τα 150 ευρώ, όπου διαμορφωνόταν αρχικά).

Στην εναρκτήρια ομιλία του στη Βουλή εξήγγειλε το μέτρο, για να το ανακαλέσει μόλις λίγο αργότερα στη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, στην τριτολογία του, μετά τις εμφανείς αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και -τις αφανείς - μελών της συμπολίτευσης. Αντιδράσεις, προφανώς, εύλογες, υπό το φως της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και του εξοντωτικού χαρακτήρα που προσλάμβανε το ύψος του προστίμου.

Ακολούθησε η φιλτάτη υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και η εντός ολίγων ωρών ανάκληση της πρόθεσης της κυβέρνησης να επιβάλει πρόστιμα σε μαθητές που θα παραβίαζαν το χρονικό όριο για την επιστροφή στις οικίες τους, μετά το σχολείο. Το είπε η γυναίκα στην τηλεόραση, το ξανασκέφτηκε μετά τις αντιδράσεις και -καθ’ υπόδειξη ή μη- το ανακάλεσε με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

Υπό το φως όλων αυτών, ίσως πει κανείς «ούτε γάτα ούτε ζημιά». Λάθος. Υπάρχει ζημιά και είναι σαφής. Πέραν της όποιας πολιτικής ζημιάς τυχόν επωμίζεται η κυβέρνηση, και αυτή ενδιαφέρει την ίδια και την κυβερνώσα παράταξη, υπάρχει μία σαφώς σημαντικότερη ζημιά, η οποία άπτεται του τρόπου με τον οποίο εκλαμβάνουν την ισχύ των εκάστοτε μέτρων οι πολίτες.

Μετά από μήνες εγκλεισμού και καραντίνας, η κοινωνική κόπωση στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι προφανής. Οι συνθήκες του τωρινού lockdown, με τους δρόμους μποτιλιαρισμένους ακόμη και πριν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, διαφέρουν ριζικά από εκείνες που επικρατούσαν την Άνοιξη. Γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο, δεδομένης της άρσης των περισσότερων περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων. Ακριβώς για αυτό τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζουν τα μέτρα οι πολίτες και επ’ αυτού επιδρά η αντίστοιχη προσέγγιση της κυβέρνησης κατά την επιβολή των μέτρων.

Πέραν των τυχόν αιτιάσεων που -ούτως ή άλλως- εγείρει η αντιπολίτευση, περί προχειρότητας κατά τον σχεδιασμό και τη λήψη των μέτρων, φαινόμενα ανάκλησης -εν ριπή οφθαλμού- τραυματίζουν την κυβερνητική αξιοπιστία και κατά προέκταση την εμπιστοσύνη του κοινού προς την ορθότητα των μέτρων.

Χαρακτηριστικές, ενδεχομένως, επ’ αυτού, είναι οι διαβεβαιώσεις που παρέσχε χθες ο νεόκοπος κυβερνητικός εκπρόσωπος, φίλτατος Χρήστος Ταραντίλης, περί της ευρείας τήρησης των μέτρων εκ μέρους του εμπορικού κόσμου, την ώρα που παρατηρούνταν φαινόμενα συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους αλλά και μπροστά από καταστήματα λιανικών πωλήσεων. Εικόνες που οδήγησαν τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα στην επισήμανση ότι «παίζουμε με τη φωτιά»!

Αντιστοίχως, θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη σε ό,τι αφορά στη διαδικασία με την οποία θα καταμετράται η χρονική διάρκεια των αγορών που θα κάνουν οι καταναλωτές, ώστε να διακριβωθεί εάν είναι εντός του προβλεπόμενου διώρου.

Σε συνθήκες αθηναϊκής κίνησης, όπου το δίωρο ενδεχομένως δεν αρκεί ούτε για τη διάρκεια της μετάβασης στο εμπορικό κέντρο της πόλης, ας δούμε πώς θα τα πάει και αυτό το μέτρο, το οποίο βεβαίως θα κληθεί να εφαρμόσει και ένα τμήμα του πληθυσμού μη εξοικειωμένο με την ψηφιακή τεχνολογία…

Αλλά είπαμε. Τα μέτρα μπορούν πάντα να ανακληθούν…  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v