Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάδι στη φωτιά της πανδημίας

Όλοι όσοι συνήργησαν χθες στην πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους, έθεσαν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.

Λάδι στη φωτιά της πανδημίας

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μία ολική αστοχία. Μία πλήρης αποτυχία κατανόησης της ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία που μας πλήττει εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αυτό διαπιστώθηκε χθες.

Την ίδια ώρα που βρισκόμαστε μία ανάσα πριν γεμίσουν και πάλι οι ΜΕΘ (χθες ήσαν στο 63% των διαθέσιμων κλινών), οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με τις ενέργειες αλλά και τις παραλείψεις τους «έσπρωξαν» χθες χιλιάδες ανθρώπους στους αθηναϊκούς δρόμους, σε έναν πρωτοφανή συγχρωτισμό σε καιρό πανδημίας, με κίνδυνο να υπάρξουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νέα κρούσματα του κορωνοϊού.

Όταν σταθερά τις τελευταίες ημέρες περίπου το ήμισυ του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα σημειώνεται στην Αττική, το χθεσινό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο αποτέλεσε ένα πραγματικό ναρκοπέδιο για τη δημόσια υγεία, υποσκάπτοντας ευθέως τη δυνατότητα του ΕΣΥ να αντεπεξέλθει με την πανδημία.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα και οι όποιες παραφυάδες του στην εκπαίδευση εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.

Η κυβέρνηση εμφανίστηκε να μην αντιλαμβάνεται ότι η προώθηση μίας σημαντικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν είναι δυνατόν να συνδυάζεται -ακόμη και επικοινωνιακά- με την περιστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ότι αυτός ο συνδυασμός ήταν βέβαιον ότι θα οδηγούσε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στους αθηναϊκούς δρόμους.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε, χάριν συζήτησης, ότι η πρόσφατη απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων συνιστούσε αύξηση από το όριο των εννέα που ίσχυε έως τότε, ουδείς αντελήφθη στην κυβέρνηση ότι μία αλλαγή αυτού του είδους θα μπορούσε κάλλιστα να ερμηνευτεί ως προσπάθεια χαλιναγώγησης των -προφανών και αναμενόμενων- αντιδράσεων στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο; Ουδείς αντελήφθη ότι έτσι θα πυροδοτούνταν περαιτέρω αντιδράσεις και ότι θα οδηγούμασταν εκεί που βρεθήκαμε χθες;

Αντίστοιχα, η αντιπολίτευση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που τόσο συχνά υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας κατηγορώντας την κυβέρνηση για ολιγωρία στην ενίσχυση του ΕΣΥ και για απουσία κλινών στις ΜΕΘ, αγνόησαν επιδεικτικά χθες την ανάγκη περιφρούρησης της δημόσιας υγείας, συνηγορώντας στην πραγματοποίηση μίας συγκέντρωσης, η οποία αποδείχθηκε μαζική και κατέστη πηγή δημόσιου συγχρωτισμού.

«Να μη διανοηθεί να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν με πρόσχημα την πανδημία. Την απόλυτη ευθύνη αν συμβεί κάτι σήμερα στην Αθήνα θα την έχουν ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση. Υποτιμάτε τη δημοκρατία. Φοβάστε μην πάθετε όχι κορωνοϊό αλλά δημοκρατία», υποστήριζε χθες από του βήματος της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Λίγο αργότερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Λαμπρούλης τόνιζε ότι οι πολίτες «δίνουν απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης, που είναι το μόνιμο συστατικό της πολιτικής της για να προωθήσει τα αντιλαϊκά της μέτρα. Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση, ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της να κάνει ό,τι θέλει. Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Ο λαός μας, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, δεν θα κάνουν πίσω», συμπλήρωνε.

Πόση σημασία θα έχουν άραγε αυτοί οι ισχυρισμοί, στην περίπτωση κατά την οποία αποδειχθεί ότι η χθεσινή συγκέντρωση οδήγησε, όντως, σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων;

Ποια θα είναι τότε η επιχειρηματολογία; Ότι δεν υπάρχουν αρκετές κλίνες ΜΕΘ ή ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, από τη μία καραντίνα στην άλλη;

Άπαντες κατώτεροι των περιστάσεων…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v