Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα Πανεπιστήμια και η λογική του αναγκαίου κακού

Είναι ζήτημα ιδεολογικό η παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια ή σημειώνεται ως το αποτέλεσμα φαινομένων βίας και ανομίας που χρόνια ταλανίζουν τα ΑΕΙ; Υπάρχουν, δε, συγκεκριμένοι λόγοι για αυτά τα φαινόμενα.

Τα Πανεπιστήμια και η λογική του αναγκαίου κακού

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μολονότι ο κ. Ν. Φίλης είναι ιδεολογικός εκφραστής της «αντίπερα» όχθης, είναι σαφές ότι πολλά από τα επιχειρήματα που ανέπτυξε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση, θα μπορούσαν να είχαν εκφραστεί και από «φιλελεύθερα» μυαλά.

Για παράδειγμα, η ρητορική που ανέπτυξε ως προς την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστημίων και των επιπτώσεων που αυτές έχουν επί του εκπαιδευτικού έργου θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τμήμα αντίστοιχης επιχειρηματολογίας από τα έδρανα της συμπολίτευσης, φερειπείν, στο πλαίσιο της ανάγκης προαγωγής της αριστείας ή της εξασφάλισης μεγαλύτερης διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Αντίστοιχα, φίλα διακείμενα θα ήσαν τα έδρανα της συμπολίτευσης, τουλάχιστον το φιλελεύθερο τμήμα τους, στον έντονο σκεπτικισμό Φίλη ως προς την εισαγωγή “control rooms” ελεγχόμενων από την αστυνομία, για την επιτήρηση της πανεπιστημιακής ζωής.

Χαρακτηριστικό, δε, παράδειγμα ταύτισης απόψεων θα μπορούσε να είναι η ευθεία καταδίκη της χρήσης βίας, εκ μέρους του κ. Φίλη, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση συνέδεσε τα φαινόμενα βίας με επικοινωνιακές στρεβλώσεις εκ μέρους «πολλών ΜΜΕ», όπως είπε. «Τα όποια -περιθωριακά και πάντοτε κατακριτέα- φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια έχουν εδώ και χρόνια αξιοποιηθεί (με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ) για να δημιουργήσουν στην κοινωνία μια καθαρά επικοινωνιακή εικόνα "άντρων ανομίας"», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πέραν, όμως, της όποιας επιχειρηματολογίας του φιλτάτου κ. Φίλη, γεγονός παραμένει ότι κατά καιρούς οι χώροι σειράς ΑΕΙ, ανά την Αθήνα και αλλού, είχαν καταστεί «άντρα ανομίας» κατά το παρελθόν, είτε για την προπαρασκευή «εφοδίων και πυρομαχικών» πριν από διαδηλώσεις είτε για τη στέγαση άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, από φοιτητές ή τρίτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμη κι αν ο κ. Φίλης θεωρεί ότι η αναγωγή των ΑΕΙ σε «άντρα ανομίας» είναι αποτέλεσμα επικοινωνιακών χειρισμών, η πραγματικότητα και το αστυνομικό δελτίο καταδεικνύουν ότι όντως υπήρχε χώρος παρέμβασης εκ μέρους της Πολιτείας για την άρση αυτού του προβλήματος. Ικανός χώρος παρέμβασης, ακόμη κι αν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα Πανεπιστήμια είναι ιδεολογικά ξένη, τόσο στα έδρανα που καταλαμβάνουν οι ομοϊδεάτες του κ. Φίλη όσο και σε εκείνα που κατέχει σήμερα η συμπολίτευση.

Αυτός ο χώρος παρέμβασης, δε, δημιουργήθηκε κατά τα προηγούμενα χρόνια, όχι εξαιτίας κάποιου νομοθετικού κενού -διότι η Αστυνομία μπορεί να εισέρχεται στα ΑΕΙ εδώ και χρόνια- αλλά εξαιτίας της αδράνειας που παρατηρήθηκε στην αξιοποίηση των υφιστάμενων προβλέψεων της νομοθεσίας.

Εκείνοι οι οποίοι ήσαν εντεταλμένοι από την πολιτεία για τη διαφύλαξη της ειρήνης στα ΑΕΙ, οι πρυτάνεις και οι λοιποί πανεπιστημιακοί, κατά κανόνα αμέλησαν -εκ του αποτελέσματος- να πράξουν το καθήκον τους και να ζητήσουν τη συνδρομή των δυνάμεων της τάξης. Είτε λόγω απουσίας βούλησης, είτε ως αποτέλεσμα εκφοβισμού, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο, εκείνοι που έπρεπε να κάνουν αυτή τη δουλειά δεν την έκαναν.

Αυτό το κενό καλύπτει, λοιπόν, το νομοθέτημα που προώθησε η κυβέρνηση στη Βουλή, με την υπογραφή της αγαπητής κας Ν. Κεραμέως. Έρχεται, δίκην αναγκαίου κακού, να καλύψει το έδαφος που οι διοικήσεις των πανεπιστημίων επί χρόνια αφήνουν ακάλυπτο, καθιστώντας έκθετα τα ΑΕΙ στη βία και την ανομία αλλά και στις στρεβλώσεις… στις οποίες αναφέρεται ο κ. Φίλης.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αν και το εκκρεμές πλέον γέρνει από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη δεν θα πρέπει να ξενίζει ούτε τον κ. Φίλη ούτε τους λοιπούς φίλτατους της αριστεράς.

Η δράση έφερε την… αντίδραση.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v