Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αδιαφάνεια βλάπτει σοβαρά την υγεία

Τι ακριβώς εμποδίζει την κυβέρνηση από το να βγάλει στο φως τόσο τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και τα λοιπά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για την πορεία της πανδημίας; Τι το μεμπτό έχει η διαφάνεια;

Η αδιαφάνεια βλάπτει σοβαρά την υγεία

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν όλη η Ελλάδα απορεί ως προς τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση άνοιξε το λιανεμπόριο και επέτρεψε τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα, τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, έχει έρθει η ώρα της διαφάνειας.

Διαφάνεια ως προς τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση, διαφάνεια ως προς τις αντιπαραθέσεις και τη διχογνωμία που φέρεται ότι χαρακτήρισαν τις συνεδριάσεις της Επιτροπής και βεβαίως διαφάνεια ως προς το σύνολο των στοιχείων και δεικτών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση αναφορικά τόσο με την εξέλιξη της πανδημίας όσο και με την ικανότητα του ΕΣΥ να αντεπεξέλθει στο τιτάνιο έργο με το οποίο είναι αντιμέτωπο.

Αυτό το αίτημα διαφάνειας βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπιστοσύνης την οποία καλούνται να επιδείξουν οι πολίτες έναντι των αποφάσεων της κυβέρνησης και αποτελεί καίριο συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας μας. Εκφεύγει, δε, της δημοκρατικής πεπατημένης η απόρριψη των αιτιάσεων που εγείρει η αντιπολίτευση ως προς την επικράτηση αυτών των όρων διαφάνειας, με την επίκληση εκ μέρους της κυβέρνησης της ανάγκης να παραμείνουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Επιστημόνων.

Εάν η πανδημία δεν έχει λάβει όντως ανησυχητική τροπή, τότε ποιοι ήσαν οι λόγοι για τους οποίους συνεδρίασε η Επιτροπή εκτάκτως στο μέσον της προηγουμένης εβδομάδας; Για την ακρίβεια, κατά πόσον συνάδει η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με την πανδημία, με τη σπουδή που επέδειξε η κυβέρνηση για το άνοιγμα της αγοράς, μόλις χθες; Κάτι το οποίο ανακάλεσε για τρεις περιφέρειες της χώρας αιφνιδίως την Παρασκευή το βράδυ;

Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι η οδός εξόδου από την υγειονομική λαίλαπα που μας μαστίζει σήμερα διέρχεται δια των εμβολιασμών και βεβαίως των πολυδιαφημισμένων self-tests. Όμως ούτε στο πρώτο μέτωπο μπορούν να θεωρηθούν ως επαρκή τα έως τώρα βήματα ούτε στο δεύτερο. Εάν η χώρα μας είχε, όπως υποστηρίζει και ο φίλτατος κ. Ακης Σκέρτσος, τον τριπλάσιο αριθμό εμβολίων, με τον άρτια δομημένο μηχανισμό εμβολιασμών που διαθέτει, θα μπορούσε να φθάσει νωρίτερα σε κατάσταση ανοσίας αγέλης. Όμως, δεν είμαστε ακόμη... εκεί.

Αντίστοιχα, τη στιγμή κατά την οποία τα self-tests δεν έχουν φθάσει ακόμη ούτε καν στα ράφια των φαρμακείων, κάτι που υπολογίζεται να αρχίσει από αύριο, πώς είναι δυνατόν να προχωρούμε σε ένα τόσο εσπευσμένο άνοιγμα του λιανεμπορίου;

Θα ήταν πολύ πιο κατανοητό να λεχθεί εκ μέρους της κυβέρνησης ότι ενέδωσε στις ποικίλες κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις που της ασκούνται και ότι -στη βάση προσδοκιών που δημιουργεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και αυτό των self-tests- επέσπευσε κάτι το οποίο θα όφειλε να γίνει… αργότερα. Όμως, παραδοχή αυτού του είδους δεν υπήρξε. Αντίθετα, υπήρξε η πάγια επίκληση των αποφάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ούτως ή άλλως, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης παραδέχθηκε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ πως «... θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας. Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι, δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα αλλά αυτή τη στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου. Δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει».

Εάν, όμως, έχουν όντως έτσι τα πράγματα, τότε τι ακριβώς εμποδίζει την κυβέρνηση να βγάλει στο φως το σκεπτικό και τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφασή της;

Εντέλει, τι το μεμπτό έχει λίγη… διαφάνεια;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v