Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ελληνικού Δημοσίου

Απεργούν κατά της εμπλοκής λογιστών και δικηγόρων στη διαδικασία απονομής συντάξεων, αλλά οι ίδιοι αδυνατούν να διεκπεραιώσουν το έργο σε εύλογο χρονικό διάστημα. Έχουν όμως τα… μέσα;

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του ελληνικού Δημοσίου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για μία χώρα στην οποία  απαιτείται τουλάχιστον ένα δωδεκάμηνο για την έκδοση συντάξεων και στην οποία εκκρεμεί η έκδοση περισσοτέρων των 300.000 συντάξεων (155.000 κύριες και οι λοιπές, επικουρικές και εφάπαξ), η απεργία που διεξάγουν χθες και σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση του υπουργείου να απασχολήσει δικηγόρους και λογιστές στη διαδικασία έκδοσης αυτών των συντάξεων, φαντάζει -αν μη τι άλλο- παράδοξη.

Εκ πρώτης όψεως, αυτοί οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για δουλειά που -διαπιστωμένα- αδυνατούν να διεκπεραιώσουν οι ίδιοι, σε σύντομο ή εντέλει σε εύλογο χρονικό διάστημα και απεργούν ενάντια σε μία εξέλιξη που δυνητικά θα απελευθερώσει χιλιάδες απόμαχους της εργασίας από την ομηρία της αναμονής μίας σύνταξης την οποία νομίμως δικαιούνται!

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Τη στιγμή κατά την οποία η Πολιτεία φρόντισε να στελεχώσει τις σχετικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με επιπλέον 150 νέους μόνιμους υπαλλήλους, έδωσε πράσινο φως για την απασχόληση ακόμη 100... συνταξιούχων υπαλλήλων στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων και προωθεί την πρόσληψη άλλων 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων με σύμβαση έργου, γιατί συνιστά λόγο διαμαρτυρίας η εμπλοκή δικηγόρων ή λογιστών στην ίδια διαδικασία; Μήπως είναι άλλοι οι λόγοι;

Η απάντηση που δίδουν, ωστόσο, είναι ουσιώδης: πρώτον, διότι για την έκδοση συντάξεων απαιτείται να τους παραχωρηθεί πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν προσωπικά δεδομένα, δεύτερον, διότι την ευθύνη υπογραφής της πράξης απονομής σύνταξης -σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία- μπορούν να έχουν μόνον αρμοδίως εξουσιοδοτημένοι δημόσιοι υπάλληλοι και τρίτον, διότι αντί να προχωρά σε κινήσεις όπως αυτή, η πολιτεία θα μπορούσε να δώσει τα κατάλληλα «όπλα» στους ίδιους τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, ώστε να διεκπεραιώσουν ταχύτερα το έργο τους.

Πρόσφατα, ο καθ' όλα φίλτατος υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης διαπίστωσε ιδίοις όμμασι το εύρος των δυσχερειών με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, στερούμενοι πολλές φορές ακόμη και στοιχειώδη πρόσβαση σε σύγχρονους και ασφαλείς υπολογιστές.

Περιέγραψε, δε, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ορισμένα από τα δεινά τους, μιλώντας για την «Κόπρο του Αυγεία» και λέγοντας ότι υπάρχει τμήμα στο οποίο υφίσταται ένας κεντρικός υπολογιστής και ο κάτοχός του διαδραματίζει ρόλο… διανομέως, μοιράζοντας e-mails στους συναδέλφους του. Σημείωσε, βέβαια, στην ίδια ανάρτηση ότι έχουν παραγγελθεί περί τους 1.700 νέους υπολογιστές…

Με αυτά και με αυτά, όμως, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν δουλέψει μία ολόκληρη ζωή είναι αναγκασμένοι να βλέπουν δημόσιους υπαλλήλους να ερίζουν με τους πολιτικούς υπευθύνους του τομέα εργασίας τους, αναφορικά με το ποιος μπορεί να υπογράψει τη σύνταξη που θα λάβουν ή εάν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του ΕΦΚΑ μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ζητούμενο.

Μόνη τους παρηγοριά η δυνατότητα προκαταβολής της τάξης των 360-384 ευρώ, που μπορούν να λάβουν ενόψει της απονομής της κανονικής σύνταξής τους.  Συνολικά, δε, 36.088 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που υπέβαλαν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του φορέα έως τις 31 Μαρτίου, αναμένεται ότι θα λάβουν το ποσό εντός του Απριλίου.

Κατά τα λοιπά, ας συνεχίσουμε να ζούμε σε μία χώρα στην οποία η λέξη «ιδιώτης» θεωρείται ανάθεμα για τον δημόσιο τομέα, ο οποίος, όμως, δεν φροντίζει να εκσυγχρονίσει τον τρόπο εργασίας του, ώστε να καταστεί αποτελεσματικός και χρήσιμος για τον φορολογούμενο πολίτη…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v