Απώλεια ελέγχου

Ένας συνδυασμός που σκοτώνει. Έλλειψη ΜΕΘ και ανεξέλεγκτες δημόσιες συναθροίσεις. Ακόμη χειρότερα, δίνει την εντύπωση ότι ο έλεγχος έχει χαθεί και ότι η τροπή της πανδημίας θα είναι δυσμενής.

Απώλεια ελέγχου

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το χειρότερο δυνατό μήνυμα ως προς την εξέλιξη της πανδημίας εκπέμπει σήμερα ο συνδυασμός ασφυκτικά γεμάτων ΜΕΘ και μαζικών συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους. Πρόκειται για ένα μήνυμα το οποίο εκπέμπεται, αφενός, διεθνώς και -δίχως άλλο- θα αντικατοπτριστεί στην τουριστική βιομηχανία της χώρας και αφετέρου, εγχωρίως, δίδοντας την εντύπωση ότι υπάρχει απώλεια ελέγχου. Είναι ένας συνδυασμός που, κυριολεκτικά, σκοτώνει.

Όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, με τη βοήθεια και των καιρικών συνθηκών, σε σειρά πλατειών και άλλων δημόσιων χώρων στην πρωτεύουσα αλλά και την περιφέρεια σκιαγραφούν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την αδυναμία ή και την απουσία βούλησης εκ μέρους της πολιτείας να ελέγξει την πορεία μετάδοσης της πανδημίας.

Διότι είναι σαφές ότι σκοπίμως δεν υπήρξε επιχείρηση καταστολής στις πλατείες Κυψέλης, Εξαρχείων, Κολωνακίου, Θησείου ή όπου αλλού διαδραματίστηκαν ολονύχτια «κορωνοπάρτι» σε καιρό lockdown, ώστε να αποφευχθούν σκηνές έντασης και επεισοδίων αντίστοιχες με όσες εκτυλίχθηκαν προ μηνών στην πλατεία Βαρνάβα του Παγκρατίου ή αλλού.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ακόμη και μετά την υποβολή καταγγελιών προς τις Αστυνομικές Αρχές εκ μέρους διαμαρτυρόμενων πολιτών, αυτές παρέμειναν απαθείς έναντι του φαινομένου. Αν και στην Πλατεία Βαρνάβα αναπτύχθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας πριν τα «κορωνοπάρτι», αλλού δεν υπήρξαν αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

Έτσι όμως εκπέμπεται ένα μήνυμα απουσίας ελέγχου και ανομίας. Γιατί να τηρήσει το lockdown οποιοσδήποτε πολίτης, όταν τέσσερις ή και πέντε χιλιάδες συμπολίτες του συναθροίζονται και διασκεδάζουν στις πλατείες της πόλης;

Γιατί να μην «εκστρατεύσει» για το εξοχικό του, ακόμη και εκτός νομού ή οπουδήποτε στην Ελλάδα, κατά τις ημέρες του Πάσχα, όταν γνωρίζει ότι οι πράξεις του θα παραμείνουν ατιμώρητες;

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η πολιτεία οφείλει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο άμεσης επαναλειτουργίας του κλάδου εστίασης σε υπαίθριους χώρους, υπό τον όρο της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων. Αυτό θα είναι, δε, και το δικό της «στοίχημα».

Είναι σε θέση να επιβλέψει την ορθή λειτουργία της αγοράς και την τήρηση των μέτρων; Πρόκειται για ένα έργο το οποίο, υπό τις παρούσες περιστάσεις, είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπιστίας της αλλά και ως αντίβαρο στο αρνητικό μήνυμα που εκπέμπεται σήμερα.

Συνιστά, όμως, η επαναλειτουργία του κλάδου εστίασης και ένα «δίκοπο μαχαίρι», καθώς φέρνει στην επιφάνεια το δίλημμα μεταξύ των δημόσιων συναθροίσεων, πέντε ή ακόμη και δέκα χιλιάδων ατόμων, από τη μία πλευρά, και εκείνο του οργανωμένου πλην εκτεταμένου συγχρωτισμού πολιτών στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όλης της χώρας. Εκεί είναι, δε, που θα καταδειχθεί εάν όντως μπορεί να «κάνει τη δουλειά της» η Πολιτεία.

Το φόβητρο των προστίμων θα σταθεί ικανό να μετατρέψει τους καταστηματάρχες σε συμμάχους των Αρχών; Το στοίχημα είναι διττό και αφορά τόσο τους ίδιους όσο και την Πολιτεία.

Aν, όμως, τίποτε εκ των παραπάνω δεν δρομολογηθεί και αφεθεί η κατάσταση να εξελιχθεί ως έχει, με την προσδοκία ότι οι εμβολιασμοί θα λύσουν το πρόβλημα, τότε... ας είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη βρίσκεται στα όριά του και τούτο επιβεβαιώνεται τόσο από την έλλειψη κλινών ΜΕΘ όσο και από τη διαφαινόμενη επέκταση της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών. Πόσο μπορεί να αντέξει, ας μην το... μάθουμε!

Ούτε εμείς αλλά ούτε και όσοι σκέπτονται να περάσουν εφέτος στη χώρα μας τις διακοπές τους...


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v