Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομολογία παράδοσης

Σήκωσαν τα χέρια ψηλά στα κορωνοπάρτι. Έτσι, όμως, άνοιξαν τον δρόμο και για την κατάλυση κάθε μέτρου για τον περιορισμό διάδοσης της πανδημίας. Στις εκκλησίες, για παράδειγμα, τι θα γίνει τη Μ. Εβδομάδα;

Ομολογία παράδοσης

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για κάθε νοήμονα, η χθεσινή δημόσια παραδοχή της κυβερνητικής εκπροσώπου Αρ. Πελώνη ότι η Αστυνομία σκοπίμως δεν παρεμβαίνει σε κορωνοπάρτι, καθώς τούτο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά του ιού ή και σε επεισόδια, συνιστά ομολογία παράδοσης εκ μέρους της πολιτείας και «πράσινο φως» για την τέλεση αντίστοιχων συναθροίσεων ανά τη χώρα, δίχως τον φόβο δίωξης ή άλλων επιπτώσεων.

Για την ακρίβεια, σηματοδοτεί το τέλος των περιοριστικών μέτρων, όπως αυτά εφαρμόστηκαν έως τώρα, καθώς αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την πραγματοποίηση κάθε είδους δημόσιων μαζικών συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των πολιτικών διαδηλώσεων στις οποίες τόσο έντονα αντιτάχθηκε η κυβέρνηση κατά το παρελθόν.

Ούτως ή άλλως, ο συντεταγμένος τρόπος με τον οποίο κατέρχονταν σε διαδηλώσεις οι «σύντροφοι» του ΚΚΕ, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και φέροντας προστατευτική μάσκα, πόρρω απέχει από όσα διαδραματίζονται σχεδόν κάθε βράδυ στην πλατεία της Κυψέλης ή αλλού.

Για την ακρίβεια, οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις, είτε συμφωνεί κανείς με το πολιτικό περιεχόμενό τους είτε όχι, πραγματοποιήθηκαν με στόχο την έκφραση της αντίδρασης σε πολιτικές της κυβέρνησης και όχι για λόγους διασκέδασης, όπως τα κορωνοπάρτι. Η διάλυσή τους, μέσω των δυνάμεων επιβολής του νόμου και της τάξης, δεν οδήγησε τότε σε διασπορά του ιού;

Φίλτατοι, όσα υποστήριξε χθες η καθ' όλα φιλτάτη κυβερνητική εκπρόσωπος δύσκολα αντέχουν σε κριτική. Για την ακρίβεια, η υιοθέτηση της πολιτικής περί «μη παρέμβασης» σε κορωνοπάρτι για την αποφυγή μετάδοσης του ιού ή επεισοδίων συνιστά -στην πραγματικότητα- άλλοθι για την ατιμωρησία όσων συμμετέχουν σε έκνομες ενέργειες κάθε λογής, όπως αυτές που έχουν καταγγελθεί ότι διενεργούνται στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης πώλησης αλκοολούχων ποτών.

Απενοχοποιείται, με άλλα λόγια -εάν ευσταθούν όσα υποστήριξε η κα Πελώνη- οποιοσδήποτε εξοπλίσει το αυτοκίνητό του καταλλήλως και στήσει γλέντι τρικούβερτο σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας τυχόν επιλέξει, ενδεχομένως ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος, εφόσον εξασφαλίσει τη μαζικότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Εάν αυτό ισχύει, όμως, τότε προς τι τα μέτρα και ο ζόφος περί αυτά; Προς τι οι επιτροπές των επιστημόνων και οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο, στη λειτουργία της εκπαίδευσης ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας; Δεν είναι αντιληπτό ότι μόλις άνοιξε, με κυβερνητική βούλα, η δρόμος της καταπάτησης κάθε μέτρου που έχει ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας;

Ας μην πάμε μακριά, δε! Εάν έχουν όντως έτσι τα πράγματα, τι θα πράξει η πολιτεία, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, εάν υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις πιστών στις εκκλησίες, καθ’ υπέρβαση των μέτρων αποστασιοποίησης και αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό; Θα εφαρμόσει τον νόμο ενώ θα έχει μείνει αδρανής έναντι των κορωνοπάρτι στις πλατείες;

Πού βρίσκεται η λογική σε όλα αυτά και ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει έτσι η πολιτεία στον κάθε πολίτη αυτής της χώρας;

Φίλτατοι, κοντολογίς, ας μη γελιόμαστε. Είναι ιδιαίτερα συμπαθητικό να υποστηρίζει η πολιτεία ότι αναμένει τη γνώμη των ειδικών αναφορικά με το άνοιγμα της υπαίθριας εστίασης, όμως οι εξελίξεις την έχουν προλάβει και -για την ακρίβεια- την έχουν αφήσει πολύ πίσω, υπό το φως της στάσης που έχει επιλέξει να υιοθετήσει.

Υπό τις παρούσες περιστάσεις, μόνη οδός διάσωσης των προσχημάτων και τήρησης μίας επίφασης νομιμότητας στην όλη υπόθεση είναι η επανέναρξη λειτουργίας του κλάδου της εστίασης σε υπαίθριους χώρους, κατά τρόπο συντεταγμένο και βάσει των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

Η επιδεικνυόμενη ανοχή στα κορωνοπάρτι και η συνεχιζόμενη απαγόρευση της λειτουργίας του συγκεκριμένου κλάδου δεν αντέχει στη λογική.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v