Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμβόλιο και ο δρόμος προς την κάλπη

Η επιχείρηση «Ελευθερία» μάς επαναφέρει σταδιακά σε συνθήκες κανονικότητας, αναβιώνοντας έτσι και σενάρια φθινοπωρινών εκλογών παρά τις διαψεύσεις. Οι πραγματικοί λόγοι διενέργειάς τους ουδέποτε έφυγαν από το τραπέζι.

Το εμβόλιο και ο δρόμος προς την κάλπη

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μπορεί ο μακρύς και τραγικός κατάλογος των θυμάτων της πανδημίας, που πλέον αριθμούν τις 10.764 στη χώρα μας, να διευρύνθηκε χθες κατά ακόμη 96, όμως η εικόνα που χτίζεται αφορά στην επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά γρήγορα, με ταχύτητα εκατό χιλιάδων εμβολιασμών ημερησίως και ήδη είναι πλήρως εμβολιασμένοι -με δύο δόσεις- περισσότεροι από ένα εκατ. συμπολίτες μας. Τέλη Μαΐου, οι εμβολιασμένοι, τουλάχιστον με μία δόση, θα έχουν φθάσει τα 5 εκατ. και από τον Ιούλιο τα εμβόλια θα είναι «ανοικτά» για όλες τις ηλικίες, ενώ στο εμβολιαστικό πρόγραμμα καλείται να συμμετάσχει και ο ιδιωτικός τομέας.

Την ίδια ώρα, μετά την επαναλειτουργία του κλάδου εστίασης, προαναγγέλθηκε και η κατάργηση των λοιπών περιορισμών στο λιανεμπόριο ενώ στα μέσα του μηνός είναι προγραμματισμένη η επαναλειτουργία και της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, του τουρισμού, από τον οποίο προσδοκώνται έσοδα για την οικονομία αλλά και τον προϋπολογισμό.

Με λίγα λόγια, το αφήγημα αφορά την επιστροφή της χώρας σε συνθήκες κανονικότητας, αναζωπυρώνοντας έτσι και το σενάριο των πρόωρων φθινοπωρινών εκλογών.  Γιατί θα έπρεπε να στηθούν κάλπες την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου; Πολύ απλά διότι αυτό θα είναι το παράθυρο ευκαιρίας, πριν τον «χειμώνα της δυσπραγίας», όπως αναμένεται να είναι ο φετινός.

Ακόμη κι αν η τουριστική περίοδος εφέτος κυλήσει, ως αναμένεται, καλύτερα της περσινής, είναι σαφές ότι τα δυνητικά έσοδά της δεν θα σταθούν ικανά να καλύψουν το οικονομικό κενό που άφησε στο διάβα της η πανδημία. Χιλιάδες καταστήματα, ακόμη και από τη «ναυαρχίδα» της προηγούμενης κρίσης, την περίφημη «επιχειρηματικότητα της εστίασης», θα παραμείνουν κλειστά, ενώ είναι σαφείς οι επιπτώσεις της κρίσης και στον εμπορικό κόσμο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, αν και οι προβλέψεις μιλούν για ανάπτυξη της τάξης του 3,6% εφέτος, τούτη δεν αναμένεται να αντικατοπτριστεί ευρύτερα στα νοικοκυριά, τα οποία ωστόσο φέρουν σημαντικό μερίδιο των χρεών της πανδημίας.

Ο τερματισμός, δε, των κάθε λογής προγραμμάτων στήριξης που θα έχει προηγηθεί, θα στερήσει μία σημαντική ανάσα ρευστότητας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η έλευση της χειμερινής περιόδου προοιωνίζεται την έναρξη μίας περιόδου οικονομικής δυσπραγίας και -ευλόγως- πολιτικής φθοράς για την κυβέρνηση, η οποία σήμερα, ωστόσο, εξακολουθεί να διαθέτει ένα ικανό προβάδισμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Σε όλες αυτές τις παραμέτρους πρέπει να προστεθεί και εκείνη του πολιτικού ρίσκου, για την οποία έκανε λόγο πρόσφατα ο γείτων Dr. Money, καθώς είναι σαφής η αποτρεπτική επίδραση που μπορεί να έχει επί των επενδύσεων το ενδεχόμενο διενέργειας επαναληπτικών εκλογών, λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, το '22 ή το '23 και ενδεχόμενης απουσίας πολιτικής σταθερότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, αλλά και επειδή η διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, βάσει των οποίων ελπίζεται ότι θα αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία, απαιτεί πολιτική σταθερότητα και ικανό χρονικό ορίζοντα, το σενάριο των φθινοπωρινών εκλογών παραμένει στο πολιτικό τραπέζι, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του από την κυβέρνηση.

Ούτως ή άλλως, το διάστημα έως τότε θεωρείται ως ιδιαιτέρως μακρύ, σε όρους πολιτικού χρόνου, και παρέχει τη δυνατότητα ανατροπών κάθε είδους και άρα επίσπευσης του χρόνου διενέργειας της διπλής εκλογικής αναμέτρησης που απαιτεί, κατά πάσα βεβαιότητα, ο εξοστρακισμός της απλής αναλογικής και η επιστροφή στο μοντέλο της ενισχυμένης, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v