Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύτερα το μάτι παρά… η μετάλλαξη!

Στην αυγή της τουριστικής περιόδου και μετά από ένα πολύμηνο lockdown, η φερόμενη ως «αθηναϊκή μετάλλαξη» έρχεται να ταράξει τα νερά. Οφείλουμε να αντλήσουμε τα συμπεράσματά μας.

Καλύτερα το μάτι παρά… η μετάλλαξη!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δύο διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας και δ/ντης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επίσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, δήλωσαν χθες δημοσίως ότι δεν υφίσταται ζήτημα «αθηναϊκής μετάλλαξης» του κορωνοϊού.

Εξήγησαν, δε, αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις για στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με ελληνική προέλευση, αναπτύσσοντας, κατά τρόπο εμπεριστατωμένο την επιχειρηματολογία τους, η οποία είναι πλέον διαθέσιμη στον καθένα. Επιστήμονα ή μη.

Εν συντομία, οι δύο επιστήμονες υποστήριξαν ότι το υπό συζήτηση στέλεχος του ιού απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία, πριν τον Φεβρουάριο, και ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και η δική μας. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα, για την οποία μπορεί να ονοματιστεί με αυτόν τον τρόπο, όπως τόνισαν.

Αυτή η τοποθέτησή τους, η οποία είναι επώνυμη και επικαλείται δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, σημειώθηκε στον απόηχο δημοσιευμάτων του Τύπου αλλά και επικλήσεων, εκ μέρους άλλων επιστημόνων, περί «αθηναϊκής μετάλλαξης» του κορωνοϊού, που δημιούργησαν, ευλόγως, έντονη ανησυχία στην κοινή γνώμη. Ακόμη χειρότερα, σημειώθηκαν την ίδια ώρα που η χώρα μας μόλις άνοιξε τις πύλες της σε επισκέπτες από το εξωτερικό, ευελπιστώντας να ανακτήσει ένα μέρος των χαμένων τουριστικών εσόδων της. 

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αντίκτυπος αυτής της υπόθεσης, σε περίπτωση που αποκτούσε διεθνή διάσταση; Ποια θα ήταν η επίδραση ακόμη και εγχωρίως, μεταξύ των πολιτών που μόλις εξήλθαν από ένα πολύμηνο lockdown;

Υπό περιστάσεις όπως αυτές, αναδεικνύεται, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, η κρισιμότητα του ρόλου που διαδραματίζει ο Τύπος. Για την ακρίβεια, αναδεικνύεται η σημασία ενός πλαισίου υπό το οποίο όσοι αναπαράγουν τα λεγόμενα “fake news” -κατ’ αντιστοιχία της παλαιότερης, «παραπληροφόρησης»-, οφείλουν να είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι έναντι των πράξεών τους.

Όπως αντίστοιχα, αναδεικνύεται η ανάγκη παρέμβασης επίσημων φορέων, για την αποκατάσταση της ακρίβειας των πραγμάτων. Ιδίως, δε, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες εμπλέκονται και πρόσωπα υπό την επιστημονική τους ιδιότητα, όπως είδαμε προσφάτως στην περίπτωση των ακραίων ενστάσεων που εξέφρασε κατά των εμβολιασμών, μέσω ανάρτησής της σε κοινωνικό δίκτυο, ιατρός μαιευτήρας από τη Λάρισα.

Ως προς τον ρόλο, δε, των κοινωνικών δικτύων και της ακρίβειας των πληροφοριών που δημοσιεύονται σε αυτά, η συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μας διδάξει πολλά.

Σε ποιον μπορεί να στραφεί ο κάθε πολίτης για την άντληση έγκυρης πληροφόρησης, εάν οι όποιοι διαμφισβητούμενοι ισχυρισμοί προέρχονται από τα χείλη επιστημόνων; Ποιος ο ρόλος, εντέλει, των επίσημων επιστημονικών συλλόγων ή των επίσημων οργάνων της Πολιτείας, εάν δεν λαμβάνουν άμεσα θέση ως προς την ακρίβεια ισχυρισμών με δυνητικά τόσο έντονο αντίκτυπο επί των πολιτών αλλά και την οικονομία της χώρας;

Αυτή τη φορά το «φίδι από την τρύπα» έβγαλαν οι κ.κ. Δημόπουλος και Μαγιορκίνης, παραθέτοντας εκτενή επιχειρηματολογία ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν υφίσταται «αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορωνοϊού αλλά και γιατί δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας ως προς το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού. Είναι ανάγκη, άραγε, να υπάρξει... επόμενη;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v