Ανασχηματισμός: Οσο ταχύτερα τόσο καλύτερα

Από τη μία, οι εν ενεργεία υπουργοί, στο άκουσμα και μόνον του ανασχηματισμού, βάζουν τα μολύβια κάτω. Από την άλλη, οι «νέοι» θέλουν ένα διάστημα να «μάθουν τη δουλειά». Ετσι, αν είναι να γίνει, κάλλιο νωρίτερα παρά αργότερα...

Ανασχηματισμός: Οσο ταχύτερα τόσο καλύτερα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μπορεί, όντως, σε μία ομάδα να μην αποδίδουν πάντα και οι έντεκα το ίδιο, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Αντίστοιχα, μπορεί «όλοι και όλα να αξιολογούνται» από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει «την πλήρη και τη μεγάλη εικόνα για ολόκληρη την κυβέρνηση», όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη.

Όμως, εάν πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη οδεύει σε εκ νέου ανασχηματισμό της εντός εξαμήνου (4 Ιανουαρίου ήταν ο τελευταίος), κάλλιο νωρίτερα παρά αργότερα.

Διότι εάν πράγματι προσανατολίζονται οι φίλτατοι του Μεγάρου Μαξίμου να ανακοινώσουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης στις 7 Ιουλίου, δηλαδή σε ένα μήνα από σήμερα, ώστε να συμπέσει με τη δεύτερη επέτειο στην εξουσία ή ακόμη και το φθινόπωρο, στο πλαίσιο κάποιου άλλου σημειολογικού ή μη σχεδιασμού, τότε οδεύουμε προς παράλυση. Αν όχι πλήρη, ελέω ορισμένων κρατικών αυτοματισμών, τότε τουλάχιστον σε μερική και ιδίως στο επίπεδο των σημαντικών αποφάσεων.

Διότι, όπως κι αν το κάνουμε, όταν «γνωρίζεις» ή εντέλει «ανησυχείς» ότι δεν θα κατέχεις τον υπουργικό θώκο σε έναν μήνα από σήμερα, τότε είτε επισπεύδεις όσα έχεις να κάνεις -ώστε να φύγουν και οι υποχρεώσεις από τη μέση- είτε, απλά, «σηκώνεις τα χέρια ψηλά» και περιμένεις τον επόμενο. Είναι πολλοί, δε, εκείνοι οι οποίοι θα κάνουν τη δεύτερη επιλογή.

Πρόκειται περί ενός φαύλου κύκλου. Διότι από τη στιγμή και μετά που αρχίζει να κυκλοφορεί ακόμη και μία φήμη περί επικείμενου ανασχηματισμού, η οποία δεν μπορεί βεβαίως να επιβεβαιωθεί, εάν δεν φθάσει η στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης, σχεδόν το σύνολο της κυβέρνησης οδηγείται σε συλλογιστικές αυτού του τύπου: ή κλείνω τα ζητήματα τώρα ή δεν κάνω τίποτε... Κατά κανόνα, δε, υπερισχύει η δεύτερη επιλογή.

Η εναλλακτική του ανασχηματισμού, δε, επιδρά και ως «επαναστατική γυμναστική» προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να εμφανίσουν έργο και να πάψουν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία -όσοι εξ αυτών επιδίδονταν στο σχετικό… άθλημα-, υπό το φως της τελευταίας και ιδιαιτέρως κατηγορηματικής διάψευσης του ενδεχομένου πρόωρης κάλπης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Διαγραμματειακό της ΝΔ.

Όποια κι αν είναι ωστόσο τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης -εφόσον βεβαίως αυτή όντως υπάρξει-, είναι σαφές ότι αφορούν και την πληρέστερη και καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι εκταμιεύσεις από το οποίο αρχίζουν ήδη εντός του καλοκαιριού, με ένα ποσό της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Ο δε ιδιαίτερα βραχύς ορίζοντας απορρόφησης του συνόλου των διαθέσιμων κονδυλίων για την Ελλάδα, κατ’ αρχάς ύψους 32 δισ. ευρώ (ενώ μπορεί να κινητοποιήσουν πόρους έως και 57 δισ. ευρώ) είναι «το αργότερο μέχρι το 2026», όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προς τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, μόλις τον Μάρτιο εφέτος.

Έτσι, λοιπόν, τόσο για να «μη βάλουν τα μολύβια κάτω» όσοι εκ των φίλτατων της κυβέρνησης ανησυχούν για τη θέση τους αλλά και για μάθουν τη δουλειά μία ώρα αρχύτερα τα τυχόν νέα μέλη της κυβέρνησης, ας γίνει αυτός ο ανασχηματισμός μία ώρα αρχύτερα παρά αργότερα…

Εκτός κι αν όλα αυτά είναι απλά «γυμναστικούλα» για όσους πίστευαν ότι πάμε για εκλογές το φθινόπωρο και έκαναν την εκστρατεία τους από τώρα… Αυτό όμως είναι μία άλλη συζήτηση!


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v