Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόστιμα… μετά μουσικής!

Στο εστιατόριο απαγορεύεται η μουσική, έστω και σε χαμηλή ένταση. Στο προαύλιο του ΑΠΘ ή σε βίλες της Μυκόνου, ακόμη κι αν «σπάει τύμπανα», ουδείς ενδιαφέρεται! Να το κοιτάξουμε αυτό!

Πρόστιμα… μετά μουσικής!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στην ταινία «Οι αδιάφθοροι», ο Μπράιαν ντε Πάλμα εμφανίζει τον Κέβιν Κόστνερ, ο οποίος υποδύεται τον Έλιοτ Νες, να απαντά στην ερώτηση, «εάν αρθεί η ποταπαγόρευση, τι θα κάνετε;» με την απλή φράση, «θα πιω ένα ποτό».

Έτσι, λοιπόν, εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει κάποιου είδους αναλογία με τις ημέρες μας, είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από εμάς θα απαντούσαμε καταφατικά σε μία πιθανή ερώτηση σχετικά με το αν θα επιθυμούσαμε να επιτραπεί εκ νέου η μουσική στον κλάδο της εστίασης ή να αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Αποτελεί, όμως, κοινωνικό εμπαιγμό, τη στιγμή κατά την οποία επιβάλλονται -από την κατά τα λοιπά συντεταγμένη πολιτεία μας- βαριά πρόστιμα σε όσους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης παραβιάζουν την απαγόρευση περί μουσικής, να αφήνονται ανεξέλεγκτα τα κάθε είδους κορωνοπάρτι, από τη Μύκονο έως το ΑΠΘ.

Για την ακρίβεια, όταν η Πολιτεία εμφανίζεται να τηρεί δυο μέτρα και δυο σταθμά σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νόμου, στέλνει ένα απολύτως λανθασμένο μήνυμα προς όλους. Εάν οι αριθμοί είναι στο πλευρό σας, όπως ήταν με τους χιλιάδες φοιτητές του ΑΠΘ, τότε μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, ενώ στον μεμονωμένο επιχειρηματία, ο οποίος τόλμησε να βάλει έστω σε χαμηλή ένταση μουσική στο κατάστημά του, θα επιβάλω βαρύ πρόστιμο. Η διακριτική μεταχείριση, σε όλο της το μεγαλείο!

Αντίστοιχα, πώς να ένιωσε, άραγε, ο ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στην Χαλκιδική, στον οποίο επιβλήθηκε πρόσφατα «καμπάνα»  3.000 ευρώ επειδή συνελήφθη να λειτουργεί το κατάστημά του πέραν του ωραρίου, όταν πληροφορήθηκε ότι με μόλις με μία ημέρα διαφορά, το πάρτι στο ΑΠΘ κράτησε μέχρι τα ξημερώματα, δίχως «να ιδρώσει κανενός το αυτί»;

Όσο για τη Μύκονο, τα περίφημα κορωνοπάρτι σε βίλες οδήγησαν μέχρι και σε συλλογική αντίδραση τον κλαδικό φορέα των επιχειρηματιών κλάδου εστίασης και διασκέδασης, ο οποίος βλέπει από τη μία πλευρά τις επιχειρήσεις του να είναι αναγκασμένες να τηρούν τα μέτρα υπό την απειλή προστίμου και από την άλλη τις αρχές να αδιαφορούν για τα κορωνοπάρτι, στα οποία πέραν των περιοριστικών μέτρων είναι... πιθανό να παραβιάζονται και άλλες διατάξεις της νομοθεσίας!

Ουδείς εχέφρων ή νοήμων θα προέτρεπε την επιτροπή λοιμωξιολόγων να άρει τους περιορισμούς που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν τη μετάδοση του ιού και την εξάπλωση της πανδημίας, πριν τούτο επιτραπεί από τις επιδημιολογικές συνθήκες.

Ενόσω όμως αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν, αποτελεί σαφές καθήκον της πολιτείας να επιβάλλει τον νόμο έναντι όλων και όχι μόνον εκεί που τη «βολεύει».

Οι καταγγελίες του ίδιου του πρύτανη του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές ήσαν εγκαίρως ενήμερες για το πρόσφατο πάρτι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά δεν έδρασαν, καταδεικνύει ένα προφανές έλλειμμα εκ μέρους της Πολιτείας. Καθιστά σαφή είτε απουσία βούλησης για την επιβολή της τάξης είτε αδυναμία ως προς αυτό. Σε οποιαδήποτε των περιπτώσεων, δε, συνιστά κόλαφο για τις κρατικές αρχές.

Άραγε, δεν θα εξυπηρετούνταν καλύτερα οι έρευνες που διενεργεί η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ως προς τους υπευθύνους αυτών των πάρτι, εάν η Αστυνομία είχε κάνει τη δουλειά της όταν έπρεπε;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v