Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πανδημία: Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω

Η κατάργηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ήταν -εκ του αποτελέσματος- ένα εσφαλμένο μέτρο. Η κυβέρνηση, που χθες εμμέσως το παραδέχθηκε, οφείλει να επανορθώσει.

Πανδημία: Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρέωσης χρήσης μάσκας υγειονομικής προστασίας στους εξωτερικούς χώρους, που έβαλε χθες στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστ. Πελώνη, μόλις 12 ημέρες μετά την κατάργηση αυτής της υποχρέωσης στις 24 Ιουνίου, συνιστά μία ομολογία σφάλματος.

Ενός σφάλματος το οποίο σημειώθηκε αν και ήταν σαφές ότι η χώρα μας απειλούνταν από τη νέα -περισσότερο μεταδοτική και άρα επικίνδυνη- μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και ενώ ο ρυθμός των εμβολιασμών παρουσίαζε ήδη κόπωση. Αυτό το σφάλμα, το οποίο διαπράχθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας επιστροφής σε μία επίπλαστη κανονικότητα, με τη χαλάρωση των μέτρων, αποτυπώνεται καθημερινά πλέον στη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ιδίως κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το γεγονός, δε, ότι μόλις χθες η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι ήταν λανθασμένη και πρόωρη η απόφαση για να σταματήσει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς προκάλεσε χαλαρότητα στους πολίτες.

Αντίστοιχα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τόνισε, μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ότι η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν είπε να βγουν οι μάσκες και είναι εντελώς λάθος το μήνυμα που μεταφέρθηκε στην κοινωνία και οι δηλώσεις περί απόφασης να βγουν οι μάσκες.

«Η επιτροπή, κρίνοντας την κατάσταση της χώρας, κρίνοντας τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και τη μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες όπως πριν. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν περπατάμε σε εξωτερικό χώρο και δεν υπάρχει συγχρωτισμός, δεν υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας», τόνισε.

Εάν χρειάστηκαν όμως μόλις 12 ημέρες ούτως ώστε να καταστεί σαφές στην κυβέρνηση αυτό που ήταν ευχερώς προβλέψιμο από την πρώτη στιγμή, πόσο θα χρειαστεί μέχρις ότου επαναθεσμοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο;

Πόσο χρόνο, άραγε, χρειαζόμαστε, ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι με πλήρως εμβολιασμένο ποσοστό μόνον 38,2% του συνολικού πληθυσμού (4.010.000 πολίτες) και μερικώς εμβολιασμένο ποσοστό 47,7% επί του συνολικού πληθυσμού (περίπου 5 εκατ. πολίτες), ο κίνδυνος μετάδοσης ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως σε καταστάσεις υψηλού συγχρωτισμού, είναι σαφής;

Όποιο κι αν ήταν το -επιστημονικό, δίχως αμφιβολία- σκεπτικό βάσει του οποίου ήρθη η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η παρούσα επιδημιολογική εικόνα καθώς και εκείνη που εμφανίζουν άλλα κράτη, με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, με κυριότερο το Ισραήλ, υπό το φως της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα, οφείλει να προβληματίσει άμεσα την κυβέρνηση. Τόσο ως προς την επαναθεσμοθέτηση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας όσο και ως προς σημαντικό τμήμα του λοιπού πλέγματος μέτρων που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Όπως έχει ήδη υποστηριχθεί από την παρούσα στήλη, σε μία χώρα όπως η δική μας, στην οποία αποδείχθηκε σχεδόν αδύνατον να περιοριστούν να διαβόητα κορωνοπάρτι σε καιρούς lockdown, πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε την ορθή εφαρμογή των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ χθες, αναφορικά με τις μετακινήσεις και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας;

Ούτε οι επιχειρηματίες των κλάδων εστίασης, επί των ώμων των οποίων ανέθεσε η κυβέρνηση το έργο της εποπτείας εφαρμογής των μέτρων, είναι δυνατόν να το διεκπεραιώσουν επιτυχώς, ούτε είναι λογικό να αναμένει κανείς -εν μέσω θέρους και συνθηκών απελευθέρωσης από το πολύμηνο lockdown- ότι το ευρύ κοινό θα πειθαρχήσει στην τήρηση των συγκεκριμένων και μάλλον πολύπλοκων μέτρων.

Τούτου δοθέντος, η κυβέρνηση οφείλει να αναπροσαρμόσει τη στάση της, όσο δυσχερές κι αν αυτό εμφανίζεται πλέον, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ενδεχομένως να υπάρχει ακόμη καιρός…


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v