Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εμβολιασμοί, τα «προνόμια» και το... ξεκάθαρο μήνυμα

Είναι ανάγκη να ακούσουμε ένα νέο «mea culpa» από την κυβέρνηση, όπως το περυσινό για τη Β. Ελλάδα, ως προς τη λήψη μέτρων; Η πανδημία ήδη καλπάζει και ο αριθμός των ανεμβολίαστων παραμένει υψηλός. Πού είναι «η νέα κανονικότητα»;

Οι εμβολιασμοί, τα «προνόμια» και το... ξεκάθαρο μήνυμα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αριθμού των ανεμβολίαστων σε υψηλά επίπεδα, οδηγούν -αναπόδραστα- σε νέα μέτρα. Καθιστούν, δε, σαφή την ανάγκη αυστηρών ελέγχων εκ μέρους της Πολιτείας ως προς την εφαρμογή αυτών των μέτρων, δίχως υπαναχωρήσεις ή ενδοιασμούς, όπως κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Ακόμη σαφέστερα, όμως, καθιστούν την ανάγκη διατύπωσης ενός μηνύματος το οποίο δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης: «Εμβολιασμός σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα».

Τόσο οι προβλέψεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, περί έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων, ήδη από τον Αύγουστο και βεβαίως στη διάρκεια του φθινοπώρου, όσο και η ανάγκη αποφυγής ενός νέου μαζικού lockdown, καταδεικνύουν την ανάγκη διατύπωσης και εμπέδωσης αυτού του μηνύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν κινδυνεύει μόνο η διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης αλλά, κυριότερα, η δημόσια υγεία.

Όποιοι κι αν ήσαν οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση στην υιοθέτηση αμφίσημων πολιτικών κατά το παρελθόν, όπως η «μερική» κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους ή η καθιέρωση «αμιγών» και «μεικτών» χώρων στην εστίαση ή αλλού, οφείλουν να αναθεωρηθούν άμεσα.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, εάν η κυβέρνηση προσανατολίζεται όντως, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης, στην επανεξέταση της απόφασής της περί «μιγών και μεικτών» χώρων, ενόψει της έναρξης εφαρμογής του μέτρου σε τρεις ημέρες από σήμερα, την Πέμπτη 15 τρέχοντος, έχει μάλλον αργήσει ως προς αυτό. Στοιχείο σαφώς ενδεικτικό της στάσης που τηρεί και της ετοιμότητάς της να ανταποκριθεί στη δεινότητα των περιστάσεων.

Όπως αντίστοιχα, εάν δεν έχει ακόμη καταλήξει -μετά την άνοδο του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε επίπεδα ανώτερα των 2.000 ατόμων- ως προς την πολιτική που θα τηρήσει σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, έχει επιδείξει αντίστοιχη… καθυστέρηση!

Και τούτο διότι η έναρξη λειτουργίας στις 15 του μηνός μόνον των «αμιγών χώρων» (για εμβολιασθέντες και νοσήσαντες) σηματοδοτεί την έναρξη της επιστροφής ενός σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας σε καθεστώς κανονικότητας, το οποίο δεν θα είναι προσιτό σε όσους δεν θεώρησαν σκόπιμο να εμβολιαστούν.

Ως προς αυτό, ανεπιφύλακτα, έχει δίκιο ο φίλτατος Άδ. Γεωργιάδης, λέγοντας «από δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ». Εάν αυτό το μήνυμα δεν μετουσιωθεί σε πράξη έναντι όσων επιλέγουν να απέχουν από την εμβολιαστική διαδικασία, τότε χάνει το νόημά του.

Μόνο σαφή μέτρα, εκτενείς έλεγχοι για την εφαρμογή τους και βαριά πρόστιμα σε όσους τα παραβιάζουν, ήτοι η υιοθέτηση μίας πολιτικής μηδενικής ανοχής, αποτελούν εχέγγυα αποτελεσματικότητας. Συνάμα, επαναφέρουν καθεστώς κανονικότητας για όσους μερίμνησαν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους και την κοινωνία εμβολιαζόμενοι.

Υπό το φως της ραγδαίας επέκτασης της μετάλλαξης Δέλτα και των προβλέψεων περί 3.000-6.000 κρουσμάτων τον Αύγουστο και έως και 18.000 κρουσμάτων ημερησίως, σε περίπτωση που αφεθεί η κατάσταση ανεξέλεγκτη, η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει άμεσα αντανακλαστικά και να μην καθυστερήσει στη λήψη μέτρων.

Το διακύβευμα είναι προφανές και δεν επιδέχεται δισταγμών ή υπαναχωρήσεων.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v