Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «κόλλημα» με τη μάσκα!

Ούτε οι συστάσεις της επιτροπής επιστημόνων για τη χρήση της μάσκας υγειονομικής προστασίας τηρούνται εκ μέρους του κοινού, ούτε η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να επαναφέρει την καθολικότητα του μέτρου. Όλα αυτά, γιατί; Για τον τουρισμό;

Το «κόλλημα» με τη μάσκα!

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που η νέα έξαρση της πανδημίας ωθεί την κυβέρνηση στη λήψη ακραίων -πλην ομολογουμένως αναγκαίων- μέτρων, όπως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ή η απαγόρευση χρήσης εσωτερικών χώρων στην εστίαση από μη εμβολιασμένους, είναι άξια απορίας η ανοχή που επιδεικνύει ως προς την καταστρατήγηση των προβλέψεων για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, σε περιπτώσεις συνωστισμού. 

Αν και είναι σαφές ότι η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έχει καταργηθεί στην πράξη και ότι δεν τηρείται η οδηγία, τόσο της αρμόδιας επιτροπής επιστημόνων όσο και της κυβέρνησης, για τη χρήση της μάσκας σε περιπτώσεις συγχρωτισμού ή συνωστισμού ούτε έλεγχοι διεξάγονται ούτε αποφασίζεται η καθολική επαναφορά του μέτρου. 

Τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση έχει εναποθέσει το βάρος των ελέγχων στην εστίαση στους ίδιους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι εκτός από την τήρηση των υγειονομικών μέτρων εντός των καταστημάτων τους (αποστάσεις τραπεζιών κ.λπ.) είναι πλέον υποχρεωμένοι να διενεργούν και ελέγχους στους υποψήφιους πελάτες τους, εάν είναι εμβολιασμένοι ή εάν φέρουν το κατάλληλο πιστοποιητικό νόσησης, εμφανίζεται στωικά να παρατηρεί την καθημερινή καταστρατήγηση των οδηγιών περί τη χρήση της μάσκας, σε εξωτερικούς χώρους. 

Από τους εμπορικούς δρόμους των πόλεων έως τα κάθε λογής κορωνοπάρτι ή τις άλλες μαζικές συγκεντρώσεις σε ανοικτούς χώρους, όπου παρατηρούνται έντονα φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού, η χρήση της υγειονομικής μάσκας συνιστά την εξαίρεση και όχι τον κανόνα, για όσους συμμετέχουν. 

Και τούτο παρά την επέλαση στην οποία εμφανίζεται να βρίσκεται εκ νέου η πανδημία, ελέω της  μετάλλαξης Δέλτα αλλά και του ακόμη υψηλού αριθμού πολιτών οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι. Γεγονός το οποίο, εξάλλου, ώθησε πρόσφατα την πολιτεία στην καθιέρωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα μέλη της υγειονομικής κοινότητας και σε όσους απασχολούνται σε οίκους ευγηρίας.

Όλα αυτά, δε, χάριν της διατήρησης της χώρας σε μία κατάσταση επίπλαστης κανονικότητας, ώστε να αποδώσει όσα… μπορεί η κυριότερη βιομηχανία της, ο τουρισμός! 

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, φίλτατοι -αν μη τι άλλο- υπό τις παρούσες συνθήκες. 

Ούτε οι πολίτες -ή τουλάχιστον μία μεγάλη μερίδα εξ αυτών- είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους ως προς τη χρήση της μάσκας, ανάλογα με την ύπαρξη συνθηκών συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους, ούτε η κυβέρνηση τείνει ευήκοον ους σε φωνές όπως αυτή της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνάς Λινού, η οποία επιμένει στην επαναφορά της καθολικής χρήσης της μάσκας υγειονομικής προστασίας.

Αντίστοιχα, όμως, κωφεύει η κυβέρνηση και έναντι των συστάσεων της επιτροπής που τη συμβουλεύει: «Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Συνεπώς εισηγούμαστε τη μη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αποκλειστικά και μόνο εκεί όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός», δήλωσε πρόσφατα η κα Β. Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της παραπάνω επιτροπής.

Ενώπιον όλων αυτών και υπό το φως της απουσίας της περίφημης «προσωπικής ευθύνης» από μία μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, η κυβέρνηση τι πράττει; 

Αναμένει το φθινόπωρο και τη λήξη της τουριστικής περιόδου ή την εκτόξευση του αριθμού των εισαγωγών στις ΜΕΘ; 

Ν. Γ. Δρόσος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v