Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κυβερνήσεις πέφτουν από τα μέσα

Μπορεί μία κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε όσα υποσχέθηκε; Έχει τα μέσα να τιμήσει τον λόγο της και να φανεί αντάξια των προσδοκιών που η ίδια καλλιέργησε; Διότι, τελικά, από στοιχεία ακριβώς όπως αυτά κρίνεται η συνέχιση ή μη της αποδοχής της από το εκλογικό σώμα.

Οι κυβερνήσεις πέφτουν από τα μέσα

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για ένα καθεστώς, το οποίο τρέφει αναθεωρητικές διαθέσεις και επιδιώκει να αναγορευτεί σε ρόλο περιφερειακού ηγέτη, όπως αυτό που έχουν οικοδομήσει ο Ρ.Τ. Ερντογάν και οι ακροδεξιοί συγκυβερνήτες του στην Τουρκία, οι χειρισμοί που ακολουθούνται για την διαχείριση στοιχειωδών ζητημάτων καθημερινότητας, εμφανίζονται μάλλον ανεπαρκείς. 

Το κύμα ευρείας λαϊκής δυσαρέσκειας που προξένησαν οι πλημμελείς χειρισμοί της κυβέρνησης Ερντογάν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα, στην πραγματικότητα αφορά στην απόσταση που χωρίζει τα υπεσχημένα, από όσα η κυβέρνηση όντως “προσφέρει”. 

Μία χώρα η οποία προωθεί ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα εξοπλιστικών προμηθειών, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει, ένα αεροπλανοφόρο από την Ισπανία, τέσσερα υπερσύγχρονα υποβρύχια από την Γερμανία, αντιπυραυλικά/ αντιαεροπορικά συστήματα από τη Ρωσία αλλά και έναν δαιδαλώδη κατάλογο άλλου εξοπλισμού που η ίδια κατασκευάζει ή εισάγει από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων drones, πυραύλων, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, κ.α.  εμφανίζεται  - την ώρα της ανάγκης της – δίχως... πυροσβεστικά αεροπλάνα, ή εντέλει με ελάχιστα εξαυτών. 

Για την ακρίβεια, πέραν των όποιων μέσων διέθεσε η ίδια η Τουρκία, στη μάχη της κατάσβεσης του κύματος πυρκαγιών που στοίχισε έως τώρα τη ζωή τουλάχιστον 8 πολιτών, για να καλυφθεί το έλλειμμα σε πτητικά μέσα, “επιστρατεύτηκε” η βοήθεια της ΕΕ με 3 αεροσκάφη Canadair, τα οποία αφίχθησαν μόλις χθες  στην Τουρκία, - τα δύο από την Ισπανία και ένα από την Κροατία-. Πριν από την παροχή βοήθειας από την ΕΕ, η Τουρκία είχε δανειστεί πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Όλα αυτά, δε, ενώ το ένα τρίτο της τουρκικής επικράτειας καλύπτεται από δάση αλλά και ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν διαθέτει έναν στόλο συνολικά 16 μικρών και μεγαλύτερων αεροσκαφών για τις μετακινήσεις του!

Υπό το φως αυτών των δεδομένων δεν είναι απορίας άξιο το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που “εισέπραξε” κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αττάλεια ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, καθώς έγινε αποδέκτης αποδοκιμασιών αλλά και… νερού, το οποίο εκσφενδόνισαν εναντίον του ορισμένοι εκ των παρισταμένων. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, στο πλαίσιο προσπάθειας κατευνασμού της λαϊκής δυσαρέσκειας, ο Ερντογάν μοίραζε..,. τσάι στη διάρκεια επίσκεψής του στην Μαρμαρίδα, μια από τις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες δασικές φωτιές, εισπράττοντας όμως και πάλι αντιδράσεις.

Αν και η ώρα της εκλογικής “κρίσης” στην Τουρκία είναι το 2023, σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν αναμένεται να αντιμετωπίσει… προβλήματα.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το Κέντρο Κοινωνικοπολιτικών Μελετών, το διάστημα 21 – 28 Ιουνίου,  στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα AKP έλαβε 29,3%,  το CHP 27% , το Καλό Κόμμα 12,6%, το κουρδικό HDP 11,6%  και το MHP 6,5%, γεγονός που δεν διασφαλίζει τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, όπως η τρέχουσα.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Μέτροπολ, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Τουρκία και ο Ερντογάν είχε εκλογικό του αντίπαλο τον Δήμαρχο Γιαβάς της Άγκυρας θα έχανε με ποσοστό 37,5% αφού ο δεύτερος θα συγκέντρωνε 49,9% και εάν στην εκλογική μάχη είχε αντίπαλό του τον Δήμαρχο Ιμάμογλου της Κωνσταντινούπολης θα συγκέντρωνε ποσοστό 38,8% με τον δεύτερο να επικρατεί με 49,7%.

Πρόκειται, δε, για “κακά μαντάτα” τόσο για τον Ερντογάν, όσο και για τη... χώρα μας, δεδομένης της τάσης του Τούρκου προέδρου να “εξάγει κρίσεις”, όποτε βρίσκεται υπό πίεση στην εσωτερική πολιτική σκηνή του. Κάτι το οποίο φάνηκε και από όσα επέρριψε πρόσφατα η Άγκυρα στην Αθήνα, περί πυροβολισμών στον Έβρο αλλά και από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αποδεχθεί την προσφορά πυροσβεστικών αεροσκαφών εκ μέρους της Ελλάδος, η οποία υπήρξε η πρώτη που προσέφερε χείρα βοηθείας στην γείτονά της. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v